O idee pentru oamenii de afaceri: ce-ar fi să sponsorizați și Verdi sau Mozart, nu numai pe fotbaliști și conducătorii lor penali?

ssc-farul-exclusiv-auto
Momentul semnării protocolului între SSC Farul și Exclusiv Auto, de către Marcel Lică și Camelia Ciciu (foto: radioconstanta.ro)

Constanța suferă la capitolul cultură. Mai exact, în ceea ce privește finanțarea culturii. Scriam anul trecut că primăria alocă 3 lei și 10 bani pe cap de locuitor pentru capitolul ”Cultură, recreere și religie”. În 2017 vom sta puțin mai bine, probabil pe la 3 lei și 15 bani. Consiliul Județean are proiecte culturale ambițioase (vorbesc de actuala conducere, evident, nu de ce s-a întâmplat anii trecuți, de jaful de la reabilitarea cetăților, de exemplu). CJC a făcut pași frumoși, dar de la București i se pun bețe-n roate, Transilvania este mai importantă decât Dobrogea.

Mai avem, în Constanța, instituții de cultură care aparțin direct de Ministerul Culturii. Este vorba despre Teatrul Național Oleg Danovski, care a ajuns la minister pentru a scăpa de desființare, în momentele când furia reorganizării instituțiilor care aparțineau de CJC-ul condus de Nicușor Constantinescu atinsese în exclusivitate TNOB. Ministerul a salvat teatrul de renume al Constanței, dar a existat și un revers al medaliei. Vi-l spun puțin mai jos.

Constanța stă puțin mai bine la capitolul sport, după ce același Nicușor Constantinescu a susținut echipele de handbal, care au avut rezultate notabile. Echipa de rugby a fost, fie-i țărâna ușoară, una din cele mai bune din România. La fotbal nu am excelat niciodată. Farul nu mai există. În 2016 a apărut un nou Farul, de fapt se numește Suporter Spirit Club Farul Constanţa, echipă înființată de suporteri, care a debutat în 2016 în Liga a IV-a. A patra, nici nu știam că există atâtea. Președintele clubului este Marcel Lică, persoană condamnată penal, în 2015, la trei ani de închisoare cu suspendare în dosarul „Mită pentru Arbitri”, decizia fiind definitivă şi irevocabilă. Director este Viorel Farcaș, cercetat de DNA pentru că ar fi prejudiciat bugetul unei societăți a primăriei, SC Confort Urban SRL, cu 17.994.680 lei. Farcaș, care, potrivit procurorilor, a cerut un Porsche de 95.000 de euro șpagă. Adunătură de penali, ar putea spune cineva răutăcios.

Acum vreo două luni, o firmă importantă din Constanța, Exclusiv Auto Constanța, a semnat un contract de sponsorizare pe un an de zile cu SSC Farul. Un contract pe un an.

”Suntem fericiți că am devenit parteneri cu SSC Farul Constanța. Am avut și noi începutul nostru de drum, știm ce înseamnă și tocmai de aceea ne aflăm astăzi aici, ca să semnăm un contract de sponsorizare pe un an de zile. Ne dorim ca și marile companii să ne urmeze exemplul și să se implice în activități din comunitatea locală. Aștept ca SSC Farul să facă performanță în fotbalul românesc, să ne faceți mândri. Acesta este primul proiect pe sport în care noi ne-am implicat, iar din punctul nostru de vedere, contractul este unul substanțial”, a declarat Camelia Ciciu, director de marketing al companiei.

Suma nu a fost făcută publică, dar este sigur consistentă, pentru că societatea este principalul sponsor al echipei.

”Noi suntem onorați că această companie a venit alături de noi, business-ul important din Constanța iubește clubul Farul”, a spus Marcel Lică, la conferința de presă.

Cel despre care aminteam mai devreme că este condamnat penal definitiv. Acesta a mai spus, atunci, că speră ca echipa să ajungă în Liga a treia. A treia.

O să-mi permit să nu fiu de acord cu reprezentanții Exclusiv Auto. Cel puțin într-o privință. Nu aș vrea ca alte companii din Constanța să le urmeze exemplul. Nu acum. Nu înainte de a vedea că o astfel de companie mare dă o mână de ajutor și culturii din Constanța.

Le fac o recomandare oamenilor de afaceri: în loc să-și scoată duminica doamnele, amantele sau prietenele la un meci de fotbal, pe stadion, să le ducă, uneori, la un spectacol de operă sau de balet, la Oleg Danovski, să-l asculte pe Mozart sau să vadă una dintre nemuritoarele opere ale lui Verdi, de exemplu. Nu vă temeți, domnilor, sunt traduse, e aproape ca la cinematograf. Sunt convins că le vor face mai fericite, iar noi, bărbații, nu avem multe împliniri mai mari decât acelea de a le face viața mai plăcută doamnelor de lângă noi. Cu riscul de a deveni prozaic, le spun însă să nu se ducă, niciunul dintre ei, la toaletă. Arată jalnic și, de multe ori, miros așa cum arată. De ce? Nu au fost renovate de zeci de ani, iar teatrul este chiriaș în clădire, nu are voie să reabiliteze toaletele. De fapt, nu are voie să aloce bani din buget, ar fi deturnare, e caz penal. Ar putea să primească însă o sponsorizare. Dacă o companie importantă ar vrea să reabiliteze grupurile sanitare nu ar fi nicio problemă. O companie care are și alte interese decât liga a patra de fotbal.

Încă un argument. Teatrul Oleg Danovski joacă în liga întâi a artei de câteva decenii, dacă-mi este permisă această analogie nepotrivită cu fotbalul.

Sunt sigur că o astfel de sponsorizare ar fi benefică și afacerii. Nu știu câți oameni se duc la meciurile de fotbal, dar știu că la operă sălile sunt pline, pline de oameni care au un anumit statut, anumite funcții. Oameni care, pe scurt, își pot permite să-și cumpere o mașină nouă sau alte produse și servicii oferite de marile companii din Constanța.

Mi-ar plăcea să văd o astfel de inițiativă, prozaică, desigur, dar cu impact. Din păcate, dacă toți se orientează spre fotbal, probabil nu mai rămân nici firmituri pentru cultură. Acesta este reversul medaliei.

Mai sunt și alte lucruri care se pot face pentru cultura din Constanța, mici, fără prea mulți bani, dar de efect. Sper ca orașul acesta să aibă în el nu numai iubitori de fotbal, dar și de artă.

La final, pentru eventualii sponsori și nu numai, câteva secvențe din Nabucco, de Verdi. Celebrul ”Cor al sclavilor”. Nu e filmat la TNOB, dar acolo îl puteți vedea pe viu. Atenție, s-ar putea să vă placă!


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Prefectul Adrian Nicolaescu tratează cu incompetență și nepăsare cazul Sibioara

mie ian. 25 , 2017
La jumătatea lunii decembrie 2016 salutam decizia prefectului Adrian Nicolaescu în cazul unuia dintre cele mai mediatizare procese din județul Constanța: cazul carierei de piatră de la Sibioara. Atunci, Nicolaescu, în calitate de reprezentant al Guvernului în teritoriu, a sesizat secția civilă a Judecătoriei Constanța cu o cerere prin care […]
adrian nicolaescu

V-ar putea interesa și: