Norvegia își deschide noul Muzeu Național de Artă, după 8 ani și o investiție de 650 milioane euro

Norvegia va inaugura sâmbătă pentru publicul larg noul său Muzeu Naţional de Artă, care va găzdui o vastă expoziţie permanentă şi care poate fi considerat un egal al celor mai importante muzee din lume, informează Reuters. A fost construit în opt ani cu 650 de milioane de euro.

Cu un design conceput de arhitectul german Klaus Schuwerk, noul complex muzeal, construit într-o clădire mare şi multicompartimentată pe malul fiordului din Oslo, a avut nevoie de opt ani pentru a fi construit şi aduce sub acelaşi acoperiş colecţiile deţinute de cinci muzee norvegiene de artă şi de design.

Cu o suprafaţă expoziţională de 13.000 de metri pătraţi şi 6.500 de opere artistice expuse în permanenţă, inclusiv celebrul tablou „Ţipătul” al pictorului Edvard Munch, acesta va fi cel mai mare muzeu din ţările nordice şi face parte din aceeaşi categorie cu muzeele Guggenheim din Bilbao şi Rijksmuseum din Amsterdam.

Construit din materiale concepute pentru a rezista timp de mai multe secole, muzeul norvegian include mai multe clădiri care sunt decorate cu ardezie locală gri-albăstruie şi unite între ele printr-o translucidă Sală a Luminilor, împodobită cu sticlă şi marmură, potrivit Agerpres.ro.

Holul va fi folosit pentru expoziţii temporare şi va fi inaugurat cu expoziţia „I Call It Art”, ce cuprinde opere semnate de artişti care lucrează în prezent în Norvegia şi care abordează tematici precum identitatea, sentimentul de apartenenţă, naţionalitatea şi democraţia.

Muzeul norvegian va găzdui şi expoziţii cu opere ale pictorului abstract american Mark Rothko şi ale pictoriţei suprarealiste mexicane Frida Kahlo, ambele în 2024.

Conceput pentru a maximiza eficienţa energetică şi a minimaliza emisiile de gaze cu efect de seră, muzeul este încălzit şi răcit cu ajutorul apei extrase din fiordul din Oslo, aflat chiar în faţa intrării sale principale.

Proiectul a fost subiectul unor controverse după ce a suferit amânări şi a avut nevoie de sprijin guvernamental după ce a rămas fără fonduri. Iniţial, acest muzeu trebuia inaugurat în 2020. Designul clădirii a fost şi el criticat pentru structura sa „de tip bloc” şi din cauza „şisturilor”, o ardezie norvegiană în nuanţe de gri şi cu dungi, folosită pentru a acoperi faţada muzeului.

Intrarea pentru adulți costă 180 coroane norvegiene, adică circa 86 de lei. Toți cei sub 18 ani au gratuitate.

Sursă foto: www.nasjonalmuseet.no

Zen ResidenceLeave a Reply

Your email address will not be published.

Următorul articol

Mai mulți angajați ai SPIT Constanța s-au perfecționat la pensiunea „Mama cozonacilor”

Tue Jun 7 , 2022
Primarul Constanței convoacă online ședințele de Consiliu Municipal, de un an și jumătate. Cu toate acestea, nu toată lumea se ascunde în spatele laptopului. Conducerea Serviciului Public de Taxe, Impozite și alte Venituri la Bugetul Local (SPIT-VBL), instituție care ține de Primăria Constanța, preferă activitățile cu prezență fizică. Așa se […]
Pensiunea-Mama-Cozonacilor-SPIT-Constanta-1