O echipă USR PLUS a fost la Ansamblul Rupestru de la Murfatlar și ne-a anunțat că nu poate fi vizitat

Remus Negoi, senator USR PLUS, a anunțat că a vizitat azi, împreună cu vicepreşedintele CJC, Petre Enciu, cu consilierul județean George Bădilă, cu reprezentanți ai Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa şi cu cei ai Poliției Patrimoniu, Ansamblul Rupestru de la Murfatlar, aflat pe lista indicativă UNESCO.

„Bisericile din cretă de la Murfatlar, aşa cum mai este cunoscut, se află la o distanță de 15 km de litoralul Mării Negre, pe malul drept al Canalului Dunăre-Marea Neagră şi sunt aşezăminte de pe la jumătatea secolului al X-lea. Ansamblul, săpat într-un deal de cretă, este alcătuit din camere şi galerii şi a fost descoperit în 1957, în urma unor lucrări de extindere a zonelor de exploatare a cretei. În opinia cercetătorilor, aici au fost prima biserică şi primele chilii ale unei mănăstiri de pe teritoriul României. Din nefericire, Ansamblul Rupestru de la Murfatlar nu poate fi vizitat şi nu a fost deschis niciodată publicului larg.”, se arată în mesaj.

N-am aflat care a fost concluzia vizitei sau scopul său.

LISTA INDICATIVĂ este un inventar de situri situate pe teritoriul fiecărei ţări Parte a Convenţiei Patrimoniului Mondial, considerate ca fiind susceptibile de a fi înscrise în Lista Patrimoniului Mondial – LPM UNESCO. Propunerile de noi înscrieri în LPM nu sunt examinate decât dacă siturile respective figurează deja în Lista Indicativă. Prin urmare fiecare stat trebuie să transmită Lista Indicativă actualizată cu un an înainte de orice propunere de înscriere în LPM. De asemenea toate Statele semnatare ale Convenţiei sunt încurajate să revizuiască propria Listă Indicativă cel puţin o dată la 10 ani.

Ansamblul din Murfatlar este pe această listă din 1991.

Județul Constanța nu are niciun sit înscris în patrimoniul UNESCO.

Dacă v-a plăcut acest articol, puteți urmări Constanța 100% pe Facebook printr-un Like mai jos:
energia residence
Constanta-financiara-sigla-jpg

Un comentariu

  • sint ani buni decind sta inchisa O valoare inestimabila a dobrogei nu poate fi inca aratata publicului Comoditate ? dezinteres ? lipsa de profesionalism sau saracie ? sau din toate Dar poate ca este mai bine caci altfel ne trezim cu neo inscriptii de genul ,,nelu + mona = love ,,

Leave a Reply

Your email address will not be published.