Nava-școală Mircea a promit Ordinul Virtutea Militară în grad de Comandor

NS Mircea în Palma de Mallorca
NS Mircea în Palma de Mallorca

Nava-școală Mircea a promit Ordinul Virtutea Militară în grad de Comandor.

Ieri seară a fost publicat, în Monitorul Oficial al României Partea I numărul 679, din 14 august 2019, Decretul 664 privind conferirea ordinului, semnat de preşedintele României Klaus Iohannis, şi contrasemnat de primul ministru Vasilica-Viorica Dăncilă.

„Se conferă Ordinului Virtutea Militară în grad de Comandor, cu însemn de pace, pentru militari, Pavilionului Navei Şcoală Mircea” a fost emis „în semn de apreciere a înaltului profesionalism şi a rezultatelor importante obţinute de-a lungul timpului de echipajul navei, precum şi pentru contribuţia adusă la promovarea imaginii Armatei României!”, se arată în document.

Conducerile Forțelor Navale ale României și ale Armatei României planifică un marș istoric, în jurul lumii, pentru bricul Mircea, iar pentru acest lucru vor demara o colectă publică.

Voiajul ar urma să aibă loc în anul 2020 sau 2021.

„În anul 2020, vom serba consfințirea a 100 de ani de la unire. Ne dorim ca, prin acest marș în jurul lumii, să arătăm respectul cuvenit acestei nave deosebite, bricului Mircea, spiritului lui Mircea și, de asemenea, Forțelor Navale ale României. Ale României, în special, pentru că bricul Mircea, cu echipajul său, este cel mai important ambasador al Forțelor Navale Române, al Armatei României, și al României pe mările și oceanele lumii.”, a declarat, duminică, la bordul bricului Mircea, contraamiralul de flotilă Mihai Panai

Nava-şcoală „Mircea“ este un velier de clasa A, tip bark, cu trei arbori, având înălţimea de 44 metri, cu 23 de vele, ce însumează o suprafaţă totală de 1.750 mp. Velierul a fost construit în perioada 1938-1939 la Şantierul Naval Blohm&Voss din Hamburg (Germania). Certificatul de naştere al noii nave-şcoală s-a semnat la 26 ianuarie 1938, iar pe 22 septembrie acelaşi an a fost lansată la apă şi botezată „Mircea“, alegere justificată de bogata tradiţie şi renumele predecesorului său. Numele navei provine de la vestitul voievod Mircea Cel Bătrân, care a cârmuit Ţara Românească între anii 1386 şi 1418, sub a cărui domnie navigaţia autohtonă şi comerţul efectuat pe mare au cunoscut o mare dezvoltare, vasele româneşti navigând, încă de pe atunci, nu numai în Marea Neagră, ci şi în Marea Egee şi Marea Mediterană, ceea ce i-a adus numele de „Domn până la Marea cea mare“. Nava are în prova, sub bompres, un galion reprezentându-l pe domnitor, îmbrăcat cu bluză albastră, mantie roşie şi purtând pe cap coroana.

La 27 aprilie 1939 a avut loc ceremonia ridicării pavilionului naţional, iar pe 1 mai, „Mircea“, o navă cu caracteristici superioare, ce asigura condiţii de navigaţie şi viaţă la bord mult îmbunătăţite, a intrat în serviciul Marinei Militare. Nava „Mircea“ a intrat în Portul Constanţa pe 17 mai 1939, fiind salutată de oficialităţi, de tinerii elevi ai Şcolii Navale, de navele aflate în port, printre care şi vechiul bric adus de la Galaţi pentru a preda ştafeta pregătirii marinăreşti a noii nave. La 3 iulie 1939, „Mircea“ a plecat în primul său marş de instrucţie în Marea Mediterană, unde a făcut escale în porturile Palermo, Toulon, Palma, Gibraltar, Alger şi Alexandria.

Dacă v-a plăcut acest articol, puteți urmări Constanța 100% pe Facebook printr-un Like mai jos:
Constanta-financiara-sigla-jpg
sprijina-jurnalismul-independent

Leave a Reply

Your email address will not be published.