„Noi suntem români (nimeni nu-i perfect)”. Lansare de carte și dialog cu autorul, Radu Paraschivescu

„Noi suntem români. (nimeni nu-i perfect)”. Lansare de carte și dialog cu autorul, Radu Paraschivescu

Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța, cu sediul pe str. Mircea cel Bătrân, nr. 104 A, în colaborare cu Editura Humanitas, organizează joi, 12 mai, la ora 17.30, în Aula Bibliotecii, o masă rotundă cu prilejul lansării cărții de eseuri Noi suntem români. (nimeni nu-i perfect) (editura Humanitas, 2022) a scriitorului Radu PARASCHIVESCU. Istoricul și criticul literar prof. univ. dr. habil. Angelo MITCHIEVICI, directorul Bibliotecii, va fi amfitrionul și partenerul de dialog al scriitorului.

Radu Paraschivescu este unul dintre intelectualii cu o prezență intensă și constructivă în viața publică, participant la numeroase emisiuni de radio, un comentator avizat al societății românești actuale, un prozator talentat, un traducător subtil, un observator atent la tot ceea ce-l înconjoară. O preocupare majoră a sa a vizat însă ceea ce ține de identitatea românească profundă și de cea superficială deopotrivă, de singularitatea fenomenului românesc, de felul în care trăim împreună în țara noastră. Volume precum Două mături stau de vorbă (Scene românești)(2018), Orice om îi este teamă (2018), În lume nu-s mai multe Românii (planetei noastre asta i-ar lipsi) (2019) aprofundează temele identitare, românescul nostru ireductibil, felul nostru de a fi astfel și altfel, particularități defectuoase, gesturi mai neizbutite, accese de mândrie națională, închipuiri grandioase, posturi, aluri, stiluri de viață. Limbajul, cel public (mai ales), dar și cel de întrebuințare informală, reprezintă o preocupare majoră a scriitorului care ne dezvăluie, cu o savoare caragialiană, raznele, deformările, enormitățile pe care românul le revarsă în cuvinte, cu întreg patosul de care dispune, de la sudalmă la răstelile patriotice.

Într-un cuvânt, Radu Paraschivescu este un scriitor de care nu ne putem lipsi în lumea în care nu-s mai multe Românii.

Masa rotundă se încheie cu o sesiune de autografe, iar Radu Paraschivescu va intra în dialog cu cititorii săi. Intrarea este liberă.

Evenimentul face parte dintr-o serie de mese rotunde și lansări de carte care vor avea loc, pe tot parcursul anului, în Aula Bibliotecii Județene „Ioan N. Roman” Constanța, promovând atât autorii Filialei Dobrogea a Uniunii Scriitorilor din România, cât și autori prestigioși din țară.

Zen Residence
energia residence

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Următorul articol

Cum va arăta noul campus școlar din Ovidiu

Mon May 9 , 2022
Zilele trecute vă anunțam că în orașul Ovidiu se va construi un campus modern și spațios. Este un proiect al Societății „Lumina”, iar construcția va răspunde nevoilor educaționale și tehnologice actuale, în conformitate cu standardele UE. Campusul este alcătuit din 7 corpuri separate cu o suprafață închisă de 10.000 mp […]