Navigatorii nu sunt incluși în etapa a doua de vaccinare împotriva covid-19

Navigatorii nu sunt înregistrați REVISAL și nu sunt angajați la societăți comerciale din România, nefigurând astfel în etapa a doua a programului național de vaccinare împotriva covid-19, a anunțat Sindicatul Liber al Navigatorilor din România (SLN).
La inițiativa sa, a Asociației Naționale a Societatilor de Crewing din România, a ANR , sprijinita de Prefectura Constanta și susținută de grupul de navigatori care doresc si ei vaccinarea voluntară in etapa a doua a Programului Național de Vaccinare, am gasit sprijinul Ministerului Transporturilor si al Sanatatii pentru modificarea HG 1031/noiembrie 2020.
Modificările vizeaza introducerea a trei noi categorii de lucrători români în domenii esentiale: personal navigant maritim si fluvial, lucrători pe platformele marine si cei de pe unitatile mobile din domeniul petrolier.
„Sperăm ca această modificare a HG 1031/2020 sa fie publicată urgent în Monitorul Oficial al României iar lucrătorii STS care au în atribuțiuni funcționarea platformei de înscriere vaccinare Covid-19, să modifice corespunzător și rapid suportul electronic astfel încât programarea în etapa a 2-a să se poată face cât mai facil și cu noile modificări. SLN propune o modalitate rapidă prin posibilitatea programării personale a celor care doresc să se vaccineze, în raza domiciliului lor prin platformă electronică sau prin Call Center.”, spun reprezentanții SLN.
Etapa a II-a cuprinde:
Populația cu grad ridicat de risc
- Adulți cu vârsta peste 65 de ani;
- Persoanele aflate în evidență cu boli cronice, indiferent de vârstă, în funcție de indicațiile vaccinurilor utilizate.
Lucrători care desfășoară activități în domenii-cheie, esențiale:
- Personal cheie pentru funcționarea instituțiilor statului (parlament, președinție, guvern, ministere și instituții subordonate acestora);
- Personalul din domeniul apărării, ordinii publice, siguranței naționale și a autorității judecătorești;
- Personalul din sectorul economic vital:
- Procesare, distribuție și comercializare a alimentelor de bază (panificație, lactate, carne, fructe și legume);
- Uzine de apă, epurare, transport și distribuție apă;
- Centrale electrice, producție, transport și distribuție curent electric;
- Unități de producție, transport și distribuție gaze;
- Unități de producție, transport și distribuție combustibili lichizi și solizi;
- Unități de producție, transport și distribuție medicamente și materiale sanitare;
- Transport de persoane și mărfuri;
- Noduri feroviare, aeroporturi civile și militare, porturi esențiale;
- Comunicații (serviciul de telecomunicații speciale, radio și televiziune naționale);
- Personalul din unitățile de învățământ și creșe;
- Personalul poștal și din servicii de curierat;
- Personalul cultelor religioase;
- Personalul din mass media care desfășoară activități cu risc crescut de expunere la infecția cu SARS-CoV-2 (ex: reportaje în unități medicale);
- Personalul din domeniul salubrității și deșeurilor.
Vicepreşedintele Comitetului naţional privind vaccinarea împotriva COVID-19, Andrei Baciu, a afirmat că, în curând, România va ajunge la un ritm de vaccinare anti-COVID-19 de 20.000 de persoane pe zi. El a subliniat că numărul va creşte pe măsură ce alte vaccinuri vor primi autorizaţia şi pe măsură ce producătorii acestora le vor pune pe piaţă. Baciu a anunţat că autorităţile aşteaptă 600.000 de doze de vaccin în luna ianuarie şi doresc încheierea primei etape de vaccinare în această lună.