Muzeul Băncii Naționale a României, un loc fascinant

Primul palat al Băncii Naţionale a României a fost ridicat în cea mai veche zonă comercială a oraşului Bucureşti, delimitată în a doua jumătate a secolului al XIX-lea de străzile Lipscani (cea mai veche), Calea Victoriei (fostă Mogoşoaia), Smârdan şi Doamnei

În centrul Bucureștiul, într-una din cele mai frumoase clădiri din România, puteți vedea un loc fascinant: Muzeul Băncii Naționale.

Aici descoperiți tot ce vreți să știți despre istoria numismaticii de pe aceste meleaguri și, implicit, multe lucruri despre istoria noastră. Tot aici aflați de unde vin expresii precum „și-a dat arama pe față”, „nu face nici cât o para chioară” sau vă puteți încerca să ridicați un lingou de aur.

Vizita este gratuită, dar trebuie făcută rezervare pe site cu circa două zile în avans. Grupurile nu pot fi foarte mari, pentru că este preferabil să-l poți auzi pe cel care îți vorbește. În cazul nostru, un angajat al băncii, doctor în numismatică, extrem de bine pregătit, desigur, carismatic și dornic să răspundă tuturor întrebărilor care i-au fost adresate.

Fiind vorba de BNR, la intrare se iau măsuri speciale de siguranță. Locul este păzit tot timpul de jandarmi, traseul este strict.

Clădirea în sine este o bijuterie realizată de doi arhitecți francezi. Unul dintre ei a proiectat și Ateneul. Au fost atenți la cele mai mici detalii. Dacă la Ateneu acustica este superbă, aici sunetul este spart. Clădirea este proiectată în mod special așa, pentru că BNR a funcționat ca bancă normală, cu ghișee, iar confidențialitatea convorbirii dintre client și cel de la ghișeu era dată și de această acustică specială. Dacă stăteai în încăpere nu puteai auzi ce vorbesc cei doi. Este numai un detaliu despre geniul arhitecților francezi formați la École de Beaux Arts din Paris.

Exponatele sunt fascinante. Găsiți aici monede din toate regiunile istorice ale României. Cele din Dobrogea sunt la loc de cinste, datorită importanței ținutului.

Veți putea admira etapele parcurse de moneda națională de la începuturile sale până în zilele noastre. Aveți aici monede din toate metalele, inclusiv din aur, dar și paraua chioară, cea mai mică dintre ele. I se spunea „chioară” în mod ironic tocmai din cauza dimensiunii. Pe vremea aceea, mărime conta. Aici găsiți și cea mai mică bancnotă din lume, intrată în Cartea Recordurilor, dar și bancnota cu cea mai mare valoare nominală din România.

Unul din punctele de atracție este un seif în care puteți încerca să ridicați un lingou de aur. Nu este deloc așa cum vedem în filme. Are circa 13 kilograme și este greu de manevrat. Cele americane sunt ceva mai ușoare, dar tot nu pot fi manevrate așa cum fac actorii.

Desigur, veți afla și de ce moneda românească se numește „leu”. S-a propus în epocă și o altă variantă, „român”, după modelul francului francez. Un hâtru a spus însă că nu te poți duce în piață și spune că un bou valorează cât patru români.

„O vizită la Muzeul Băncii Naționale a României înseamnă o călătorie unică și captivantă în spații încărcate de istorie monetară, bancară și culturală.”, spun reprezentanții BNR pe site. Au 100% dreptate.

Mai multe detalii, dar și un tur virtual, găsiți pe site-ul BNR. Click AICI.


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

2 comentarii la “Muzeul Băncii Naționale a României, un loc fascinant

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Cristina Dumitrache, PSD: „Depresia post-partum este o problemă reală de sănătate publică”

mie mart. 1 , 2023
Ieri a fost adoptat în Camera Deputaților Proiectul de Lege pentru completarea Legii sănătăţii mintale şi a protecţiei persoanelor cu tulburări psihice. Concret, actul normativ instituie programul „Săptămâna conștientizării depresiei post-partum” ce va fi marcată anual cu o săptămână înainte de data de 1 octombrie. Inițiativa vizează informarea și sensibilizarea […]

V-ar putea interesa și: