Oil Terminal, dragoste rusească: jumătate din capacitatea de stocare, acordată fără licitație companiei Petrotel Lukoil

Oil terminal --
Danele din port operate de Oil Terminal

După ce au acuzat Petrotel Lukoil de păgubirea României cu aproximativ două miliarde de euro, instituțiile statului dau o mână de ajutor companiei rusești. Operatorul național al rețelei de transport a țițeiului, CONPET, a micșorat tariful plătit de către Petrotel pentru țițeiul de import ce este adus la rafinăria Teleajen Ploiești, iar Oil Terminal, operatorul național prin care Lukoil derulează operațiunile de comerț exterior cu produse energetice la Marea Neagră, a acordat fără licitație companiei Petrotel Lukoil aproape jumătate din capacitatea sa de stocare din portul Constanța.

Compania rusă Petrotel Lukoil, deținătoarea rafinăriei Teleajen Ploiești, alimentată cu precădere cu țiței de import, va beneficia din acest an de o importantă reducere la tariful țițeiului transportat la Ploiești, în urma unui ordin emis de către președintele Agenției Naționale pentru Resurse Minerale (ANRM).

Ieftinirea este suprinzătoare. Spre deosebire de Teleajen Lukoil, rafinăria Brazi, deținută de OMV Petrom, va achita un tarif de transport mai mare pe tona de țiței. Explicația constă în faptul că ordinul ANRM a ieftinit transportul țițeiului importat, mai ales când este adus în cantități mari, însă a scumpit transportul țițeiului autohton, scrie Digi24.ro

„Pentru susbsistemul de import, prin practicarea tarifării în trepte rezultă un tarif mediu lunar pe tona transportată. În acest caz, relevant este tariful mediu pe tonă transportată și nu tarifele pe tranșe de cantități”, afirmă reprezentanții companiei. CONPET mai afirmă că majorarea tarifului mediu de transport pe subsistemul import este de 1,47%, comparabilă cu cea de pe subsistemul țară, care este 1,41%.

Ieftinirea transportului de țiței nu este singura facilitate acordată companiei Petrotel Lukoil. Recent, compania de stat Oil Terminal Constanța, operator pe mare specializat în vehicularea țițeiului, produselor petroliere și petrochimice destinate importului și exportului, a semnat o înțelegere cu Petrotel Lukoil prin care pune la dispoziția rușilor o bună parte din capacitățile sale de stocare pentru acest an. Capacitățile de stocare acordate companiei Petrotel Lukoil în absența unei licitații sunt dorite și de alte companii ce derulează operațiuni de export/import cu produse petroliere în portul Constanța, potrivit sursei citate.

Potrivit unui anunț facut la Bursa de Valori, cele două companii au încheiat pentru 2016 un contract în valoare de 40 de milioane de lei privind prestare servicii și expediție pentru import/export țiței și produse petroliere.

„Nu există contract de închiriere efectivă a unei capacități de depozitare. Oil Terminal are contracte semnate în baza modelului de contract-cadru aprobat în baza Ordinului președintelui ANRM în care nu sunt specificate tarife de închiriere rezervoare”, afirmă conducerea Oil Terminal.

Mai mult, compania de stat și-a pus la bătaie la bănci mijloace fixe importante și și-a ipotecat o parte a creanțelor pentru a obține un certificat de antrepozit fiscal care va permite Petrotel Lukoil să nu plătească statului accize pe perioada în care produsele sale piețelor externe se află în depozitele Oil Terminal.

Pentru obținerea certificatului, Oil Terminal a depus la autoritățile fiscale o scrisoare de garanție valorând 5 milioane de euro. Aceasta a fost obținută de la bancheri în schimbul unor gajuri puse pe active importante ale societății, cum ar fi două rezervoare cu o capacitate totală de 100.000 de metri cubi și terenul de sub acestea. În plus, Oil Terminal a ipotecat și unele creanțe ale sale.

Situația este însă riscantă. Dacă Fiscul va considera că Lukoil nu și-a plătit obligațiile către stat, va executa scrisoarea de garanție primită de la Oil Terminal. La rândul lor bancherii care au eliberat-o vor executa garanțiile primite de la societate, aceasta riscând oprirea activității. Potrivit Codului Fiscal, compania de stat putea solicita companiei Petrotel Lukoil să participe la constituirea garanției, cu atât mai mult cu cât operațiunile de comerț exterior și obligațiile ce decurg de aici sunt ale rușilor.

„Antrepozitarul autorizat (Oil Terminal-n.red.), destinatarul înregistrat şi expeditorul înregistrat (de la caz la caz acesta putând fi Lukoil – n.red) au obligaţia depunerii la autoritatea competentă a unei garanţii (…) garanţia poate fi depusă de transportator, de proprietarul produselor accizabile, de destinatar sau, în comun, de două ori mai multe dintre aceste persoane sau dintre persoanele prevăzute la alin. (1)”, spune Codul Fiscal.

Oficialii companiei de stat afirmă că „garanția a fost constituită numai de către Oil Terminal în calitate de antrepozitar, pentru a putea asigura un tratament egal tuturor clienților săi”.

Ajutorul dat Petrotel Lukoil vine în contextul în care în care între compania rusă și statul român are loc o dispută privind operațiunile acesteia din România. În toamna lui 2014, Parchetul Curţii de Apel Ploieşti a pus sechestru pe clădirile şi terenurile companiei, dar şi pe rezervele de petrol din Portul Constanţa. Procurorii susţineau că au descoperit un prejudiciu de peste 230 de milioane de euro din spălare de bani şi evaziune în urma relaţiilor comerciale cu firme din Republica Moldova.

La 10 luni de la descinderile de la rafinărie, în iulie 2015, procurorii pun sechestru asigurător pe aproape două miliarde de euro, bani aflaţi în conturile din străinătate ale gigantului rus. Procurorii susţineau că Lukoil ar fi scos ilegal din ţară profitul şi ar fi decapitalizat astfel uzina de prelucrare a ţiţeiului. Ultimul şi cel mai de răsunet episod de până acum din dosarul Lukoil a avut loc la 17 ani de la cumpărarea rafinăriei de către investitorii ruși.

În decembrie 2015, la aproape un an şi jumatate de la sechestrul impus pe bunurile Petrotel-Lukoil, Tribunalul Prahova a respins rechizitoriul procurorilor prin care dosarul a fost trimis în judecată. Magistrații au arătat că unele documente au fost dublate sau chiar triplate, dar și că procurorii nu au indicat activitatea infracțională concretă a inculpaților.


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News sau canalul de WhatsApp.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

PSD Constanța este pe cale să facă (încă) o greșeală

vin feb. 19 , 2016
PSD Constanța l-a susținut pe viceprimarul Gabriel Stan până în al XII-lea ceas. Deși se știau problemele în care este implicat, știau de anchetele DNA și, cu siguranță, multe dedesubturi în lunga perioadă în care acesta i-a slujit lui Radu Mazăre, s-a despărțit cu greu de el. Atât de greu […]

V-ar putea interesa și: