Numărul accidentelor mortale a crescut cu 40% într-un singur an. Cum explică șeful IPJ Constanța VIDEO

Accident pe DN39, cel mai periculos drum național din județul Constanța

Județul Constanța se confruntă cu o problemă extrem de gravă: numărul oamenilor care au murit în accidente rutiere a crescut cu 40% anul trecut, față de 2020. Cu cifre asemănătoare s-au majorat și numărul accidentelor grave, dar și numărul total al accidentelor.

Statistică a fost prezentată recent de chestorul Adrian Constantin Glugă, inspectorul șef al IPJ Constanța.

„În anul 2021, polițiștii au constatat 541 de infracțiuni la regimul rutier. Totodată, au fost aplicate 19.487 de sancțiuni contravenționale, fiind reținute, în vederea suspendării, 2.872 de permise de conducere și 873 de certificate de înmatriculare retrase. În ceea ce privește riscul rutier, în perioada de referință, în județul Constanța au fost înregistrate 1.063 (+281 față de anul precedent) de accidente de circulaţie, 141 (+32) dintre acestea fiind raportate ca accidente rutiere grave. Din punctul de vedere al consecinţelor acestor accidente, indicatorii analizaţi au evidenţiat faptul că cele 141 de accidente rutiere grave s-au soldat cu decesul a 81 de persoane (+23).”, a precizat șeful IPJ Constanța.

Acesta a subliniat că principalele cauze ale accidentelor rutiere grave au fost traversarea neregulamentară a pietonilor, neacordarea priorității pietonilor și viteza neadaptată la condițiile de drum.

L-am întrebat și cum explică numărul foarte mare de accidente mortale. În 2020 au fost 53, iar în 2021 s-au înregistrat 81 de decese, adică unul la circa 4 zile, în medie.

„De-a lungul anilor, parcul auto a crescut exponențial. Din păcate, infrastructura rutieră nu s-a dezvoltat în același ritm și constituie, și aceasta, una din cauzele acestor accidente rutiere grave.”, a spus chestorul Adrian Constantin Glugă.

Acesta a explicat și ce poate face Poliția.

„Preocupare există permanent, pornind de la o gestionare cât mai eficientă  a resurselor umane, care sunt sub numărul total al funcțiilor pe care le deține IPJ Constanța. Pe lângă această gestionare a resurselor umane și o eficientizare a activității acestora, a existat o preocupare permanentă, într-un dialog cu administratorii arterelor rutiere, în special cu administratorii drumurilor naționale. Ați observat probabil că, în ultima perioadă, și pe DN39 au apărut lucrări care să conducă la o creștere a siguranței traficului rutier. Au fost montați parapeți Jerey pe diferite tronsoane de drum, pentru separarea benzilor, ceea ce e un lucru mai mult decât benefic.”, a precizat acesta.

IPJ Constanța are planuri și pentru 2022.

„Există o corespondență permanentă cu Primăria Orașului Eforie în ceea înseamnă fluidizarea traficului în zona respectivă, precum și corespondență cu Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutieră pentru ceea ce înseamnă drumuri naționale: DN 39, DN2A, DN38, DN3, DN22, care sunt generatoare de accidente rutiere. În special DN39 e cel mai mare generator de accident rutiere.”, a punctat chestorul Adrian Constantin Glugă.

Chestorul Adrian Glugă, inspector șef IPJ Constanța

DN39 leagă orașul Constanța de Eforie, Mangalia și Vama Veche. Este una dintre cele mai aglomerate șosele din România, pe timpul verii, când se înregistrează valori de trafic mult peste capacitatea drumului, ceea ce duce la ambuteiaje zilnice și la multe ore pierdute în trafic.

În campania electorală, deputatul PNL Marian Crușoveanu a propus o rută alternativă pentru DN39, numită „Alternativa Techirghiol”, care, dacă va fi realizată, va însemna un drum nou. Aceasta se desprinde din autostrada de centură a Constanței, A4, trece prin apropierea localităților Agigea, Techirghiol, Movilița, Biruința, Moșneni, Dulcești și se închide la intersecția cu DN 39, la sud de localitatea 23 August. Din păcate, fostul ministru USR al transporturilor l-a scos din PNRR. Asta nu înseamnă că s-a renunțat la proiect, ci că va dura mai mult decât era preconizat.

Fără doar și poate, este unul extrem de necesar, care va salva vieți (pe lângă beneficiile economice).


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News sau canalul de WhatsApp.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Accident între 5 mașini pe DN22B

lun feb. 14 , 2022
În această dimineață, pe drumul național DN 22B, la km 2+400, pe sectorul cuprins între cele două intersecții, DN 22B – drum local și accesul la Podul Suspendat peste Dunăre, s-a produs un eveniment rutier în care au fost implicate 5 autovehicule. Circulația este întreruptă pentru cercetarea împrejurărilor producerii evenimentului […]

V-ar putea interesa și: