Noua variantă de coronavirus, extrem de transmisibilă: un infectat confirmat infectează alte 16 persoane

Vicepreşedintele Societăţii Române de Epidemiologie, medicul Emilian Popovici, a explicat de ce se infectează cu coronavirus persoane care au reuşit să evite boala timp de 2 ani şi chiar s-au vaccinat. Acesta a spus că variantele de SARS-CoV-2 care circulă în prezent sunt extrem de transmisibile. La subvariantele BA 4 şi BA 5, un infectat confirmat infectează alte 16 persoane.

”Cum vedem în jurul nostru, tot mai mulţi dintre cei care au evitat infecţia timp de mai bine de doi ani şi care într-o măsură importantă s-au şi vaccinat, ajung să se infecteze în perioada actuală. De ce se întâmplă aşa? Se întâmplă pentru că variantele de SARS-CoV-2 care circulă în prezent sunt extrem de transmisibile”, a scris, sâmbătă, pe Facebook, medicul Emilian Popovici.  

Potrivit acestuia, variantei Wuhan îi corespundea un R0 de 3 (un infectat confirmat infecta alte 3 persoane în jurul lui).  

„Subvariantelor BA 4 şi BA 5 le corespunde un R0 de 16 (adică un infectat confirmat infectează alte 16 persoane în jurul lui) şi asta cred că explică tot!În fine, alte variante circulante ca BA 1 cu un R0 de 8 şi BA 2 cu un R0 de 12, completează tabloul prezentat anterior”, mai afirmă medicul.  

Acesta apreciază că cele 3 doze de vaccin previn în continuare într-o măsură importantă formele grave de boală, dar face apel la respectarea măsurilor individuale de protecţie.  

Anterior, medicul a făcut apel la respectarea distanţei sociale, la purtarea măştii de protecţie, mai ales în zonele aglomerate şi în spaţiile închise şi la respectarea normelor de igienă a mâinilor.  

Președintele SUA, infectat de două ori în câteva zile

Testul pentru Covid-19 pe care l-a făcut sâmbătă dimineață președintele Joe Biden, în vârstă de 79 de ani, s-a pozitivat din nou, după ce în urmă cu câteva zile președintele își reluase activitatea, considerându-se vindecat de coronavirus.

Joe Biden primise diagnosticul de Covid-19 după ce un prim test i-a ieșit pozitiv la 21 iulie. Președintele a avut simptome ușoare spre moderate. I s-a administrat tratamentul antiviral cu medicamentul Paxlovid de la Pfizer, iar după cinci zile, testele i-au ieșit negative, considerându-se vindecat.

energia residence
Zen Residence
comprest util asfalt dobrogeaLeave a Reply

Your email address will not be published.

Următorul articol

Un bărbat care își creștea singur cele două fetițe a murit îngropat de viu. „Dumnezeu e nedrept”

Sun Jul 31 , 2022
Un bărbat care își creștea singur cele două fetițe a murit îngropat de viu. S-a întâmplat în comuna Corbu. Muncea la o canalizare, când pământul s-a prăbușit pentru el și colegul său. Acesta din urmă a scăpat cu viață. Pompierii l-au scos și pe Dragoș de sub pământ, însă medicii […]