Neversea îngrădește o plajă reabilitată cu fonduri europene. Apele Române, nicio reacție oficială

neversea

Pregătirile pentru festivalul Neversea sunt în toi. Am fost astăzi ieri și azi la fața locului, plaja Modern, și am văzut că se lucrează intens. Nu e niciun secret, așa se întâmplă de când organizatorii evenimentului, firma SC Neversea SRL, a luat decizia să mute festivalul de pe plaja anunțată inițial, din zona Trei Papuci, pe Modern.

Apele Române au exprimat un punct de vedere foarte clar: pe plajele reabilitate cu fonduri europene nu se pot organiza activități comerciale. Neversea este un festival comercial, în ciuda a ceea ce spunea, public, primarul Decebal Făgădău, care vorbea de un eveniment cultural. Se vând bilete și abonamente, se vor vinde băuturi și alimente, e organizat de un SRL, este evident că avem de-a face cu un eveniment comercial.

Plaja Modern este, ca și cea din zona Trei Papuci, reabilitată cu fonduri europene. Administrația Bazinală de Ape Dobrogea Litoral a informat că pentru protecția și reabilitarea plajelor din zonă s-a realizat înnisiparea artificială a plajei pe 1,05 km cu o cantitate de 677.127 metri cubi de nisip, s-au reabilitat și extins trei epiuri cu 0,41 km și s-a construit un epiu nou, în lungime de 0,25 km. Toate acestea sunt lucrări plătite din fonduri europene, pentru care există reguli stricte.

„Pe plajele nou create prin proiectul de reabilitare a litoralului românesc nu se pot desfășura activități economice”, a afirmat, în scris, directorul Apelor Române, Victor Sandu.

Aveți mai jos o imagine în care puteți vedea plaja pe care va avea loc Neversea și, în casetă, porțiunea care a fost extinsă. Cred că nu există niciun dubiu că festivalul se va extinde și pe plaja europeană.

Mai mult, accesul pe această plajă, pentru care românii și europenii au pus bani ca să fie lărgită, va fi îngrădit. De fapt, s-au montat deja garduri care să blocheze trecerea pe anumite porțiuni. Rămâne de văzut ce bază legală există, dacă există, pentru a face acest lucru. Primarul Constanței a anunțat pentru luni o conferință de presă în care să clarifice aceste aspecte.

De asemenea, întrebăm public Apele Române, ABADL și Ministerul Apelor (care răspund solicitărilor presei, dar de obicei în termen de 30 de zile), dacă există aviz pentru festival și dacă până acum au amendat sau nu organizatorii festivalului și/sau Primăria Constanța, așa cum circulă informații pe surse. I-am întrebat și pe reprezentanții Neversea despre acest lucru, au afirmat că nu au cunoștință de o astfel de amendă.

Rămâne de văzut cât de mult va deranja acest festival orașul și cât de mult în va ajuta. În Cluj, acolo unde a început Untold, fratele mai mare al Neversea, concertele s-au ținut pe stadion și în sala polivalentă. Constanța nu are sală polivalentă, iar stadionul arată atât de jalnic încât nici o trupă de cartier nu ar cânta acolo fără să se facă de râs. Orașul aceasta pare să nu aibă capacitatea fizică, deocamdată, de a organiza astfel de evenimente de amploare. Rămâne de văzut dacă va trece sau nu testul Neversea, pentru că organizatorii și Primăria Constanța par hotărâți, așa cum scrie și în contractul încheiat între ele, ca festivalul să se întâmple și anii viitori.

Zen Residence
comprest util asfalt dobrogeaOne thought on “Neversea îngrădește o plajă reabilitată cu fonduri europene. Apele Române, nicio reacție oficială

  1. S-au ingradit spatii pentru umbrele si constructii de lemn pe plaja din zona faleza nord. Este nisipare facuta pe banii europen si viermii s-au si infiintat. Fagadau continua activitatea lui Fasole. Falezele sunt praf dar mirosul banilor este mare. Ce drepturi mai avem noi la plaja pe care am asteptat-o ani de zile? Cazinoul nu a putut fi reparat 30 de ani dar in plaje s-au infipt. PCR-ul asta nu respecta nici o lege dar ii acuza pe altii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Următorul articol

Guvernul a aprobat facilități pentru persoanele cu dizabilități

Fri Jun 30 , 2017
La propunerea Ministerului Muncii și Justiției Sociale, Guvernul a aprobat, astăzi, Ordonanța de Urgență pentru modificarea Legii nr. 448/2006, privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, care va aduce o serie de beneficii persoanelor cu dizabilități și familiilor acestora. Copiii cu handicap grav nu vor mai fi puşi pe […]