O firmă a omului de afaceri Grigore Comănescu, târâtă doi ani prin instanțe de Asociația Constanța Altfel, a câștigat definitiv procesul

Felicia Ovanesian, Grigore Comănescu și Vergil Chițac. În fundal, blocul construit de Comprest Util pe bulevardul Alexandru Lăpușneanu din Constanța
Felicia Ovanesian, Grigore Comănescu și Vergil Chițac. În fundal, blocul construit de Comprest Util pe bulevardul Alexandru Lăpușneanu din Constanța

Două asociații s-au remarcat în ultimii ani, în Constanța, în lupta împotriva dezvoltatorilor imobiliari. Șefii lor, profitând (și) de notorietatea câștigată prin aceste lupte, au ajuns bine. Unul este primar, unul ministru. Uneori, luptele duse au fost drepte. Alteori, însă, nu. O spune instanța, nu noi.

Unul dintre aceste cazuri este al societății Comprest Util SRL, care a construit un bloc pe bulevardul Alexandru Lăpușneanu, pe un teren pe care îl cumpărase, în 2004, cu circa două milioane de euro, direct de la Primăria Constanța, adică circa 1.000 de euro pe metru pătrat. Era perioada în care Radu Mazăre vindea cu 5 euro pe metru pătrat terenuri în Mamaia. A cumpărat un teren care avea un PUZ de P+7. Dacă nu ar fi construit, primăria i-ar fi cerut terenul înapoi. Ce s-a întâmplat cu cei două milioane de dolari? Au ajuns în bugetul primăriei, au fost folosiți după cum a dispus Consiliul Municipal. Ba mai mult, a fost chiar înșelat de primărie, pentru că sub teren erau canalizări, dar în acte scria că este liber de sarcini. Strămutarea acestora a costat sute de mii de euro, bani suportați de către firmă.

Asociația Constanța Altfel, condusă de Vergil Chițac, actualul primar al municipiului, și de avocata Felicia Ovanesian, actualul city manager, n-a fost de acord cu construcția. A acționat în instanță. Pe 19 ianuarie 2021, după doi ani lungi de procese, instanța s-a pronunțat. Asociația Constanța Altfel recursul. Pierduse și fondul. Curții de Apel Galați este definitivă.

Proces prelungit până după alegerile locale

Procesul a început în 2019, când Asociația Constanța Altfel a solicitat anularea autorizației de construire emisă de Primăria Constanța în februarie 2018, care prevedea supraetajarea cu un etaj. O procedură legală, prevăzută de Legea 50/1991, articol 2, alineat 4. A cerut însă și suspendarea provizorie a autorizației de supraetajare, care ar fi dus la blocarea lucrărilor. Instanța a respins-o.

Doi ani au durat procesele. Asociația lui Vergil Chițac și a Feliciei Ovanesian s-a folosit de toate tertipurile avocățești pentru a câștiga. În opinia noastră, asociația a încercat – și a reușit – să împingă o decizie definitivă până după alegerile locale, pentru că știa că va pierde procesul. Evident, nu ar fi dat deloc bine ca un astfel de proces fanion, împotriva unei societăți comerciale și a unui om de afaceri nicio pată, să fie pierdut înainte de alegerile locale. Mesajul celor doi s-ar fi prăbușit în ochii electoratului ca un castel de nisip. Vorbim despre un om de afaceri care plătește taxe și impozite de zeci de milioane de euro în fiecare an, care are sute de angajați, care lucrează cot la cot cu cele mai important firme din lume, care are contracte cu Armata Statelor Unite ale Americii (ca să ajungi în acel stadiu, treci prin niște verificări).

Acum, după alegeri, credeți că-i mai interesează rezultatul pe cei de la Constanța Altfel? Noi nu.

Romanii nu-și beau cafeaua la Filicori

Din informațiile noastre, Felicia Ovanesian este un bun avocat. De altfel, a reprezentat tot felul de clienți celebri, de la Fincogero, firmă controlată de italieni din Sicilia cărora Primăria Constanța le plătește acum oareșce despăgubiri de milioane de lei, la Georgică Giurgiucanu, condamnat în Dosarul Retrocedărilor, care s-a soldat cu un jaf de un milion de metri pătrați din avuția Constanței. Avocata Ovanesian a folosit un întreg arsenal împotriva Comprest Util SRL. De pildă, a reclamat faptul că firma nu a obținut aviz arheologic pentru supraetajare, știut fiind, desigur, că romanii obișnuiau să-și bea cafea în zonă, la Filicori. De la bun început, însă, instanța a stabilit că asociația nu avea calitatea să dea în judecată societatea comercială. În anul 2019, Tribunalul Constanța a respins pe fond acțiunea formulată de Asociația Constanța Altfel, motivat de lipsa calității procesuale active. Să ne-nțelegem: niciun vecin nu a dat în judecată firma, ci o asociație care nu avea nici în clin, nici în mânecă. De ce nu au făcut-o? Am încercat să înțeleg care e problema. Acum circa un an, am solicitat constructorului să mă lase să vizitez blocul. Ideile pe care le vehicula asociația nu stăteau în picioare. De pildă, blocul nu era construit „lipit” de cel de lângă, ci la cel puțin 22 de metri. Vergil Chițac și Felicia Ovanesian nu s-au lăsat. Au declarat recurs la Curtea de Apel Constanța. Comprest Util a solicitat Înaltei Curți de Casație și Justiție strămutarea cauzei la o altă Curte de Apel. ÎCCJ a admis cererea și așa s-a ajuns la Curtea de Apel Galați.

Au încercat să „răzgândească” Înalte Curte

Un episod important a avut loc anul trecut. ÎCCJ a stabilit că asociațiile civice nu pot declanșa acțiuni în contencios obiectiv. Cu alte cuvinte, nu pot da în judecată pe cine le cășună, doar pentru că ele presupun că ar fi ceva în neregulă. Nu o pot face decât dacă sunt direct afectate, prejudiciate. ÎCCJ închidea, prin această decizie, posibilitatea unor procese deschise în alte scopuri decât cele ale aplicării drepte a legii.

Poate că ați spune că acesta este momentul în care Asociația Constanța Altfel a renunțat. Vă înșelați. A trimis un memoriu prin care a încercat să întoarcă decizia magistraților de la Înalta Curte de Casație și Justiție. Pe ce se bazau? Pe nimic. Recursul în interesul legii a fost adoptat, hotărârea aprobată și publicată. Asociația Constanța Altfel nu mai avea, practic, obiectul muncii. Curtea de Apel Galați a respins recursul asociației, pe 19 ianuarie 2021, ca neîntemeiat. Cu alte cuvinte, magistrații confirmă că asociația nu avea nicio calitate procesuală, nu a avut de suferit nici cât negru sub unghie de pe urma acelei autorizații de construire.

Cum spuneam însă, alegerile locale se încheiaseră. Între timp, Vergil Chițac a ajuns primar, Felicia Ovanesian a fost numită, pe 31 decembrie, când lumea făcea sarmale pentru revelion, city manager (detalii AICI).

Am încercat să luăm legătura cu omul de afaceri Grigore Comănescu, târât prin procese doi ani de zile, pentru un punct de vedere. Până la ora redactării acestui articol nu am reușit.


Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

2 thoughts on “O firmă a omului de afaceri Grigore Comănescu, târâtă doi ani prin instanțe de Asociația Constanța Altfel, a câștigat definitiv procesul

  1. Pe ce bază a numițo amiralul pe madama city manager prietenie , amantlac, de ce asociația aia lor nu se uita decât în locurile de unde se pot mulge niscaiva lei . De ce nu se duc reprezentanții asociației și prin cartiere gen km 4-5 sunt străzi neasfaltate de 6 luni primarul doarme nu-și coboară el curul până acolo sau in alte părți ale orașului

  2. Idiotii astia doi nu inteleg ca fara investiții imobiliare nici un oras din lumea asta nu creste economic. Vad ca orice constructie apare este contestata de idiotii astia doi. Nu incurajeaza nimeni sa se faca un bloc intre doua case, dar sa faci bloc la nga bloc despartit de 15- 20 m e f OK. Cei care tot contesta si pierd in instanta ar trebui sa plateasca pagubele produse investitorului in tot acest timp cat se judeca procesul. Cei doi sefi Asa zisa Manager de Oras si Amiralul ar trebui sa curete toata fakeza de la Modern la Mamaia, de cainii vagabonzi, ierburi, serpi si gunoaie si sa nu i mai trimita pe cei de la Polaris la ore de varf sa plimbe degeaba masinile prin oras sa incurce circulatia degeaba doar ca sa i vedem noi. Astept sa vad investitori in oras si aducerea de investitii si atragerea de fonduri europene de cei doi, nu prostii cu care ne obosesc zilnic. Si daca tot va laudati ca respectati legea domnule Amiral vedeti ca raspunsul la o solicitare privind Certificatul de Urbanism se da conform legii in 10 zile nu in trei luni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Imobil ocupat ilegal, salubrizat de Polaris

joi ian. 21 , 2021
Mai multe persoane de etnie rroma si-au improvizat abuziv o locuinta intr-un imobil cu destinatie industriala din zona bulevardului Aurel Vlaicu din municipiul Constanta. Pentru a elibera spatiul si pentru a igieniza zona de langa imobil a fost necesara interventia Politiei Locale si, respectiv, a angajatilor Polaris. S-au gasit deseuri […]
polaris

V-ar putea interesa și: