Ne batem joc de istorie! Artefact din secolul a III-lea, folosit ca blocator de parcare

Constanța mustește de istorie, dar de multe ori nu numai că nu o punem în valoare, ci ne batem joc de ea. Vă puteți imagina că un capitoliu din secolul al III-lea ar putea fi folosit pentru a bloca un loc de parcare? Și totuși, se întâmpla. Artefactul a fost descoperit și salvat de o locuitoare din zona peninsulară, Simona Niculae, care a povestit pe Facebook, pe Grupul de Iniţiativă Civică Peninsula, pe care-l administrează, ce s-a întâmplat.

Constanța mustește de istorie, dar de multe ori nu numai că nu o punem în valoare, ci ne batem joc de ea. Vă puteți imagina că un artefact din secolul al III-lea ar putea fi folosit pentru a bloca un loc de parcare? Și totuși, se întâmpla.

Artefactul a fost descoperit și salvat de o locuitoare din zona peninsulară, Simona Niculae, care a povestit pe Facebook, pe Grupul de Iniţiativă Civică Peninsula, pe care-l administrează, ce s-a întâmplat.

„Cu ceva timp în urmã am gãsit un capitel din marmurã aproximativ vizavi de Hotel Palace, folosit ca o piatrã oarecare la pãstrarea unui loc de parcare. L-am dus la muzeul de istorie, dl. Traian Cliante ne-a spus ca pare un fragment de ediculã din sec. III- VI sau un fragment de colonetã dintr-o posibilã basilicã episcopalã a Tomisului, ale cãrei ruine ar fi în dreptul blocurilor vizavi de hotel. Asearã am primit un mesaj cu mai multe informatii, este într-adevãr un fragment dintr-o colonetã ce separa presbiteriumul din basilicã si cã mai este un fragment aproape identic în muzeu. Multumesc încã o datã, Laur Cliante, pentru ilustratii, cerculetele cu rosu, sa înteleagã oricine si pentru referintã, mi s-a pãrut un gest impresionant. Asa de impresionant ca am uitat sã întreb în ce secole trebuie sã fi existat basilica. Mai multe despre subiect AICI.”, scrie Simona Niculae.

În religia antică romană, o ediculă este un mic altar, iar în arhitectura clasică se referă la o nișă acoperită de un fronton sau de un entablament susținut de o pereche de coloane și care încadrează de obicei o statuie. Coloneta este o coloană mică și zveltă, folosită mai ales în arhitectura romanică și în cea gotică (la galerii, porticuri).

Sursă foto: Facebook, Grupul de Iniţiativă Civică Peninsula

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Constanța 100% pe Facebook printr-un Like mai jos:
Constanta-financiara-sigla-jpg
sprijina-jurnalismul-independent

Leave a Reply

Your email address will not be published.