N. Nicolai, europarlamentar ALDE: Dacă Guvernul adoptă o nouă Ordonanță 13, NIMENI nu mai poate ieși în stradă

Orice adunare publică trebuie declarată prealabil, dacă aceasta se desfăşoară pe drumuri publice, în pieţe sau în apropierea instituţiilor, fie ele publice sau private, a decis luni Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care a admis un recurs în interesul legii.

Norica Nicolai consideră normală decizia instanţei supreme:

„Este foarte corectă, este o decizie normală, de respectare a legii. În nici un stat european care acţionează conform principiilor statului de drept nu se pune problema nerespectării legii în materie de adunări publice. Lumea este liberă să protesteze şi să respecte acest minim principiu al declarării protestului, ceea ce este o chestiune de normalitate, pentru că statul trebuie să asigure ordinea publică. Or a încălca permanent legea, clamând nevoia de respectare a legii în România mi s-a părut o conduită care nu era deloc conformă cu statul de drept”.

Întrebată cum rămâne cu protestele spontane, eurodeputata ALDE a răspuns:

„Protestele spontane nu pot fi agreate, decât în limitele în care sunt reglementate pe lege”.

Dacă Guvernul adoptă într-o noapte un document de tipul OUG 13, oamenii mai pot ieşi la protest după o oră în faţa Palatului Victoria? Norica Nicolai răspunde tranşant:

Nu, nu mai poate ieşi nimeni. Eu cred că a specula pe ideea Ordonanţei 13 la nesfârşit nu face bine absolut nimănui (…). Cred că trebuie să intrăm toţi într-o logică a respectului faţă de lege şi pornind de la acest lucru, să ne comportăm ca atare, fie că suntem la Putere, fie că suntem în Opoziţie”.

Întrebată dacă libertatea de expresie în secolul 21 nu este mai importantă decât o procedură birocratică, preşedinta Consiliului Naţional ALDE a replicat:

„Nu. Libertatea de expresie în toate statele se realizează în raport de procedurile statale, care ţin de promovarea acestei libertăţi. Suntem liberi să spunem orice. Dacă dorim să manifestăm, trebuie să manifestăm într-un cadru organizat şi reglementat de către statul în care facem acest lucru”.

Sursa: RFI.ro
Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Următorul articol

Victor Ciorbea, venituri de 56.000 de lei pe lună. Bogdan Huțucă: „Este avocatul coaliției toxice”

mar oct. 16 , 2018
Victor Ciorbea este unul dintre cei mai bine plătiți oameni din România, și nu numai, după ce PSD și ALDE i-au asigura o pensie specială. Decizia partidelor din alianță l-a făcut pe deputatul PNL Bogdan Huțucă, președintele Organizației Județene Constanța, să comenteze acid și să explice atitudinea sa. „Majoritatea PSD-ALDE […]
victor ciorbea

V-ar putea interesa și: