O operă de artă din Costinești, folosită ca stâlp de susținere de operatorii de cablu

„Fructul soarelui”, o operă de artă creată în 1979 de sculptorul George Apostu, unul dintre cei mai valoroși și renumiți artiști români, amplasată în Costinești, este folosită pe post de stâlp de susținere pentru operatorii de cablu și sârmele de rufe întinse de localnici.

Situația a fost sesizată de criticul de artă ieșean Petru Bejan, profesor universitar, iar senatorul USR de Iași, Dan Lungu, a trimis o scrisoare deschisă către Consiliul Județean Constanța cerând remedierea de urgență a acestei situații.

Se poate observa cu ușurință din fotografii că statuia creată de George Apostu este pe punctul de a se dărâma, că nu a fost îngrijită aproape deloc în ultimii zeci de ani. Atacată de rugină și cu bucăți care se deprind din baza ei, a devenit un real pericol pentru eventualii turiști care ajung în zonă.

Senatorul USR Dan Lungu a trimis o scrisoare deschisă Consiliului Județean Constanța prin care a solicitat remedierea situației și identificarea celor care se fac responsabili de neglijarea acestui monument artistic.

Fructul Soarelui costinești

„Înțeleg că dintr-un buget rușinos alocat culturii, 0,1% din PIB, este greu să restaurezi multitudinea de monumente aflate în dificultate sau să încurajezi, așa cum ar merita, creația vie, contemporană, însă este de neiertat când nepăsarea se adaugă condițiilor vitrege în care supraviețuiește cultura. Este trist că nu prețuim și nu păstrăm nici ceea ce avem. Dacă nu suntem în stare să facem mai mult, măcar să ne purtăm cu respect și responsabilitate. În urma acestui semnal de alarmă, sper să auzim vești bune de la Constanța”, a declarat Dan Lungu.

„Fructul soarelui”, potrivit „Dicționarului sculptorilor din România, secolele XIX-XX”, mai are o replică în Galați și una în Suwako, Japonia. Sculptorul George Apostu, care s-a stins din viață în 1986 la Paris, este unul dintre cei mai respectați artiști români, care a avut expoziții internaționale în Franța, Belgia, Italia, Spania, Brazilia sau India. Cu trei ani înainte să se stingă din viață, acesta a primit de la primăria orașului Paris un atelier de creație în capitala Franței.

„Sper să luați act cât de repede posibil de această solicitare, să rezolvați problema și să identificați vinovații pentru această situație inadmisibilă, fiindcă lucrurile nu pot fi trecute cu vederea. Nu putem tolera ca, din neglijență, lipsă de respect sau ignoranță, o operă de artă să fie transformată în stâlp de cablu sau suport de rufe”, a scris senatorul Dan Lungu în scrisoarea deschisă transmisă CJ Constanța.


Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Polaris face curățenie la Stadionul Farul

joi sept. 20 , 2018
Angajatii Polaris M Holding vin in sprijinul Primariei Constanta in actiunea de salubrizare si igienizare a Stadionului Farul si a cailor de acces catre acesta. Operatiunea a inceput de cateva zile si va dura pana la sfarsitul saptamanii si consta in activitati de maturat manual si mecanic, de colectare a […]

V-ar putea interesa și: