O tragedie sfâșietoare tipic românească

Momentul în care femeia se prăbușește

Un apartament ia foc de la un mic altar încropit de părinți pentru fiul lor care, în urmă cu o lună, murise, la numai 28 de ani. Atac de cord sau spânzurare, nu se știe sigur. Oricum, nu contează. O tragedie fără seamăn.

Tatăl reușește să iasă, dar mama se întoarce, se pare, după laptop. De ce să te întorci să iei calculatorul, când știi că flăcările te-ar putea cuprinde într-o clipă. Nu există decât o singură explicație: acolo se aflau amintiri, poate fotografii, ale fiului care a ales să plece.

N-a mai reușit să iasă. Flăcările s-au întețit, fumul gros înecase apartamentul. Simona a ieșit pe balcon. Nici acolo nu putea respira. Fumul se vedea acum de departe. Curioși, mai mulți oameni filmau. S-a așezat pe balustradă, apoi a încercat să se țină în mâini. Apoi a  căzut în gol, de la etajul al șaselea. Poate n-a mai avut forță, poate focul se apropiase prea mult, poate gândul că ar putea fi din nou lângă fiul ei… Nu vom ști niciodată.

La parter erau mai multe echipaje ale ISU Dobrogea și ale Ambulanței. Medicii de la Ambulanță au încercat cu disperare să o resusciteze, minute în șir, așa cum spune protocolul, așa cum dictează omenia și speranța. N-au reușit.

Simona a murit cu zile, ca mulți alții.

Ar fi putut fi salvată dacă pompierii interveneau. Nu mai repede, nu mai bine, ci dacă pur și simplu interveneau. În momentul când cade, jos stăteau mai mulți pompieri. Stăteau.

ISU Dobrogea a transmis, apoi, că detașamentul din municipiul Constanța nu are o autoscară. Există una în Palas, o zonă în care nu sunt blocuri! Nu-i așa că pare incredibil? Dar e adevărat.

Mai mult, ISU spune că autoscara a intervenit la 9.27, iar femeia s-a desprins de la balcon la 9.25. Colegi din presă au filmat autoscara la 9.40 pe drum. Nu ajunsese. Ceasul camerei era sincronizat cu cel al telefonului, deci, în teorie, arăta ora exactă, la milisecundă. Au filmat și momentul în care a sosit. Ora 09.41. Dacă procurorii vor dovezi, le avem!

ISU a revenit și a spus că „a dispus derularea unei verificări cu privire la datele de interes operativ de la momentul primirii apelului de urgență până la momentul sosirii tuturor resurselor la locul incidentului.” Urmărim cu interes derulare. Sperăm să nu se descopere că decedata e de vină, pentru că nu s-a ținut mai mult în mâini.

ISU Dobrogea, care mai are pe conștiință, cel puțin moral, trei tinere care au ars de vii la Beirut, restaurantul aflat la o aruncătură de băț de sediul lor.

ISU Dobrogea, care s-a dus să salveze medicii care s-au prăbușit pe lac, fără să aibă cu ce. Barca pneumatică pe care o aveau în folosință, cu care se lăudau în știri, nu se umfla.

Am apelat la ISU Dobrogea o singură dată, într-o noapte, acum vreo 6 – 7 ani. Scara blocului în care locuiam, un bloc de 10 etaje construit pe vremea lui Ceaușescu, se umpluse de fum. O autospecială cu vreo 7-8 militari a sosit repede. Nimeni nu știa să deschidă liftul, deși sunt sute ca el, probabil, în Constanța. Le-a arătat un vecin. N-au știut să îl pornească puțin pentru a vedea ce e dedesubt. A reușit un vecin. Apoi ne-au întrebat: „Aveți cumva o lanternă?” Era întuneric, nu reușeau să vadă ce e în puț. N-aveam, dar aveam un mobil cu funcție de lanternă. Așa am descoperit ce fumega. N-aveau lanternă… Ce să mai vorbim de autoscară, de saltea pneumatică, etc.

Nu e vina militarilor care au venit, ci a celor care îi conduc.

Ce trebuie făcut? Trebuie puse la punct proceduri pentru fiecare scenariu posibil. Aceste proceduri trebuie verificate și exersate la intervale regulate. Știu un fost prefect care suna la 3 dimineață șefii de deconcentrate și îi chema la exerciții. L-au înjurat, dare ne prindea bine tuturor.

Arde un apartament la înălțime? Pui imediat o saltea pneumatică la parter, așa cum vedem pe la americani, pentru că balconul este, uneori, singura scăpare. Duci imediat autoscara, care trebuie să stea în oraș. Trimiți pompieri la etajele inferioare și superioare, pentru a încerca să salveze de acolo persoanele care s-ar putea refugia pe balcon. Am văzut asta prin alte țări. Evident, specialiștii în domeniu știu ce trebuie făcut.

Locuim într-un județ cu centrală nucleară, cu rafinărie, cu port.

Doamne Ferește!

P.S. Am hotărât să publicăm imaginile în care femeia își dă drumul și se prăbușește. Vă atenționăm, sunt șocante și vă pot afecta emoțional! Sperăm, însă, ca ele să atragă atenția factorilor responsabili și, când astfel de incendii vor mai avea loc, să nu mai moară nimeni cu zile.

Citește și: Pentru stat, noi nu existăm

Zen Residence2 thoughts on “O tragedie sfâșietoare tipic românească

  1. Mai eficienta ar fi existenta unui extinctor in apartament si a hidrantului pe casa scari .

    1. Mult mai eficient era să nu facă sltar în casă, punînd astfel în pericol și viețile dar si proptietățile vecinilor

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Următorul articol

Încep reparațiile pe Autostrada Soarelui

Tue Feb 16 , 2021
Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) anunţă că joi vor reîncepe lucrările de reparaţii pe autostrada A2, astfel că pe sectorul Bucureşti-Fundulea, astfel că traficul va fi deviat de pe o cale pe alta şi se vor institui restricţii de viteză. Totodată, se închide nodul rutier de acces […]