Nimic nu e gratis, nici locul de parcare

Nimic nu e gratis pe lumea asta, nici locul de parcare.

Dacă vrei mașină, trebuie să plătești. Să plătești ca să o cumperi, să îi faci reviziile regulate, ITP-ul, să-i schimbi anvelopele, să o repari, să plătești impozitul, care poate fi de câteva zeci sau câteva mii de lei, dacă vrei mașină c cu capacitatea cilindrică mai mare. E mult, e puțin? Nu știu, dar știu clar că totul costă.

Se pare că unii constănțeni sunt de părere că locurile de parcare ar trebui să fie gratuite. Motivele sunt multe, de la „plătim impozit” până la „e strada publică”. În condițiile în care ai aproape 100.000 de mașini și nici 20.000 de locuri de parcare în oraș, e clar că va fi bătaie, la figurat (din păcate, uneori este și la propriu) pe locurile libere. Probabil că dacă erau numai 100 de mașini, nu exista nevoia taxării parcării.

N-am inventat noi roata. Parcarea se plătește în toată lumea și cu prețuri mult mai mari decât în Constanța. În Cluj, orașul pe care-l mai dau exemplu din când în când, costă 7 lei pe oră, în centru. În București este 10 lei pe oră, tot în centru. La noi, 2,5 lei. În Londra, să ai mașină e scump rău. Parcarea ajunge pe la 50 de lei pe oră. Găstiți pe Euronews un studiu comparativ din 2016 (click AICI). Tot în Londra, un loc de parcare se vinde și cu jumătate de milion de euro. Nu-i glumă. Știu, nu ne comparăm noi cu Anglia, dar chiar și pentru ei jumătate de milion de euro înseamnă bani. Să spunem că salariile în Londra sunt de 20 de ori mai mari. Ați da, păstrând proporțiile, 25.000 de euro pe un loc de parcare?

„Costul mediu al parcării în 32 de orașe europene la care s-a uitat Euronews este de 3 euro pe oră”.

Euronews

Așadar, la noi nu e scump.

Primăria Constanța face multe lucruri greșit, dar nu și faptul că introduce parcări cu plată în oraș. Ce ar trebui să facă? Am scris AICI ce fac alții, în Praga de exemplu. La noi, șoferii se împart în două categorii: cei care au luat, într-un fel sau altul, locuri de parcare rezidențiale de la primărie și cei care nu au luat. Pentru aceștia din urmă, primăria chiar nu oferă soluții. Sisemul din Praga poate fi copiat și la noi însă.

Primăria mai face ceva greșit: nu spune unde se duc banii. În mod normal, ar trebui să ni se prezinte niște rapoarte: am strâns din parcări atâția bani, care s-au cheltuit așa. Oamenii vor înțelege și vor accepta mai ușor plata. Dacă însă banii se duc pe salariile foarte mari ale angajaților (în primărie se câștigă aproape de două ori mai mult în mediul privat), atunci vom accepta mai greu plata parcărilor.

UPDATE decembrie 2019. Banii obținuți din parcări nu au o destinație specială. Detalii AICI.

În fine, primarul ar trebui să explice unde-s parcările promise în campanie și să răspundă pentru că nu le-a construit.

Populismul, îmi spunea un prieten, era mai rău decât corupția. Noi, constănțenii, avem politicieni mult prea populiști ca să ne fie bine. Deputatul PNL Robert Boroianu, de pildă, propunea, în campanie, apă gratuită. Cum să nu se aștepte acum șoferii la locuri de parcare gratis, dacă li se promite chiar și apă fără bani?

Articole similare:

Primăria Constanța nu va mai taxa parcarea în centru și pe timpul nopții
Parcarea în zona Trocadero, cu plată numai într-un anumit interval orar, de pe 1 august
O parcare de pe bulevardul Tomis a devenit parcare cu plată
Polițiști locali din Constanța: 102 amenzi pentru parcare într-o singură zi
Camera de Comerț Constanța: parcare gratuită și goală, mașinile instituției, lăsate la întâmplare
Legea junglei. Fără locuri de parcare, constănțenii blochează străzile cu navete sau desenează asfaltul
Pentru Primăria Constanța, o construcție gri, de beton, înseamnă parcare „verde”
Mașini care blochează trotuarul, deși în parcarea cu plată sunt locuri libere
Primăria Constanța a tăiat un copac frumos pentru a face locuri de parcare
Dacă v-a plăcut acest articol, puteți urmări Constanța 100% pe Facebook printr-un Like mai jos:
energia residence
Constanta-financiara-sigla-jpg

2 comentarii

  • Vi se pare normal ca rezident sa nu poți parca pe locul plătit,de tine, ca-i ocupat de unul care prefera sa nu plătească pentru locul cu plata, gol, aflat la 2 m distanta de locul plătit de către rezident? Așa “civilizăm” constănțenii? Asmuțindu-i unii împotriva altora? Ce HCL e aia in care plătești dar ți-l dai liber jmecherilor care nu plătesc nimic niciodata, și care-ți mai și rad in nas…?!?! Chiar nu ne dam seama ca n-au loc de parcare doar cei corecți? Chiar nu realizam ca băieții ăștia de se plang n-au plătit in viața lor un loc de parcare? Ei de/abia au făcut rost de bani de/o masina SH…de unde și pentru parcarea cu plata? Eu refuz sa plătesc parcarea de 2 ori.

    • Aveti drepate. Sunt insa si multi care vor sa plateasca un loc de parcare dar nu pot, pentru ca nu sunt locuri disponibile. S-au acordat pe principiul primul venit, primmul servit. Stiu pe cineva care s-a mutat de 10 ani intr-un bloc si asteapta de atunci sa se elibereze ceva. In zadar.

Leave a Reply

Your email address will not be published.