Noi în fața cui am îngenunchea?

cristian hagi

O coloană de mașini trece cu viteză mică și sirenele pornite pe șosea. Nu o depășește nimeni. Pe sensul opus, toate mașinile sunt oprite sau opresc. Toate.

Oamenii se dau jos din ele și îngenunchează ca la comandă. Nu contează că sunt bărbați, femei, tineri, bătrâni. O forță invizibilă îi facă să pună un genunchi sau doi pe pământ și să-și împreuneze mâinile, ca într-o rugă pe care speră să o audă cineva, dincolo de lumea oamenilor.

Coloana trece în sunetul acel de sirenă care pare fără sfârșit.

În genunchi, oamenii se uită spre pământ, cu durere, spre cer, cu speranță, spre mașini, cu lacrimi.

Așa își iau ucrainenii rămas bun de la eroi. Sunt imagini pe care le-am putut vedea, din păcate, de la începutul acestui nemilos război, dar și înaintea lui.

Un popor care îngenunchează așa nu poate fi niciodată îngenuncheat.

Sunt imagini care te emoționează, fără doar și poate. Imagini despre care ucrainenii vor vorbi peste generații. Indiferent cu se va termina războiul, ei l-a câștigat deja, într-un fel.

Văzând acest comportament, mi-am adus aminte de un episod de prin părțile noastre. O brigadă a armatei ruse ajunge în Constanța și trece pe strada pe care locuia Horia Agarici, celebrul aviator pilot care a ținut piept unei escadrile sovietice și a salvat Constanța. Un ins a făcut semn mașinii din capătul coloanei, a oprit-o, și i-a spus generalului că cel care i-a ucis oamenii în război – război care se terminase de mulți ani – era chiar acolo. Generalul coboară, întreabă unde este Agarici și spune că vrea să-l vadă. Lumea a înlemnit. Copii și soția eroului român erau acolo. Iată ce povestește chiar fiul său, Ilie Agarici.

„Eram copil, aveam în jur de 10 ani. A oprit în faţa porţii, la Eforie, o Volga neagră, din care a coborât un ofiţer rus şi a întrebat de tata. Jale mare în familie că au venit să îl ia pe tata. În maşină era chiar generalul rus. «Vreau să îl cunosc pe Agarici, să văd dacă el a fost cavalerul din luptă», a spus generalul. Tata lucra ca mecanic atunci. Dăm fuga după el. S-a dus unul dintre fraţi la atelierul unde lucra tata. Dar mama îşi rupea mâinile. S-a speriat. Credea că au venit ruşii să îl ducă în Siberia. Însă rusul, care era şi el om, a venit să îl cunoască. Rusul a făcut un memoriu în ce condiţii l-a găsit pe tata, aviator în rezervă care lucra ca muncitor într-un atelier. După aceea l-au reabilitat relativ.”

Horia Agarici îi salvase viața actualului general. Într-o luptă aeriană putea să-l doboare, dar l-a cruțat.

Povestea aceasta nu este în niciun chip menită să intre în antiteză cu ororile comise în Ucraina de ruși. Este despre eroi.

Mă tot întreb, văzându-i pe ucraineni cum îi respectă pe cei care și-au dat viața pentru patrie și neam, noi pentru cine am îngenunchea?

Zen Residence
comprest util asfalt dobrogeaLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Următorul articol

Elevii de la „Gheorghe Țițeica” explorează spațiul cosmic

Fri Oct 14 , 2022
Ca în fiecare din ultimii 14 ani, Săptămâna mondială a spaţiului cosmic este marcată în perioada 4 – 10 octombrie și în Școala Gimnazială Nr. 30 „Gheorghe Țițeica” din Constanța, raliată acestui proiect internațional de celebrare a contribuțiilor științei și ale tehnologiei pentru îmbunătățirea condiției umane. Sub coordonarea doamnei bibliotecare […]