O nouă zi pentru America. Președintele Joe Biden, felicitat de Klaus Iohannis

Joe Biden
Jeo Biden, al 46-lea președinte al SUA

Joseph R. Biden, democrat, 78 de ani, a depus miercuri jurământul de învestire în funcţia de preşedinte al Statelor Unite. El a devenit al 46-lea preşedinte al SUA.

Klaus Iohannis a postat un mesaj pe Twitter în care îl felicită pe noul președinte al Statelor Unite.

Felicitări președintelui Joe Biden și vice președintelui Kamala Harris. Sunt convins că împreună vom continua să dezvoltămși să aprofundăm parteneriatul strategic în beneficiul cetățenilor noștri și să lucrăm în adevăratul spirit al valorilor transatlantice, a transmis Iohannis.

Iată și mesajul, în limba engleză, așa cum a fost postat pe contul său de Twitter:
Congratulations to President Joe Biden and to Vice President Kamala Harris. I am convinced that together we will continue to develop and deepen the #StrategicPartnership to the benefit of our peoples and to work in the true spirit of #Transatlantic values.

Joseph Biden a depus jurământul în faţa judecătorului John Roberts, şeful Curţii Supreme, pe o biblie de la Douay-Rheims, de familie, veche de 127 de ani, pe care a depus jurământul la toate învestirile din cariera sa politică.

Democratul a primit din partea americanilor peste 81,2 milioane de voturi în alegerile din noiembrie anul trecut, cele mai multe pe care un candidat le-a obţinut în istoria Statelor Unite. La nivelul electorilor, el s-a impus cu 306 voturi, iar republicanul Donald Trump a primit 232.

Biden a fost ales senator al statului Delaware în 1973 şi a devenit apoi preşedintele comitetului juridic şi pentru relaţii internaţionale al Camerei.

După două campanii fără succes pentru Casa Albă, în 1988 şi 2008, el a devenit vicepreşedinte în administraţia Barack Obama, şi a deţinut această funcţie între 2009 şi 2017.

În februarie 2020, el şi-a anunţat intrarea în cursa pentru a deveni candidat democrat la alegerile prezidenţiale din noiembrie. Biden este cel mai vârstnic preşedinte american.

Aceasta este ziua Americii, a democraţiei. O zi a istoriei şi speranţei”, a spus el în discursul susţinut în faţa Capitoliului. „Am aflat din nou că democraţia este preţioasă, că este fragilă, dar democraţia a învins. Astăzi sărbătorim triumful nu al unui candidat, ci a unei cauze, cauza democraţiei. America s-a ridicat provocării. Vocea poporului a fost auzită”.

El le-a mulţumit predecesorilor din ambele partide şi a adăugat: „Povestea americană depinde de noi toţi. Ne unim ca o singură naţiune, sub Dumnezeu, indivizibilă. Uitându-ne spre viitor, curajoşi, îndrăzneţi, la o naţiune care putem fi şi care trebuie să fim. Ştiu forţa naţiunii noastre”.

„Să pornim de la început, toţi, să ne ascultăm, să respingem cultura şi faptele care sunt manipulate (…) Cred că America e mai bună de atât”.

Făcând referire la incidentele violente petrecute în urmă cu două săptămâni la Capitoliu, Biden a subliniat:

„Aşa ceva nu se va mai întâmpla vreodată. Niciodată”.

„Voi fi un preşedinte pentru toţi americanii”.

Biden a amintit în discursul său de cei 400.000 de americani decedaţi din cauza Covid-19 şi a cerut un moment de reculegere.

Dacă v-a plăcut acest articol, puteți urmări Constanța 100% pe Facebook printr-un Like mai jos:
Constanta-financiara-sigla-jpg
sprijina-jurnalismul-independent

Leave a Reply

Your email address will not be published.