O persoană plecată de 21 din România, care locuiește în Franța și lucra pentru o companie din Olanda, numită de USR PLUS șefă la Autoritatea de Reglementare a Operațiunilor Petroliere Offshore la Marea Neagră

Gabriela Dan-Unterseh, stabilită de 21 de ani în Franța, se întoarce în țară pentru a conduce una dintre cele mai importante instituții din economia României. Sursă foto: Facebook
Gabriela Dan-Unterseh, stabilită de 21 de ani în Franța, se întoarce în țară pentru a conduce una dintre cele mai importante instituții din economia României. Sursă foto: Facebook

Una dintre cele mai importante instituții din economia României va fi condusă de o persoană plecată din țară de mai bine de 21 de ani. Este vorba despre Autoritatea Competentă de Reglementare a Operațiunilor Petroliere Offshore la Marea Neagră (ACROPO), care are sediul în Constanța. Premierul Florin Cîțu a numit la conducerea ei un președinte cu rang de secretar de stat, o anume Gabriela Dan-Unterseh. A fost un mărțișor, pentru că numirea a venit chiar pe 8 martie.

Gabriela Dan-Unterseh a fost susținută în funcție de USR PLUS. Cei de la USR PLUS se laudă că organizează concursuri pentru numirea persoanelor în anumite funcții și că procesul e transparent. În acest caz, deși vorbim despre o funcție extrem de importantă, nu s-a mai organizat concurs, s-a preferat o numire. Pentru posturi neremunerate, însă, se organizează concursuri. Exemplu, aici: USR PLUS lansează public un nou concurs pentru ocuparea unor funcții neremunerate

Gabriela Dan-Unterseh a fost propusă în ianuarie pentru a conduce ACROPO. Ea susține că de atunci s-a tot chinuit să afle când va fi numită efectiv în funcție și nu a aflat decât după ce decizia a apărut în Monitorul Oficial. Prin urmare, pe 8 martie, se afla încă în Franța.

Newsweek România a scris în exclusivitate noul președinte nu a fost văzut în instituție nici înainte de preluarea mandatului, dar mai ales nici după. De altfel, pe 7 martie, cu o zi înainte de a-și începe mandatul, Gabriela Dan-Unterseh se afla la Paris, potrivit unei fotografii pe care chiar ea a postat-o pe contul personal de Facebook.

Gabriela Dan-Unterseh a recunoscut, într-un mesaj postat pe Facebook, că nu a dorit să-și delege responsabilitățile și a preferat ca în primele zile din mandatul său să lucreze la ACROPO de la distanță, din Franța. 

„În data de 8 martie, am fost numită în funcția de Președintă a Autorității Competente de Reglementare a Operațiunilor Petroliere Offshore la Marea Neagră-ACROPO. Având o experiența de peste 14 ani în proiecte offshore, la una dintre cele mai mari companii de investigații marine din lume, Fugro, acolo unde am ocupat diverse posturi și roluri implicându-mă în proiecte internaționale de infrastructură submarină, vin acum la ACROPO cu o mare putere de muncă, de luptă, cu dedicare și o motivație pentru o Românie curată, o Românie a meritocrației. După 21 de ani petrecuți în Franța, mă întorc ACASĂ, pentru a contribui cu experiența mea la #RevoluțiaBuneiGuvernări.

Câteva date despre primele mele zile la ACROPO:

Am aflat de hotărârea de guvern (de numire – n.r.) pe 8 martie, când a fost semnată și a apărut în Monitorul oficial. Cu toate că am încercat încă din ianuarie să aflu când ar putea fi semnată HG pentru a putea anticipa, am aflat abia după semnătură.

Mi-am întrerupt imediat contractul de lucru cu Fugro pentru a putea începe la ACROPO.

În prima zi la ACROPO, pe 9 martie 2021, mi s-a cerut delegarea responsabilităților și a semnăturii. Cum însă eram disponibilă și prezentă în lucru la domiciliu, nu am considerat necesară delegarea.

Încă din prima zi, am fost plăcut surprinsă de eficiența colaboratorilor care au răspuns pozitiv la fiecare întrebare, care și-au rupt din timpul lor pentru a-mi crea în urgență adresa de mail sau trimite diverse documente.

În cele trei zile lucrate la distanță, am putut discuta cu câțiva colaboratori, nu cu toți cu care aș fi dorit, aceștia lucrează și ei de la domiciliu. Am citit documente, am semnat documente, am discutat despre propunerea bugetară pentru 2021 care ar fi trebuit de altfel să fie trimisă astăzi către Secretariatul General al Guvernului”, a scris Gabriela Dan-Unterseh. 

Noul președinte al ACROPO  a anunțat că abia vineri a plecat din Franța spre România. Totuși, nu va putea să meargă imediat la sediul instituției pe care o conduce, deoarece regulile de pandemie din România o obligă să intre în carantină imediat după intrarea în țară.

Contactată de HotNews, Unterseh spune că are un test negativ, ceea ce înseamnă că va sta 10 zile în carantină. „Am plecat de acasă și sunt în drum către aeroportul din Beauvais, pentru că da, locuiesc în Franța de 21 de ani. La București, voi merge direct la sediul ACROPO unde-mi voi întâlni colaboratorii și voi prelua mandatul”, scrisese inițial, pe Facebook, Gabriela Dan-Unterseh. 

ACROPO se organizează şi funcţionează ca organ de specialitate al administraţiei publice centrale, cu personalitate juridică, în subordinea Guvernului şi exercită atribuţiile prevăzute de Legea nr. 165/2016privind siguranţa operaţiunilor petroliere offshore, cu modificările şi completările ulterioare. Practic, ACROPO supervizează tot ce se întâmplă în offshore-ul românesc, o industrie de câteva miliarde de euro.

Fugro este o companie publică multinațională olandeză cu sediul în Leidschendam, Olanda și este cel mai mare specialist în geo-date din lume, colectând și analizând informații cuprinzătoare despre Pământ și structurile construite pe acesta.

Cum a ajuns o persoană care e plecată de 21 de ani în Franța să conducă o instituție de asemenea importanță? Care au fost criteriile de selecție? Numai faptul că a lucrat la o companie străină? Ce își propune să facă exact pentru ACROPO și pentru România? Nu s-a găsit nimeni în țară mai capabil? Sunt întrebări la care românii merită răspunsuri.

La aceste întrebări ar trebui să răspundă în primul rând Dacian Cioloș, persoană cu legături importante în Franța (de altfel, căsătorit cu o franțuzoaică), mai ales că vorbim despre o funcție cu multe date secrete și sensibile, care trebuie stăpânite de un naționalist.

Dacă v-a plăcut acest articol, puteți urmări Constanța 100% pe Facebook printr-un Like mai jos:
Constanta-financiara-sigla-jpg
sprijina-jurnalismul-independent

Leave a Reply

Your email address will not be published.