O mie pe faleză, o sută la protest. Chițac a câștigat

cristian hagi

A fost o zi frumoasă. Soarele cald i-a scos pe oameni din case. Pe faleza Cazinoului au ieșit mii de oameni care au profitat de prima zi primăvară astronomică după doi ani lungi și grei de pandemie.

A fost și o zi de protest. În fața prefecturii, s-a dat adunarea generală pentru a atrage atenția că Spitalul de Boli Infecțioase Constanța este în continuare închis. Acolo au fost mult mai puțin decât o mie de oameni. Am pus o sută în titlu, posibil să fi fost ceva mai mulți. Nu știu, nu am participat, am preferat să-mi duc fetița pe faleză.

De ce nu au ieșit constănțenii pentru a protesta? Dacă veți spune că nu au spirit civic, vă înșelați. Am fost cu toții martorii, în 2017, la mitinguri la care participau circa 10.000 de constănțeni. Cereau atunci îndreptarea legislaţiei penale, schimbată de Guvernul PSD, noaptea târziu.

Sunt mai importante legile justiției decât sănătatea noastră? Nu cred.

Oamenii ies în stradă atunci când știu că pot schimba ceva. Era relativ simplu ca legislația penală să fie îndreptată, stătea în pixul unui ministru. E dificil să crezi însă că, dacă ieși în stradă, spitalul va fi, ca prin minune, gata. Sunt una dintre persoanele care critică administrația locală, dar nu-l pot acuza pe primar de lipsă de voință. Cu siguranță că dorește ca spitalul să funcționeze. Că nu a putut până acum, că se pare că a ascuns unele date de însuși ministrul sănătății, că este repetent la capitolul comunicare – toate aceste sunt chestiuni secundare.

O parte din oameni – și o spun din experiență – nu ies la proteste care sunt politizate. „Politizat” înseamnă „care a dobândit un caracter politic”. În opinia mea, când un parlamentar al unui partid controversat pe scena națională anunță că vine la protest, iar organizatorii îi mulțumesc public, omițând tot ce reprezintă acel partid, pe principiul „scopul scuză mijloacele”, se cheamă că avem un eveniment „politizat”. E atât de clar încât nu voi insista pe subiect. Iar când lângă el vin și alții, păi atunci avem de-a face cu o chestiune politizată de-a binelea. O fi bine că au venit să susțină cauza, dar noi, constănțenii, trebuie să stăm cot la cot cu politicienii care au făcut atât de puțin pentru noi în ultimii ani? Nu cred.

Protest în fața Prefecturii Constanța pentru Spitalul de Boli Infecțioase

Poate un protest să pună presiune pe primar, să-l facă să miște lucrurile mai repede? Da și nu. Îl poate face să fie mai atent față de subiect, dar, dacă vorbim de pildă despre o licitație în desfășurare, un primar nu prea are marjă de manevră.

Concluzia: primarul Chițac a câștigat o luptă fără să facă nimic. Când cineva îi va reproșa că spitalul nu e gata, va spune că face tot ce poate și că mare parte din constănțeni au înțeles acest lucru, din moment ce nu au ieșit să protesteze. Parcă-l și aud: „Dragi constănțeni, dragii mei, facem tot ce putem, dar adversarii politici încearcă să ne încurce. Fără succes, după cum s-a văzut. Vă mulțumesc pentru că ați înțeles situația și nu ați căzut în capcana protestelor.”

Și nu mulți vor putea să-l contrazică. Au venit la protest medici, jurnaliști, membri PSD, AUR, USR și nu au fost nici cât cei care au ieșit să se bucure de prima zi de soare.

Chițac a câștigat.

P.S. Dacă vă întrebați ce facem noi, jurnaliștii, pentru spital, vă spun că o parte din mass media locală, așa cum e ea și atât cât poate, pune presiune, prin articole, întrebări, anchete, dezvăluiri, etc. pentru ca lucrurile să meargă mai repede. Adică își face datoria.

V-ar putea interesa și:

La șapte metri sub nivelul mării

Liniștea

Moartea domnului Damian ne privește pe toți

energia residence
Zen Residence
comprest util asfalt dobrogeaOne thought on “O mie pe faleză, o sută la protest. Chițac a câștigat

  1. Stiti de ce?Lasitatea medicilor care, in regimul mazare, au tacut din gura.Preferau sa dea zilnic nota cu medicamentele ce trebuiau procurate de apartinatori desi bolnavul platea asigurare medicala in fiecare luna.A inceput pandemia, nu aveau echipamente de protectie.Au orotestat nedicii si oetsonalul medical auxiliar in regimul mazare?Nu!Lipsa echipamentelor si a dispozitivelor medicale, se intelege, venea din istorie.Lașitatea medicilor, complicitatea lor, afacerile lor mergeau, au dus la lehamite.Nu a castigat Chitac!Am pierdut toti datorită complicitatii sistemului cu politicienii momentului!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Următorul articol

A ars o casă în Techirghiol FOTO VIDEO

Sun Mar 27 , 2022
Un incendiu a izbucnit, duminică, în jurul orei 04.30, în orașul Techirghiol, pe strada Munteniei. O casă a ars ca o torță. Iată ce spun pompierii: In jurul orei 4:35, prin apel unic de urgență 112 am fost solicitati să intervenim la un incendiu de casă P+1 cu o suprafață […]
incendiu-techirghiol-3