Noaptea Muzeelor 2022 – ce puteți vizita gratuit în Constanța

Noaptea Muzeelor 2022 - ce puteți vizita gratuit în Constanța

Noaptea Muzeelor 2022 – ediția a XVIII-a, va fi organizată și în Constanța, sâmbătă, 14 mai.

Complexul Muzeal de Științe ale Naturii Constanța va organiza o serie de evenimente dedicate, după cum urmează:

  • Secția Planetariu va avea un program intitulat „Știință prin educație”, din data de 13 mai începând cu ora 00:00 până în dimineața zilei de 14 mai 2022, ora 05:00. Proiectul prevede observații astronomice și continuă, pe parcursul zilei de 14 mai, cu dezvăluiri din experiența muzeografilor celorlalte secții, despre comportamentul aproape natural, al speciilor de animale aflate în cadrul instituției de cultură muzeale;
  • Secția Delfinariu și Mineralogie va găzdui evenimentul intitulat „Delfinariu punte de legătură între știință și educație”, cu demonstrații ale delfinilor ce vor avea loc la orele 12:00 și 15:00, în ziua de 14 mai. Acestea vor fi precedate timp de 15 minute de prezentarea acțiunii, realizată de către muzeograful din cadrul acestei secții;
  • Secția Microrezervație și Păsări Exotice va fi deschisă pe 14 mai, între orele 10:00 și 18:00, cu acțiunea „Comportament specific perioadelor premergătoare constituirii unei familii” unde vor fi efectuate 3 ghidaje, la orele 12:00, 14:00, 16:00, cu grupurile constituite la acel moment din vizitatorii aflați în apropierea țarcurilor ce adăpostesc speciile de animale ale secției.
  • Nu în ultimul rând, Secția Acvariu va fi deschisă între orele 10:00 – 19:00 și  vor fi realizate două ghidaje, la orele 14:00 și 16:00, care vor evidenția „Comportamentul diferențiat, adaptat condițiilor diferite de habitat (salinitate, adâncime, întuneric/lumină)” al diferitelor specii de pești din patrimoniul viu pe care secția îl expune vizitatorilor.

Muzeul de Artă Constanța vă așteaptă în data de 14 mai, între orele 20:00 – 24:00, cu un inedit spectacol cu statui vivante, intitulat „Muzeul lui Shakespeare”, în montajul maestrului Mihai Mălaimare, precum și un concert susținut de corul Villanella al Facultății de Arte, cele două momente fiind dedicate evenimentului “Noaptea Muzeelor”. Tot aici, veți putea vedea expoziția temporară a artiștilor plastici Anca Boeriu și Mirela Trăistaru – Redesenări, Expoziția din cadrul Concursului Național de Pictură Lucian Grigorescu, organizată în colaborare cu Centrul Cultural Județean Constanța Teodor T. Burada, dar și piesele de colecție aflate în expoziția permanentă a instituției.

Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța va lua și el parte acțiunile organizate în cadrul evenimentului „Noaptea Muzeelor”. Programul general de desfășurare al evenimentului este 19:00 – 01:00 (ultima intrare la 24:00), iar locațiile unde vă așteptăm pentru vizitarea gratuită a expozițiilor de bază ale acestora sunt următoarele:

  • Muzeul din Piața Ovidiu nr.12 și Edificiul roman cu mozaic;
  • Muzeul de arheologie Histria;
  • Muzeul Tropaeum Traiani și Monumentul triumfal din Adamclisi;
  • Muzeul Carsium din Hârșova.

În sediul central al muzeului (Piața Ovidiu nr.12), pe lângă vizitarea expoziției de bază, vor mai avea loc următoarele activități:

– începând cu ora 19:00, în Sala „Vasile Canarache”, lectorii Theodora Roșca-Neacșu și Cătălin Băluț, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, vor susține work-shop-ul „Prezentarea tehnică a mozaicului din piatră naturală”;

– începând cu ora 21:00, studenți ai Facultății de Arte din cadrul Universității Ovidius din Constanța vor prezenta, outdoor, spectacolul Muzeul Statuilor Shakespeare, în regia lui Mihai Mălaimare.

Apoi, prietenii muzeului de la Asociația „Historia Renascita” vor prezenta, tot outdoor, echipamente militare și arme specifice ale dacilor și romanilor;

– pe parcursul serii vor putea fi ascultate Interludii muzicale, susținute de instrumentiști ai Orchestrei Simfonice București;

– în intervalul 22:00 – 22:35, actorii Marius Bodochi, Daniela Vitcu și Radu Niculescu vor susține un Recital poetic din operele relegatului poet latin la Tomis, Publius Ovidius Naso și ale altor poeți remarcabili. Aceștia vor fi însoțiți în lumea poeziei de instrumentiști ai Orchestrei Simfonice București și de statui vivante realizate de studenți ai Facultății de Arte din cadrul Universității Ovidius din Constanța;

– la etajul II al muzeului vor fi prezentate principiile de organizare ale unei expoziții muzeale, în cadrul expoziției temporare „Cum să pregătim o expoziție”.

Expoziția din Sala Tezaur este din nou completă, de curând reîntorcându-se de la Madrid cele 19 piese cu care muzeul a participat la expoziția internațională Tesoros arqueológicos de Rumanía. Las raíces dacias y romanas (01 octombrie 2021 – 27 februarie 2022), inclusiv faimosul Șarpe Glykon, piesă unicat, dar și statuile zeităților Isis, Nemesis și Venus.

Intrarea este gratuită!

Vizitatorii se vor putea bucura și de un mapping arhitectural proiectat pe fațada Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța.

Muzeul de Artă Populară Constanța organizează Noaptea Muzeelor 2022 între orele 20:00 și 24:00.

Cu ocazia acestui eveniment, vizitatorii sunt invitaţi să participe la tururi ghidate, în cadrul cărora vor descoperi satul tradiţional românesc, prin intermediul expoziţiei permanente „Arta populară din România” şi a expoziţiei temporare „Interiorul ţărănesc de sărbătoare”. Colecţiile de artă populară românească deţinute de Muzeul de Artă Populară Constanţa includ: ceramică, port popular, scoarţe, ţesături pentru decorul interiorului, lemn, metal, icoane pe lemn şi pe sticlă, mobilier ţărănesc şi inventar agro-pastoral, fiind reprezentate toate provinciile istorice româneşti: Dobrogea, Muntenia, Oltenia, Transilvania, Banat şi Moldova.Printre cele mai vechi obiecte de patrimoniu expuse se numără scoarţele ţesute în sec. al XIX- lea, icoanele pe lemn şi sticlă realizate în perioada secolelor XVIII- XIX, piese ceramice de secol XVIII -XIX, mobilier ţărănesc lucrat la sfârşitul secolului al XIX-lea, precum şi costume tradiţionale de sărbătoare şi ţesături de interior de la sfârşitul secolului XIX- începutul secolului XX. Majoritatea acestor obiecte sunt piese de valoare excepţională a patrimoniului cultural-naţional, fiind clasate în categoria TEZAUR.

Accesul vizitatorilor se va realiza gratuit.

Muzeul Militar Național „Regele Ferdinand I”, instituție de cultură, istorie națională și militară, are onoarea de a vă invita la o Noapte Militară în cadrul programului Noaptea Muzeelor de anul acesta, sâmbătă, 14 mai.

Muzeul va fi deschis în intervalul 10:00 – 24:00, iar intrarea va fi gratuită.

Iubitorii de cultură nocturnă sunt așteptați să viziteze expoziția permanentă cu tematică istorică și două expoziții temporare: „Armata Română în timpul lui Alessandru Joan I” și Exponatul lunii Mai „Albumul Serbărilor Încoronării, 10-11 mai 1881”.

„Armata Română în timpul lui Alessandru Joan I” a fost organizată pentru a marca împlinirea a 163 ani de la înfăptuirea Unirii Principatelor Române, oferind o colecție unică de obiecte și o lecție specială de istorie militară realizată de muzeografii noștri cu ajutorul unor obiecte personale ale domnitorului Alexandru Ioan Cuza, picturi, uniforme, documente, ordine și medalii militare și civile, ce ilustrează cu succes epoca Principatelor Române la mijlocul secolului al XIX-lea.”, spun reprezentanții muzeului.

Noaptea-Muzeelor-MMN-2022a-redus-002

În completarea acestei atmosfere, exponatul lunii mai prezintă serbările încoronării regelui Carol I și a reginei Elisabeta, din 10-11 mai 1881, așa cum au fost redate în albumul omagial de litografii realizat de fotograful oficial al Curții regale, Carol Popp de Szathmary, unul dintre primii cei mai buni fotografi europeni.

După o perioadă îndelungată, va fi deschis publicului Pavilionul Colecției Aviație, unde veți putea admira atât aeronavele emblematice din istoria noastră tehnică, cât și obiecte legate de misiunea în spațiul cosmic a primului român ce a atins astrele.

De asemenea, vă veți putea reîntâlni cu prietenii noștri din cadrul Asociațiilor de reconstituire istorico-militară, care sperăm să vă impresioneze cu evoluțiile lor.

Muzeul Militar Național „Regele Ferdinand I”, una din cele mai vechi și prestigioase instituții de acest fel din țară, înființată în anul 1923, deține un patrimoniu de specialitate de mare valoare, între care cea mai mare colecție de armament alb și de foc, două colecții de uniforme militare, românești și străine, o colecție de fotografii și clișee din primul și al doilea război mondial etc. O mare parte din piesele acestor colecții pot fi apreciate cu această ocazie.

Zen Residence
energia residenceLeave a Reply

Your email address will not be published.

Următorul articol

Organizatorii UNTOLD se așteaptă un număr record de participanți

Tue May 10 , 2022
Mai sunt mai puțin de trei luni până se vor deschide din nou porțile unuia dintre cele mai mari festivaluri din lume, UNTOLD. Organizatorii festivalului lucrează intens pentru pregătirea celei de-a șaptea ediții, care va avea loc între 4 și 7 august. Este prima ediție post-pandemie, la care vor participa […]