O vedetă pop din Turcia, încarcerată pentru o glumă între colegi referitoare la școlile religioase

Un tribunal turc a ordonat joi arestarea unei vedete pop celebre pentru ţinutele sale îndrăzneţe şi pentru susţinerea drepturilor comunităţii LGBTQ şi a acuzat-o de „incitare la ură” pentru un comentariu despre şcoli religioase, informează AFP, citată de Agerpres.

Cântăreaţa Gülşen Bayraktar Çolakoglu, în vârstă de 46 de ani şi cunoscută după prenumele său, a fost arestată la domiciliul ei din Istanbul şi dusă în faţa instanţei.

Un judecător a dispus încarcerarea sa până la finalizarea unei anchete privind remarcile pe care le-a făcut pe scenă în luna aprilie pe tema şcolilor religioase Imam Hatip.

Aceste şcoli, care pregătesc copiii pentru a deveni predicatori musulmani, rămân controversate în rândul turcilor laici.

Un fragment din aceste comentarii a devenit viral şi a stârnit indignarea unor membri importanţi ai partidului islamist al preşedintelui Recep Tayyip Erdogan în această săptămână, notează AFP.

Gülşen este un nume cunoscut în Turcia, iar cazul său a ţinut prima pagină a ziarelor din această ţară oficial laică, însă predominant musulmană.

Preşedintele Erdogan şi partidul său aflat la guvernare, AKP, vor avea nevoie de o prezenţă puternică la urne din partea nucleului lor de alegători conservatori pentru a schimba situaţia în sondaje înainte de alegerile din iunie anul viitor, remarcă AFP.

În comentariul său controversat, cântăreaţa i-a spus unui necunoscut pe scenă, aparent în glumă, că „perversiunea” sa a fost cauzată de educaţia într-o şcoală Imam Hatip.

„A viza o fracţiune a societăţii cu acuzaţii de „perversiune” şi a încerca să divizezi Turcia este o infracţiune motivată de ură şi o ruşine pentru umanitate”, a declarat purtătorul de cuvânt al AKP, Omer Celik.

Gülşen şi-a cerut scuze pe reţelele de socializare înainte de a fi arestată.

„O glumă pe care am împărtăşit-o cu colegii mei cu care lucrez de mulţi ani … a fost prezentată şi publicată de cei care urmăresc să polarizeze societatea”, a spus ea, potrivit site-ului Aljazeera.com.

Avocatul Veysel Ok, de la ONG-ul turc Media and Law Studies Association, a declarat că tribunalul din Istanbul nu a avut nicio bază legală pentru a o încarcera pe artistă.

„Gülşen a fost arestată pe baza unor acuzaţii care nu ar fi dus-o la închisoare nici dacă ar fi fost condamnată”, a scris Ok pe Twitter. “Acest lucru nu are nimic de-a face cu legea”, a comentat acesta.


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Breaking Bad de România. Conducea o rețea internațională de droguri din închisoare

vin aug. 26 , 2022
Un bărbat de 34 de ani conducea o rețea internațională de droguri din închisoare prin intermediul concubinei sale. Magistrații au reținut zece persoane. La data de 25 august a.c., polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Constanța – Serviciul Antidrog, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – S.T. Constanța, au pus în […]

V-ar putea interesa și: