Năvodari, Vama Veche și Constanța au cele mai murdare plaje de pe litoral

Năvodari are cea mai murdară plajă de pe litoral, potrivit unei monitorizări a ONG Mare Nostrum. Organizația a anunțat azi o creștere alarmantă a deșeurilor, în sesiunea de toamnă 2023, pe 9 sectoare pe are le-a avut în vedere, însumând 55.329 metri pătrați.

În cadrul acestei sesiuni de monitorizare a porțiunilor de plajă au fost identificate 20.149 de deșeuri din material polimeric artificial, cauciuc, materiale textile, hârtie, carton, lemn prelucrat, sticlă, ceramică și metal. Acest număr reprezintă o creștere semnificativă de 6.357 de elemente față de aceeași perioadă a anului trecut. În total, pentru anul 2023, s-au înregistrat 26.029 de deșeuri, cu 6.452 mai multe decât în anul 2022.

Un aspect îngrijorător este predominanța materialelor polimerice artificiale, reprezentate în principal de diversele varietăți de plastic, care au constituit 84% din totalul elementelor înregistrate în această sesiune de monitorizare. Această situație subliniază nevoia urgentă de a aborda problema poluării cu plastic și de a lua măsuri urgent pentru a reduce această cantitate.

Mucul de țigară, rămâne pe primul loc

De asemenea, s-a constatat că cele mai frecvente deșeuri existente pe porțiunile de plajă monitorizate au fost mucurile de țigară (9.497), urmate de piese de plastic cu dimensiuni cuprinse între 2.5 și 50 de centimetri (1.442), ambalaje (1.073) și alte elemente din hârtie (722).

Densitatea deșeurilor a înregistrat o creștere semnificativă, ajungând la 0.36 deșeuri pe metru pătrat, comparativ cu 0.11 deșeuri pe metru pătrat înregistrate în luna aprilie și 0.30 deșeuri pe metru pătrat în luna octombrie 2022.

Topul mizeriei

Analizând porțiunile de plajă, am observat că sectorul din Năvodari a înregistrat cel mai ridicat număr de deșeuri, cu 4.901 elemente, urmat de sectoarele din Vama Veche (3.467) și Constanța (3.466).

Aceste rezultate alarmante ne amintesc de necesitatea unor eforturi susținute pentru protejarea mediului înconjurător și a porțiunilor de plajă.

De ce sunt atât de periculoase mucurile de țigară?

Mucurile de țigară descoperite în nisip prezintă mai multe riscuri și pericole pentru mediul înconjurător și pentru sănătatea umană:

Poluarea mediului: Mucurile de țigară conțin o serie de substanțe toxice și chimicale, precum nicotină, gudron și metale grele. Atunci când sunt aruncate pe plajă sau în nisip, aceste substanțe pot se pot dizolva în apă și pot ajunge în ecosistemul marin, poluând apa și afectând viața marină. Fumul de țigară conține, de asemenea, mii de substanțe chimice, iar aceste substanțe pot ajunge în sol și pot afecta flora locală.

Pericol pentru fauna marină: Deșeurile din nisip, inclusiv mucurile de țigară, pot fi ingerate de animalele marine, cum ar fi păsările sau peștii, ca urmare a confuziei cu alimente naturale. Acest lucru poate duce la leziuni sau moartea animalelor marine și poate perturba echilibrul ecosistemului marin.

Incendiile de vegetație: Mucurile de țigară aruncate în nisip pot reprezenta un pericol de incendiu de vegetație, în special în zonele uscate sau cu vegetație uscată. O țigară aprinsă poate declanșa un incendiu care se poate răspândi rapid și care poate provoca distrugeri semnificative și punerea în pericol a vieții umane și a mediului înconjurător.

Impact asupra sănătății umane: Atingerea mucurilor de țigară sau manipularea acestora poate transfera aceste substanțe pe mâini, iar apoi în gură sau ochi. Acest lucru poate prezenta un risc pentru sănătatea umană, mai ales pentru copii sau persoanele cu un sistem imunitar slăbit.

Estetic și turism: Mucurile de țigară aruncate pe plaje pot avea un impact negativ asupra aspectului estetic al plajelor și pot afecta atractivitatea turistică a zonelor de coastă, având un impact economic negativ asupra comunităților locale care depind de turism.

Pentru a preveni aceste riscuri și pericole, este esențial să încurajăm oamenii să arunce mucurile de țigară în locuri sigure, cum ar fi recipiente de colectare a deșeurilor.


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News sau canalul de WhatsApp.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Se întoarce vântul în Dobrogea. Cod galben

mar nov. 28 , 2023
Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis o avertizare cod galben privind intensificări ale vântului pentru Dobrogea. Va fi valabilă, de marţi, de la ora 14.00, până miercuri, la ora 10.00, în Dobrogea. În intervalului menţionat, în Dobrogea vor fi intensificări ale vântului cu viteze în general de 55…60 km/h […]

V-ar putea interesa și: