O țară anormală, în care normalitatea și respectarea legii sunt premiate cu medalii de onoare

cristian-hagi-editorial

Un jandarm găsește o agendă în care se aflau 1.500 de euro. Stă pe lângă ea, dar nu apare proprietarul. A doua zi o deschide, găsește un număr de telefon și sună. Găsește proprietara banilor și îi returnează.

Pentru această faptă, Jandarmeria din Constanța îl va propune pe angajatul său pentru decernarea medaliei de onoare a Ministerului Afacerilor Interne.

Am crezut inițial că este o glumă. Nu, este o chestiune cât se poate de serioasă. Șefii jandarmilor din Constanța consideră că fapta lui Daniel este atât de merituoasă încât i se cuvine o medalie din partea statului.

Jandarmul a făcut un lucru normal și legal. Un gest frumos, desigur, pe care poate mulți alții nu l-ar fi făcut. Să nu uită, însă: dacă nu ar fi predat banii, ar fi riscat să ajungă în închisoare. „Fapta de a nu preda un bun în termen de 10 zile, fie autorităţilor, fie celui care l-a pierdut se pedepseşte cu închisoarea de la o lună la trei luni sau cu amendă.” – asta spune legea în România. Și să știți că se aplică. În 2018, peste 5.600 de oameni s-au ales cu dosar penal pentru o astfel de infracţiune.

Atât de anormală, atât de pe dos e țara asta încât, dacă cineva respectă legea trebuie medaliat?

Ne plac nouă, românilor, hiperbolizările, exagerările, atât la bine, cât și la rău. Facem din țânțar armăsar, nu-i așa? Cea mai mică piedică pe care o întâlnim este un Everest, așa cum o reușită care intră în fișa postului este o faptă de eroism.

Pompierii de la ISU Dobrogea sunt cel mai bun exemplu. Când o femeie a murit după ce s-a aruncat de la balcon, sub privirile lor nepăsătoare, când au mințit că autoscara ar fi ajuns la timp, România i-ar fi lapidat. Peste două luni, când au participat la stingerea incendiului de la Petromidia, erau eroii țării, salvatorii care au împiedicat o tragedie, cei care aproape și-au dat viața în acțiune.

Alt exemplu: lista cetățenilor de onoare ai municipiului Constanța. Sunt acolo nume ale căror singur merit este că îi aprecia Radu Mazăre.

Stăteam de vorbă cu o persoană cu funcție de conducere în județ și mi-a spus ceva ce mi-a plăcut tare mult (din păcate, nu-i pot da numele, pentru că era o discuție privată): „Eu respect fișa postului”.

Asta lipsește României: mai mulți oameni care să respecte fișa postului, mai mulți oameni care să înțeleagă că trebuie – cu toții să respectăm fișa postului.

Oferim medalii de onoare profesorilor care au elevi olimpici sau celor care au scos din negura neștiinței copii fără speranță, de la sate? Medicilor care ne salvează viața? Muncitorilor care ne pun gresie și faianță? Angajaților de la salubritate, fără de care viața noastră ar fi un calvar? Inginerilor care proiectează avioane și mașini? Creatorilor de modă pentru hainele care le înfrumusețează pe doamnele noastre? Casierei care nu greșește când ne dă restul?

Să nu cădem nici în extaz, nici în agonie, ci să ne facem meseria cum știm noi mai bine. Și să îi premiem numai pe cei cu adevărat excepționali.

Dacă vreți să fiți la curent cu știrile din județul Constanța, ne puteți urmări și pe Facebook:
energia residence
Constanta-financiara-sigla-jpg

2 comentarii

  • Felicitari, pentru semnatarul articolului, merita medalia de aur! asa e :suntem anormali la creier! din acest motiv primim mereu lazi cu deseuri; si variante covid ca tara ospitaliera! Anormalitate:: la bac nota minima la fiecare disciplina scrisa este 5, dar nota minima de trecere a bac-ului este 6! La proba orala de competente la lb romana calificativul maxim este ‘experimentat’ In prezent a fi alfabetizat inseamna sa detii o diploma de facultate! Locuri la facultati cat cuprinde:: 1) medicina 2)dreptul 3)celelalte . Doamne ajuta sa devenim normali!

  • Anormalitatea pleaca de la politicianul roman care-si aproba singur pensii speciale pentru exact acelasi lucru pentru care primeste jandarmul medalie: pentru ca si-a facut treaba conform atributiunilor de serviciu. Anormalitatea pleaca de la faptul ca politicianul roman nu tine cont (grosimea pielii obrazului nu-i permite) de votul de neincredere reflectat prin prezenta minima la vot a alegatorilor si continua de mai bine de 30 de ani sa-si umple buzunarul, ca doar nu s-a dus in politica in slujba cetateanului, pe banul acestuia.

Leave a Reply

Your email address will not be published.