
Lipsa forței de muncă este una dintre principalele probleme cu care se confruntă economia județului Constanța.
Oamenii de afaceri spun că sunt dispuși să plătească și salarii de 3.000 de euro, dar cu o condiție: impozitele să fie mai mici.
Aceasta este una dintre concluziile conferinţei „România 100 de ani de business. Cum trecem de la idee la business. 100 de idei să creştem“, de la Constanţa, organizată cu sprijinul Băncii Transilvania şi companiei de consultanţă EY.
În judeţul Constanţa activează peste 27.000 de companii care aveau în 2016 un număr total de circa 135.000 de salariaţi, arată datele de la Registrul Comerţului.
„Suntem dispuşi să plătim salarii nete de 2.000-3.000 de euro pe lună, dar am cerut Guvernului o grilă simplă. La un salariu de 1.000 de euro, impozitul să fie de 200 de euro, adică 20%, iar cu cât salariul este mai mare cu atât impozitul să fie mai mic. Aşa este normal să fie, să putem să aducem românii de afară…
Este adevărat că au dispărut şcolile profesionale, dar fiecare companie sau asociaţie patronală trebuie să-şi facă propria şcoală. Altfel, nu va face nimeni nimic. Ştiţi ce aşteptăm de la autorităţi? Să ne lase în pace. Ştim să gândim mai bine decât ei“, a spus Nicolae Bucovală, unul dintre cei mai importanţi antreprenori cu afaceri la malul mării, care deţine complexul hotelier Steaua de Mare din Eforie Nord, dar şi hotelul Tomis din Mamaia şi Cupidon din Venus.
Compania de construcţii –montaj Petroconst şi-a făcut propria şcoală de sudori, în ciuda faptului că foarte mulţi dintre cei care fac astfel de cursuri aleg să plece în străinătate.
„Angajăm tineri de până în 30 de ani, îi pregătim timp de un an, îi şcolarizăm, investim în pregătirea lor, stau un an şi după aceea pleacă în străinătate. Dar acestea sunt riscuri asumate. Dacă din zece sudori pe care îi pregătim, rămânem cu doi noi suntem mulţumiţi“, a spus în cadrul conferinţei Elena Stere, directorul economic al Petroconst.
Ea spune că un sudor pe o platformă maritimă poate câştiga şi mai bine de 1.000 de euro net pe lună, în timp ce „pe uscat“ un angajat pe un astfel de post câştigă de la 600 la 700 de euro pe lună.
Dacă Petroconst şi-a făcut deja propria şcoala unde pregăteşte angajaţii, reprezentanţii Dobrogea Grup, unul dintre cei mai mari jucători de pe piaţa de morărit şi panificaţie, se gândesc să caute un finanţator care să le susţină deschiderea unei astfel de şcoli.
„Lipsa forţei de muncă este una dintre problemele cu care ne confruntăm. Am investit în retehnologizare, dar nu numai cu utilajul faci treabă. Omul care foloseşte utilajul trebuie să fie calificat“, este de părere Fotini Teodorescu, preşedinta consiliului de administraţie al Dobrogea Grup.
Astfel, dacă mulţi antreprenori au decis deja să se implice direct în pregătirea oamenilor de care au nevoie, cei care nu au făcut încă acest pas se gândesc să atragă finanţare externă pentru a-şi putea deschide propriile şcoli.
„Ne dorim ca zona Constanţei să fie cunoscută nu doar pentru petreceri şi turism sezonier. Vrem să auzim de dezvoltarea industriei, IT-ului şi agriculturii din Constanţa“, a spus Omer Tetik, CEO Banca Transilvania.
În cadrul conferinţei de la Constanţa, peste 150 de antreprenori, manageri, bancheri şi consultanţi au discutat despre cele mai importante soluţii pentru ca România să aibă o dezvoltare durabilă în următorii ani şi să prindă din urmă încet-încet ţările vestice.
Ciți mai mult aici: ZF.ro