Nu fumați țigări electronice! Vă puneți sănătatea în pericol

Ţigările electronice şi alte produse similare reprezintă un pericol la adresa sănătăţii şi trebuie reglementate pentru a descuraja tacticile utilizate de industria tutunului pentru atragerea clienţilor, a avertizat Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), citată de AFP. Peste 160.000 de români, adică 4% din totalul fumătorilor din România, sunt con­sumatori de produse din tutun încălzit

„Nicotina are o capacitate mare de a provoca dependenţă, iar inhalatoarele electronice pe bază de nicotină sunt periculoase şi necesită o mai bună reglementare”, a rezumat Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul agenţiei ONU care a publicat marţi un nou raport asupra luptei împotriva fumatului, realizat împreună cu Bloomberg Philanthropies.

Raportul menţionează că producătorii acestor produse, a căror gamă continuă să se extindă, vizează adesea copii şi adolescenţi cu mii de arme tentante – raportul a consemnat 16.000 – şi afirmaţii liniştitoare.

Miliardarul Michael Bloomberg, fost primar al oraşului New York, angajat de mult timp în lupta contra fumatului, a denunţat tactica companiilor producătoare de produse pe bază de tutun.

„Pe măsură ce vânzările de ţigări scad, companiile de tutun au promovat în mod agresiv noi produse precum ţigările electronice sau produsele pe bază de tutun încălzit şi au exercitat presiune asupra guvernelor pentru a-şi limita reglementările”, a spus el.

„Scopul lor este simplu: să aibă o nouă generaţie dependentă de nicotină şi nu îi putem lăsa”, a precizat Michael Bloomberg.

Prin urmare, directorul OMS consideră că în statele în care astfel de produse nu sunt interzise „guvernele ar trebui să adopte măsuri adecvate pentru a-şi proteja populaţia de pericolul acestor inhalatoare electronice pe bază de nicotină şi pentru a preveni utilizarea lor de către copii, adolescenţi şi alte grupuri vulnerabile”.

Utilizarea acestor ţigări electronice de către persoanele cu vârste sub 20 de ani suscită o preocupare deosebită pentru agenţia ONU, în special din cauza efectelor nocive ale nicotinei asupra dezvoltării creierului la această grupă de vârstă şi a pericolului asociat anumitor ingrediente.

Copiii care folosesc aceste dispozitive sunt mai predispuşi să fumeze mai târziu, a notat de asemenea agenţia.

Reglementarea acestui domeniu nu este, însă, facilă deoarece „aceste produse sunt foarte diverse şi evoluează rapid. Este unul dintre modurile în care producătorii subminează şi zădărnicesc măsurile de control.”, a subliniat, la rândul său, doctor Rüdiger Krech, director pentru promovarea sănătăţii în cadrul OMS.

OMS recomandă guvernelor să ia măsurile necesare pentru a împiedica nefumătorii să utilizeze ţigările electronice şi alte dispozitive similare, temându-se în special de „renormalizarea” actului fumatului în societate.

Potrivit raportului, 32 de ţări interzic vânzarea acestor inhalatoare electronice de nicotină, iar 79 au adoptat cel puţin o măsură pentru a limita utilizarea lor, cum ar fi interzicerea publicităţii.

Însă, după cum subliniază OMS, 84 de state nu au adoptat măsuri de protecţie împotriva proliferării acestui tip de produs.

Agenţia subliniază, de asemenea, că eforturile de reglementare nu trebuie să distragă atenţia de la lupta împotriva fumatului.

Cu toate că proporţia fumătorilor a scăzut în numeroase ţări, creşterea populaţiei menţine numărul total al fumătorilor ”cu obstinenţă ridicat”, subliniază raportul.

Fumatul ucide 8 milioane de persoane pe an, dintre care 1 milion din cauza fumatului pasiv.

Peste 160.000 de români, adică 4% din totalul fumătorilor din România, sunt con­sumatori de produse din tutun încălzit, po­trivit estimărilor British American To­bacco (BAT), liderul pieţei locale de ţiga­rete. Românii care fumează tutun încăl­zit cu dispozitive de tipul IQOS  (brand deţinut de producătorul de ţiga­rete Philip Morris) sau Glo (brandul com­p­­etitorului BAT) alimentează o piaţă care ge­n­erează venituri de 1 miliard de lei pe an, scria, în martie 2021, Ziarul Financiar.

„Conform estimărilor companiei noastre, vânzările produselor HEETS (rezervele de tutun folosite împreună cu dispozitivul de încălzire a tutunului IQOS – n.red.) s-au situat la nivel naţional la o cotă de 2,9% din piaţa totală a tutunului pe anul 2020. Pe această piaţă, la 5 ani de la lansarea primului produs care încălzeşte tutunul fără să-l ardă, ţigările continuă să domine în mod clar alegerile consumatorilor din România“, a declarat pentru ZF Dragoş Bucurenci, directorul de comunicare al Philip Morris România, companie cu afaceri de 3,3 miliarde de lei şi profit de 354 de milioane de lei în 2019.

energia residence
Zen Residence
comprest util asfalt dobrogeaLeave a Reply

Your email address will not be published.

Următorul articol

Melteanul și mămica

Wed Jul 28 , 2021
Un tip care arăta de parcă și-ar fi cumpărat mașina din sudoarea pumnilor coboară nepăsător dintr-un Mercedes mare și negru. Parcase pe un loc pentru persoane cu handicap, în parcarea subterană de la VIVO, fix lângă o intrare. Avea șlapi – nu c-ar fi ceva neapărat rău în asta. O […]