Muzeul arheologic Histria va fi închis toată vara, ca să nu pună în pericol turiștii!

Muzeul Histria în vara lui 2020. Era cald, cele câteva aparate de aer condiționat nu făceau față, dar era deschis și nu punea în pericol viața turiștilor. Foto: Constanța 100%

Constanța turistică nu înseamnă numai soare și plajă, ci și istorie. Histria este o minune. Cel mai vechi oraș atestat de pe teritoriul României. Are și un muzeu fascinant, cu exponate inedite.

Din păcate, muzeul este închis în această vară. Decizia a fost luată de Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța (MINAC) și de instituția care are muzeul în subordine, Consiliul Județean Constanța, condus de controversatul Mihai Lupu, PNL.

De ce s-a ajuns totuși aici? 

Conducerea muzeului spune că muzeul a trebuit să fie închis pentru a nu pune în pericol vizitatorii, deoarece clădirea este în stare avansată de degradare!

„Având în vedere starea de degradare a clădirii Muzeului arheologic Histria , cu posibilitatea reală de a periclita integritatea fizică a vizitatorilor, se stopează în perioada 12 iunie – 31 iulie 2023, pentru executarea unor lucrări de reparații și întreținere curentă, accesul vizitatorilor în acest muzeu. Se va putea vizita în continuare cetatea Histria. Costul biletului de intrare va fi de 10 lei și va include vizitarea cetății Histria.”, au precizat reprezentanții muzeului.

Decizia a fost primită cu critici dure de urmăritorii paginii de Facebook a instituției.

Iată câteva reacții:

Nu inteleg logica…adica acum, cand lumea pleaca in concedii si ajunge si in zona litoralului in nr mai mare, nu se poate vizita … Are rost intrebarea daca se putea rezolva pana acum?

12 iunie 2023-31 august 2300.

Păcat. Este un muzeu foarte interesant, l-am vizitat vara trecută și mi-a plăcut mult.

N-avem bani, nu?

E o rușine!

Recomandare: Comorile Dobrogei: cetatea Histria, lupte de gladiatori și o biserică îngropată. Excursie de o zi FOTO VIDEO

Vizitatori, încasări și salarii în 2022

Din păcate, nici când era deschis, muzeul și cetatea din Histria nu au avut mulți vizitatori. Cauzele sunt multiple și trebuie găsite la cele două instituții care răspund de muzeu: MINAC și CJC. Noi vă prezentăm cifrele oficiale. În 2022, Complexul Histria (muzeu și cetate) a avut numai 14.330 de vizitatori. Încasările au fost de 117.062 lei. Știți cum se vând peste tot în lume magneți sau tot felul de alte produse promoționale? S-au vândut și în Histria produse de promovare, dar numai de 9.210 lei.

Nici celelalte muzee din subordinea MINAC nu stau mai bine. Muzeul din Constanța a avut 29.465 de vizitatori, Edificiul Roman cu Mozaic – 1.009, Complexul Adamclisi – 15.339, Muzeul Hârșova – 76, Muzeul Cernavodă – 0, Complexul Capidava – 7.187. În total, 67.406 turiști, care au aduc încasări de 597.915 lei.

Spre comparație, salariile celor 75 de angajați ai MINAC au fost de 6.420.125 de lei, la care s-au adăugat salarii din proiecte în valoare de 43.536 lei. Directorul are un salariu brut de 15.004 lei, iar un șef de secție sau un cercetător științific poate sări de 12.000 de lei.


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Record Guinness obținut de Oamenii MedLife în urma primei expediții medicale pe Vârful Omu

mar iun. 13 , 2023
MedLife a organizat sâmbâtă, 10 iunie, cea mai mare expediție medicală cu destinația Vârful Omu (2507 m), marcând un record mondial omologat de Guinness World Records. Aproape 800 de medici, asistenți, psihologi, farmaciști, infirmieri și alți membri ai personalului medical și auxiliar din Grupul MedLife, dar și din câteva unități […]

V-ar putea interesa și: