Firma care asfaltează în Medgidia a primit un ULTIMATUM de la primărie!

Stradă din Medgidia (foto: Facebook/Cetin Geambulat)

Primăria Medgidia a transmis un ultimatum companiei care realizează asfaltările în municipiul, Oyl Company Holding AG SRL, și atrage atenția că a remarcat nereguli grave. Constanța 100% scria, încă de la atribuirea contractului, că locuitorii nu au garanția unor lucrări de calitate la preț corect. Detalii AICI.

Dar haideți să vedem unde suntem acum. Administratorul public al municipiului, Bogdan Moșescu, a transmis o notificare către companie, pe care o puteți vedea și mai jos (a postat-o și pe Facebook).

„Astăzi am transmis ultima notificare către asfaltator prin care am semnalat aplicarea penalizărilor începând cu data de 25 septembrie. De asemenea, am solicitat remedierea tuturor neconformităților cu prioritate în caz contrar, VOR FI PENALIZAȚI!”, a spus Moșescu.

Administratorul municipiului spune că a găsit mai multe nereguli în teren, printre care se numără:

  • lipsa semnalizării corespunzătoare a străzilor pe care se lucrează
  • montarea neconformă a bordurilor
  • acoperirea cu asfalt a căminelor de vizitare a rețelelor subterane
  • racordurile necorespunzătoare la străzile adiacente, la nivelul stratului de asfalt
  • lipsa nisipului bitumat cu rol protector al compoziției rutiere.

În iulie 2018, același Bogdan Moșescu se mândrea cu stadiul lucrărilor, tot pe Facebook.

„În doar 8 zile s-au asfaltat 11.200 mp din străzile Municipiului Medgidia. S-a lucrat la foc continuu și astfel avem pe străzi cu aproximativ 2.000t de asfalt mai mult.”

Constanța 100% atrăgea atenția asupra problemelor de la licitație încă de anul trecut, așa cum vă spuneam.

Iată ce scriam atunci.

Licitația aceasta aduce însă o premieră nedorită. Primele două oferte, cele ale Oyl Company Holding AG SRL Slobozia și asocierea dintre Autoprima Serv SRL și DAF Trans 2000 SRL, aveau elementele tehnice și financiare (devize de lucrări, marja de profit, procentul cheltuielilor indirecte și resursele) la secret.

Care e problema? Sunt două, de fapt. Una dintre ele este că, din cauză că vorbim de informații secrete, licitația nu poate fi contestată. Cel mai important însă este că, neexistând posibilitatea contestării, locuitorii din Medgidia, deci beneficiarii acestor lucrări, nu pot fi siguri că vor beneficia de lucrări de calitate, la cel mai bun preț. Mai e o problemă, poate la fel de importantă: ce au de ascunse cei care au organizat licitația și care au câștigat-o? Este, din știința noastră, pentru prima dată când elemente din raportul de procedură sunt secretizate. De ce acum?

O posibilă explicație ar fi, de exemplu, că unele detalii nu trebuie cunoscute. De exemplu, reabilitarea străzilor presupune și montarea de stâlpi de iluminat. O firmă de construcții nu se ocupă, în general, de aceste aspecte, ci apelează la una specializată. Detaliile, însă, nu se cunosc. Secret.

Există o portiță care ar da dreptul secretizării unor astfel de informații. E discutabil, dar există. Este o lege dată, de cine credeți? Chiar de celebrul ministru Iordache, zis și „altă întrebare”, care, prin atitudinea arogantă și sfidătoare, a reușit ceva remarcabil: să scoată sute de mii de români în stradă.

Întrebarea cea mai importantă care se pune însă este dacă aceste lucrări, licitate și câștigate cu o sumă mult mai mică decât cea estimată, pot fi duse la îndeplinire. Trebuie să luăm în considerare că, în ultima vreme, s-au înregistrat creșteri puternice ale costurilor de producție. Din estimarea unor experți consultați de noi, este vorba de creșteri de cel puțin 20%. A crescut foarte mult prețul bitumului, iar petrolul se află la cea mai ridicată cotație din 2015. De asemenea, costurile cu salariile s-au majorat cu circa 30%, de la începutul anului, odată cu majorarea salariului minim la 1.900 de lei.

În condițiile acestea, se pune întrebarea: „De ce se secretizează licitațiile? Ca să se ascundă faptul că se fac lucrări de mântuială?”.

Oyl Company Holding AG SRL este o firmă care are sediul în Slobozia. Potrivit Confidas.ro, în anul 2018 a înregistrat o cifră de afaceri de 81.046.791 lei și un profit de 2.453.999 lei. Tot atunci, firma avea active de 95 milioane lei și datorii de 30 milioane lei.


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News sau canalul de WhatsApp.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

„România importă mâncare și exportă materie primă”. Deficit de peste 2 miliarde euro

vin sept. 20 , 2019
„România importă mâncare și exportă materie primă, deci, implicit, subvenții”, a declarat Emil Dumitru, producător agricol și fostul președinte al Federaţiei Naţionale Pro Agro, la postul de televiune B1TV, în emisiunea AgroTalk din data de 18 septembrie 2019. Producțiile agricole interne sunt susținute cu fonduri europene, dar și cu sume […]

V-ar putea interesa și: