Negip Hagi Fazîl, erou național al tătarilor, comemorat de UDTTMR

La împlinirea a 109 ani de la nașterea eroului tătar Negip Hagi Fazîl, la sediul central al UDTTMR a avut loc, vineri, 17 aprilie, o activitate comemorativă. Au participat membre ale Organizației de Femei a filialei UDTTMR Constanța, dar și tineri din cadrul celor două ligi nou înființate în cadrul uniunii: Liga Liceenilor Tătari și Liga Studenților Tătari. În cadrul manifestării, scriitoarea Ghiuner Acmola a vorbit despre eroul tătar, cel care a rămas atât în memoria comunității din România, cât și la nivel internațional drept fondatorul Uniunii Culturale a Tinerilor Tătari și una dintre personalitățile dobrogene care s-au implicat în adăpostirea tătarilor crimeeni.

Negip Hagi Fazîl s-a născut în satul Azaplar – Tătarul de astăzi, judeţul Constanța, la data de 17 aprilie 1906. Era fiul lui Hagi Fazîl şi Şerife, familie de tătari înstăriţi, imigraţi din Crimeea în 1860 din cauza persecuţiilor ţariste. Negip Hagi Fazîl a absolvit Seminar Musulman din Medgidia şi apoi Academia de Ştiinţe Cooperative din Bucureşti. A lucrat ca inspector şcolar, după care a muncit moşia părintească din satul Azaplar. Eroul tătar al cărui nume îl poartă, începând din anul 2007, Școala Generală din comuna Tătaru, a încetat din viaţă în 1948 şi a fost înmormântat în localitatea natală.

Şcoala din Tătaru este prima instituție de învățământ din România care poartă numele unui reprezentant al etniei tătare din Dobrogea.

Dacă v-a plăcut acest articol, puteți urmări Constanța 100% pe Facebook printr-un Like mai jos:
energia residence
Constanta-financiara-sigla-jpg

Leave a Reply

Your email address will not be published.