O elevă din Agigea își caută dreptatea la Avocatul Poporului. „În Agigea este o singură şcoală unde există wc turcesc, nu există toaletă în sine, deseori copiii se mai duc la baie pe unde apucă”

ioana stamatin eleva agigea

Ioana Stamatin are 17 ani şi este elevă la un Colegiu Național Mihai Eminescu din Constanţa. Este în acelaşi timp şi membru în Asociaţia Elevilor din Constanţa. Tânăra spune că a iniţiat o acţiune în anulare prin intermediul Avocatului Poporului, împotriva Ministerului Educaţiei, vizând Ordinul de ministru în urma căruia a rămas fără bursa socială care o ajuta să achite transportul de la Agigea, unde locuieşte, la Constanţa. Aceasta a descris și condițiile inumane în care se învață în Agigea.

„Ioana re 3 frați, iar până anul acesta a beneficiat de bursă de ajutor social, pe care o folosea pentru a-și plăti transportul, însă în urma tăierilor anunțate de ministrul educației, Sorin Cîmpeanu, ea nu va mai beneficia nici măcar de cei 200 de lei asigurați de stat.”, spune Asociația Elevilor din Constanța.

În cererea adresată Avocatului Poporului, adolescenta reclamă că ordinul de ministru nu a respectat procedura de consultare publică, precum şi că ordinul nu pare a fi motivat, astfel încât cei vizaţi să înţeleagă conduita de urmat, dar şi faptul că elevii nu au fost consultaţi. Ea mai invocă şi faptul că ordinul discriminează elevii în funcţie de vârstă şi ciclul de învăţământ, având în vedere că bursele sociale sunt menţinute pentru elevii din ciclurile primar şi gimnazial din mediul rural care nu pot fi şcolarizaţi în localitatea de domiciliu.

„Luna aceasta s-a dat acel Ordin de ministru prin care se reglementează tăierea burselor pentru mediul rural, practic elevii care sunt domiciliaţi într-o localitate în afara oraşului Constanţa şi nu au un liceu în localitatea lor sau nu au liceu pe specializarea dorită nu mai iau bursele acelea de ajutor social pentru mediul rural.

Aici intervine şi cazul meu, eu locuiesc în comuna Agigea, unde nu există liceu sub nicio formă, şi sunt nevoită să merg în Constanţa la liceu.

Zilnic trebuie să dau undeva la suma de 18 lei, ceea ce lunar aproximează undeva la 360 de lei, sumă pe care părinţii mei nu şi-au permis-o întotdeauna, mai ales că de cele mai multe ori se triplează, astfel încât şi fratele meu, şi mama mea trebuie să o plătească zilnic.

Din acest motiv, am iniţiat o acţiune în anulare prin intermediul Avocatului Poporului, împotriva Ministerului Educaţiei reprezentat de domnul Sorin Câmpeanu, pentru anularea Ordinului de ministru care taie bursele.

Pe lună primeam bursa de 200 de lei, care acoperea mai mult de jumătate din cheltuielile de transport şi mai rămânea doar suma de 160 de lei pe care părinţii mei să o achite”, a explicat Ioana Stamatin.

Ce i-ar spune Ioana Stamatin Ministrului Educaţiei dacă acesta s-ar afla faţă în faţă cu ea. „I-aş spune că în situaţia mea se află foarte mulţi copii cu situaţii mai grave ca a mea”, spune Ioana.

„Exact asta i-aş spune, că în situaţia mea se află foarte mulţi copii, copii cu situaţii chiar mai grave, copii care vin din sate de unde trebuie să dea 22 de lei doar ca să ajungă în Constanţa, deci lunar trece suma de 1000 de lei, i-aş spune să se gândească la toţi copiii din ţară până la urmă, nu doar din judeţ, că sunt puşi în nişte situaţii pe care ei nu le pot controla şi părinţii lor sunt puşi în nişte situaţii în care trebuie să aleagă dacă să aibă un acoperiş deasupra capului, să-şi plătească ratele la casă, sau să le dea copiilor bani să ajungă la şcoală.

Da, mi se pare o nedreptate, mai ales că rata de abandon şcolar este în continuă creştere, mi se pare o măsură care accentuează, nu face decât să se accentueze faptul că o să se ajungă la cât mai mulţi copii care să abandoneze şcoala, pentru că în momentul în care ei nu au cu ce să ajungă la liceu vor alege să-l abandoneze.

În condiţiile astea mi se pare o măsură absolut aberantă”, a precizat eleva.

Ea îi încurajează pe elevi să-i urmeze exemplul.

„Încurajăm pe toţi cei care se află în situaţia mea, noi, pe pagina de Facebook a Asociaţiei elevilor, am pus şi un model de cerere către Avocatul Poporului pe care o pot completa în cazul în care se află în situaţia mea şi să o trimită către Avocatul Poporului, este o cerere făcută către un avocat, deci exact ca aceea pe care am trimis-o eu.

Trebuie să începem de jos, să nu mai existe toalete în curte, să nu mai existe elevi care învaţă la lumina lumânării.

Mi se pare de-a dreptul trist că am ajuns să învăţăm, cum sperăm la o modernizare a sistemului şi la reforme precum masa caldă în toate şcolile şi toate aceste lucruri, însă trebuie să începem oarecum de jos, să nu mai existe toalete, să nu mai existe şcoli cu toalete în curte, să nu mai existe elevi care învaţă la lumina lumânării, să nu mai existe aceste condiţii, să fie peste tot un sistem echitabil, să existe posibilitate de a învăţa pentru orice elev.

În Agigea este o singură şcoală unde există wc turcesc, nu există toaletă în sine, deseori copiii se mai duc la baie pe unde apucă sau lucruri de genul acesta.

Momentan, aşteptăm să se sesizeze Avocatul Poporului, să primim un răspuns la solicitarea noastră, şi apoi practic Avocatul Poporului va continua demersurile către Minister”, a explicat eleva Ioana Stamatin pentru News.ro.

Agigea este condusă de mai bine de un deceniu de Maricel Cîrjaliu, vicepreședinte PSD Constanța, în prezent cercetat penal.

Zen Residence
comprest util asfalt dobrogeaLeave a Reply

Your email address will not be published.

Următorul articol

Primăria Constanța desființează trotuare pentru a crea locuri de parcare

Wed Sep 21 , 2022
Primăria Constanța a anunțat că „două noi parcări destinate riveranilor” au fost construite pe Șoseaua Mangaliei, în apropierea Grădiniței cu Program Normal Nr. 22, și pe aleea Romaniței din cartierul Abator. Echipele Confort Urban au executat lucrări de stabilizare a terenurilor virane, au fost montate borduri noi, suprafețele carosabile au […]