Oamenii președintelui: Consiliul Județean, Horia Țuțuianu, Gustul roz, banii și delfinii

Cătălin Caracostea și Horia Țuțuianu

Societatea Neptun Olimp SA și-a chemat în instanță fosta conducere, din care au făcut parte Marius Horia Țuțuianu, actual deputat PSD, și Cătălin Caracostea. Dosarul are la bază o pagubă de 347.991 de lei, adusă societății. Ar fi fost o știre aproape banală, dacă primul din cei numiți nu ar fi fost, timp de patru ani, președinte al Consiliului Județean Constanța, iar cel de-al doilea ar fi, potrivit presei, finul său.

Familiile Țuțuianu și Carcostea nu sunt străine nici de afaceri, nici de probleme.

În 2012, când Horia Țuțuianu era președinte al Consiliului de Administrație la compania de stat Neptun-Olimp SA, Cătălin Caracostea a fost numit director general. Au lucrat în echipă până în 2016, când primul a fost înscăunat de PSD în funcția de președinte al Consiliului Județean Constanța.

ANI l-a cercetat pe Horia Țuțuianu pentru incompatibilitate în perioada aceasta, pentru că era simultan consilier județean și președinte de CA la compania de stat, de la care încasa venituri de natură salarială. Tot ANI afirma că o firmă deținută de soția consilierului județean Țuțuianu livra solare pentru cultivarea legumelor către Consiliul Județean Constanța. Raportul a fost anulat în instanță.

Au existat, în această perioadă, și acuzații în presă referitoare la un conflict de interese în care ar fi fost implicat Cătălin Caracostea. În perioada în care era director al Neptun-Olimp SA, acesta deținea jumătate din Daytona Beach SRL, firmă la care era de altfel și administrator. Cealaltă jumătate este deținută de Caracostea Hristu, probabil tatăl, dacă luăm în considerare anul nașterii. Acest SRL și Neptun-Olimp SA administrau sectoare de plajă învecinate, la Neptun, în zona Steaguri. Evident, de aici se nasc o mulțime de întrebări. Detalii AICI).

Cei doi n-au reușit performanțe uimitoare la Neptun-Olimp SA, ba chiar dimpotrivă. Iată cum arată situația financiară:

  • 2012 – pierderi de 1.975.562  lei;
  • 2013 – profit de 47.931 lei;
  • 2014 – pierderi de 1.427.217 lei;
  • 2015 – pierderi de 288.061 lei;
  • 2016 – pierderi de 980.807 lei.

Datoriile au scăzut de la 913.907 lei la circa 99.000 de lei.

Între timp, afacerile firmei private administrată de Cătălin Caracostea au mai bine. A înregistrat pierderi de circa 100.000 de lei în 2013 și 2014, dar de atunci a trecut pe profit: 155.236 lei în 2015, 124.131 lei în 2016.

Gustul roz

Anul 2016, când Horia Țuțuianu a devenit președinte al Consiliului Județean Constanța, a deschis noi oportunități. În acel an, de pildă, Caracostea Mirela, soția lui Cătălin, deci fina președintelui, înființează o firmă unde este asociat unic. Firma se numește Pink Taste SRL (adică „Gust roz”) și are ca obiect de activitate comerțul cu amănuntul al produselor alimentare, băuturilor şi produselor din tutun efectuat prin standuri, chioşcuri şi pieţe. Societate comercială a câștigat la licitație un spațiu comercial în incinta Complexului Muzeal de Științe ale Naturii Constanța, instituție subordonată Consiliului Județean Constanța, condusă de nașul său. CJC are membri în CA, știe tot ce se întâmplă acolo.

Precizăm că legea nu interzice ca fina nașului CJC să participe la licitație. Contractul încheiat pe vremea președintelui Țuțuianu a fost prelungit, prin act adițional, și când instituția a fost câștigată de PNL. Acum președinte este Mihai Lupu. Cel mai recent act adițional a fost încheiat pe 30 iunie 2022 (puteți vedea documentul AICI) și prevede un singur lucru: prelungirea duratei de valabilitate a contractului până pe 1 iulie 2023. Prețul chiriei a rămas neschimbat. Este vorba despre 321 de euro pe lună, fără TVA, pentru un spațiu de 30,6 mp, așadar circa 10,4 euro/mp.

Afacerile familiei Caracostea

Soții Caracostea nu s-au rezumat la aceste afaceri. Mai dețin cafenea Amfiteatru de pe bulevardul Tomis, care funcționează pe firma Daytona International SRL. Asociat unic este Cătălin Caracostea, administrator este Mihaela Caracostea. În anul 2021 a avut o medie de 21 de angajați, o cifră de afaceri de 2.042.666 lei și un profit net de 400.719 lei. Cei doi mai sunt asociați și/sau administratori la Arena Caliente SRL, cu cifră de afaceri de 2.477.754 de lei în 2021 și profit net de 830.350 lei. Firma deține o terasă pe faleza Neptun, chiar în dreptul plajei administrate de SC Neptun Olimp.

„Problema este, după cum ne-au reclamat alți agenți economici din vecinătate, că terasa cu pricina s-a extins bine mersi pe plaja Neptun Olimp, cu mese, scaune, umbrele (foto). Mai departe, pot fi două variante de lucru, ambele însă la fel de problematice: 1. Arena Caliente a închiriat bucățica de plajă de la Neptun Olimp, însă nu ar fi tocmai legal din moment ce ambele entități, privată și de stat, se află sub conducerea soților Caracostea; 2. Terasa s-a extins pe plaja Neptun Olimp fără nicio formă contractuală, având la bază doar o înțelegere în familie, între soț și soție. Și în acest caz, lucrurile nu ar fi legale.”, scria Cuget liber în 2015.

Familia Caracostea este asociată și în Sweet N Gold Events SRL, cifră de afaceri zero.

Ce spune Horia Țuțuianu

La solicitarea noastră, deputatul Horia Țuțuianu a precizat că terasa din Neptun aparține din anii 90 familiei Caracostea, el neavând nicio implicare în acest lucru, și că acel contract de la CMSN este încheiat legal cu o rudă depărtată a familiei Caracostea. Am întrebat, prin intermediul persoanelor care se ocupă de comunicarea PSD, dacă este nașul Mirelei Caracostea, care a închiriat spațiul de la Delfinariu. Nu am primit un răspuns. Am revenit cu întrebarea, dar ni s-a spus că domnul deputat nu a mai răspuns la telefon. Au trecut mai bine de două zile de atunci, nu a mai răspuns deloc. Așadar, nu avem confirmarea oficială că familia Caracostea a fost cununată de familia Țuțuianu, deși presa a scris în nenumărate rânduri și nu a negat niciodată. Mai mult, Horia Țuțuianu a organizat mai multe întâlniri cu presa, când era președinte de CJ, chiar în Amfiteatru Cafe, despre care am menționat mai sus. Toate datele prezentate arată că Mihaela Caracostea nu este o rudă îndepărtată de Cătălin Caracostea, partenerul lui Horia Țuțuianu. Când vom primi însă un răspuns oficial, îl vom publica aici.

Un ultim amănunt: Horia Țuțuianu a declarat că se gândește să candideze la funcția de primar al municipiului Constanța.

P.S. Cătălin Caracostea este acum angajat la Primăria Constanța. A ajuns aici după ce Vergil Chițac, PNL, a devenit primar. Are funcția de consilier achiziții publice.

Zen Residence
comprest util asfalt dobrogeaLeave a Reply

Your email address will not be published.

Următorul articol

PSD spune că din cauza actualei administrații sunt probleme „legate de parcarea autoturismelor pe trotuar” în Constanța

Tue Aug 30 , 2022
PSD uită că a condus Constanța 20 de ani și dă vina pe actuala administrație pentru probleme „legate de parcarea autoturismelor pe trotuar” și de prezența câinilor fără stăpân. Organizația Municipală a PSD consideră că actuala administrație este de vină pentru mai multe probleme din Constanța, inclusiv lipsa locurilor de […]