„Nu este nimic glorios la armata franceză când o vezi la Cincu, cu picioarele în noroi, stomacul gol, cearcăne până la bărbie, încercând să sperie Rusia cu mijloace defecte și tancuri care se chinuie să traverseze”

Ministrul Forțelor Armate, Sébastien Lecornu, a vizitat, joi, trupele franceze dislocate în România în cadrul Operațiunii Aigle. În spatele imaginilor frumoase, soldații deplâng condițiile de viață nedemne, scrie presa franceză.

Sébastien Lecornu s-a deplasat la tabăra militară de la Cincu, în România, unde militari francezi sunt dislocați din februarie, în cadrul NATO. Sosirea oficialului a fost întâmpinată cu onoruri militare, informează mediapart.fr, citat de Știrile ProTV.

Pe de ală parte, viața de zi cu zi a celor peste 700 de soldați francezi care locuiesc în unitatea militară de la Cincu este în realitate mai puțin glorioasă. Hrană este insuficientă, spațiile unde locuiesc soldații sunt parțial insalubre, iar încăperile sunt „reci”.

Condițiile de viață de acolo sunt considerate de mulți militari drept nedemne. Aceștia se tem că iarna care vine va înrăutăți lucrurile.

Soldații sunt hrăniți cu alimente vechi

Misiunea Eagle a fost lansată pe 28 februarie, la patru zile după invazia rusă a Ucrainei, cu rolul de „întărire a posturii defensive a NATO” și „consolidarea protecției flancului estic al Europei”, care se bazează și pe prezența soldaților belgieni și olandezi.

Au trecut, așadar, opt luni de când Franța a preluat acest „cantonament” aparținând armatei române. Cu toate acestea, condițiile de viață sunt încă precare.

Mâncarea, insuficientă

Mesele oferite de aliații români sunt reduse la porția minimă: ciorbă și roșii pentru o cină, omletă și o bucată de pâine de cu o zi înainte pentru micul dejun. Uneori mesele nu includ nici aperitiv, nici desert.

Familiile sunt nevoite să suplimenteze cu colete trimise pe cheltuiala lor.Soldații „sărbătoresc” atunci când primesc de acasă cârnați și pachete de chipsuri.

În ultimele zile, mesele au constat în „rații de luptă” (mese preparate destinate în principiu situațiilor de urgență).

Mai mulți militari ar fi încercat să ceară ajutor superiorilor lor pentru a obține mese mai consistente, însă nu au avut succes. Statul Major al Armatei nu neagă existența unei probleme, dar dă asigurări că „mesele se vor îmbunătăți calitativ și cantitativ, în special cu adăugarea de suplimente alimentare, mai multe produse lactate și fructe”.

Bucătăria și sala de mese de care beneficiază trupele franceze este într-o stare deplorabilă, iar o parte din apă și alimente sunt depozitate afară, din lipsă de spațiu – ambalajele și cutiile sunt împrăștiate pe jos, lângă sala de mese.

Mai mult decât atât, întreruperea curentului îi obligă uneori pe soldați să mănânce la lumina telefonului mobil.

Statul Major francez admite că au existat câteva probleme cu apa curentă și „unele disfuncționalități” în furnizarea de energie electrică, dar dă asigurări că „există deja planuri de renovare a sistemului electric”.

Aproximativ 450 de soldați francezi sunt găzduiți în containăre.

Urmele de noroi, mucegai și păr rămase în căzile de duș confirmă faptul că băile nu au fost igenizate.

Unele containăre nu mai sunt complet izolate și iau apă în timpul ploilor abundente. Mai mult decât atât, din cauza lipsei de paturi de tabără (cunoscute sub denumirea de „paturi picot”) care să fie instalate în interior, peste 200 de paturi au trebuit să fie comandate urgent de la o companie civilă.

Ceilalți soldați francezi, 250 de oameni, sunt găzduiți în corturi colective.

„Fiecare cort este dotat cu energie electrică și încălzire”, asigură personalul.

Dimpotrivă, mărturiile locuitorilor din Cincu spun că acestea nu sunt întotdeauna încălzite corespunzător.

V-ar putea interesa și: Diferențe. Cum arată aceeași băutură în Franța și România

Noroi, șoareci și câini vagabonzi

Aproximativ 250 de militari împart cinci toalete, iar din cele șaisprezece dușuri destinate soldaților care locuiesc în corturi, doar șase funcționează corespunzător. Mai mult decât atât, toți cei peste 700 de soldați francezi trebuie să împartă o mașină de spălat.

Totul se întâmplă într-o tabără care se află într-o „mlaștină”, unde sunt șoareci, ploșnițe și câini vagabonzi atrași de gunoi.

Întrebat despre aceste probleme ce țin de igienă, personalul consideră că numărul de dușuri și mașini de spălat este suficient și dă asigurări că restul problemelor se vor rezolva în curând.

„Mi-e foame, mi-e frig și sunt obosit”, a rezumat situația în care se află un soldat din misiunea Aigle către una dintre rudele sale într-un mesaj WhatsApp.

Mulți se tem de iarna care vine. În decembrie și ianuarie, temperaturile pot scădea până la -30°C în Cincu.

Lucrările care ar trebui să îmbunătățească condițiile de locuit din tabără (care trebuie să găzduiască o mie de bărbați și femei până la sfârșitul anului) sunt deja complicate de condițiile meteo, asigură un militar francez.

Mai mult, cele zece tancuri Leclerc trimise de Franța în România încă nu au sosit, iar cauzele acestei întârzieri nu sunt clare.

„N-am văzut niciodată o asemenea mizerie”

Militarii sunt cu siguranță obișnuiți – și instruiți – să evolueze în medii rudimentare, dar aceste condiții sunt în principiu rezervate câmpului de luptă și situațiilor de urgență, și nu vieții într-o bază militară aflată într-o țară europeană.

Printre cei care și-au exprimat furia se numără un soldat care a efectuat 15 operațiuni externe. El spune că „nu a văzut niciodată o asemenea mizerie.

Un alt ofițer este „dezgustat până la punctul de a nu mai vrea să meargă într-o misiune”.

„Nu este nimic glorios la armata franceză când o vezi la Cincu, cu picioarele în noroi, stomacul gol, cearcăne până la bărbie, încercând să sperie Rusia cu mijloace defecte și tancuri care se chinuie să traverseze”, a declarat un francez prezent la Cincu.

Reacția Ministerului Apărării Naționale

Cu privire la informațiile apărute în spațiul public referitoare la condițiile de campare a forțelor franceze de la Cincu, Ministerul Apărării Naționale a făcut următoarele precizări:

Grupul Colectiv de Luptă – Collective Defence Battle Group (CDBG) este operaționalizat pe teritoriul României de Franța, ca națiune-cadru, și integrează, rotațional, efective ale Belgiei și Țărilor de Jos.

Grupul de Luptă al NATO din România a fost constituit începând cu luna mai, prin transformarea elementelor multinaționale aliate din cadrul Forței de Răspuns a NATO dislocate în țara noastră.

Forțele principale ale CDBG sunt dispuse în Centrul Național de Instruire Întrunită din Cincu,  într-o tabără de campare construită gradual de forțele CDBG începând cu luna mai.

Conform procedurilor aliate, responsabilitățile privind camparea, hrănirea efectivelor și asigurarea serviciilor conexe (alimentare cu apă, energie, gestionarea deșeurilor etc) în locația din Cincu, au fost asumate integral de partea franceză.

În calitate de națiune-gazdă, partea română a pus la dispoziție toate elementele solicitate până în prezent de reprezentanții armatei franceze și ai celorlalte contingente aliate și va acționa cu promptitudine și pe viitor pentru a oferi asistență și sprijin, conform solicitărilor, în conformitate cu cadrul legislativ național și cu angajamentele care vor fi asumate prin acordul tehnic ce urmează a fi încheiat între partea română și partea franceză. 

Sursă foto: Adevărul.ro


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Au ajuns în arest după ce au furat animale, cereale și materiale de construcții

sâm nov. 5 , 2022
Polițiștii Biroului Județean de Poliție Transporturi Constanța, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța, au desfășurat acțiuni în cadrul unui dosar penal care vizează săvârșirea infracțiunii de furt calificat. 6 bărbați au fost reținuți. Din cercetări a reieșit faptul că persoanele în cauză ar fi sustras, în repetate rânduri, […]

V-ar putea interesa și: