Olanda va vota pentru intrarea României în spațiul Schengen

Olanda va vota pentru intrarea României și Croației în spațiul Schengen, dar nu și pentru Bulgaria, scrie presa din Țările de Jos pe 2 decembrie.

Săptămâna viitoare, Olanda va fi de acord ca România și Croația să adere la spațiul Schengen, dar vor bloca intrarea Bulgariei. Țara respectivă nu îndeplinește încă condițiile, a decis astăzi Consiliul de Miniștri, citat de NOS.nl.

Extinderea „Schengen” cu trei țări este pe agenda miniștrilor de interne ai UE pe 8 decembrie. Majoritatea țărilor și-au luat deja decizia.

După Consiliul de Miniștri, ministrul Afacerilor Externe Hoekstra a spus că este „încă prea devreme” pentru a fi de acord cu aderarea Bulgariei. Doar atunci când este clar că țara este un stat constituțional care funcționează bine, care este capabil să abordeze corupția și crima organizată, Țările de Jos pot face o nouă evaluare, spune el.

Potrivit premierului Rutte, va fi „poate anul viitor”. Dar până acum există încă preocupări cu privire la controlul frontierelor, printre altele, „Teoretic ați risca ca un flux de migrație să înceapă printr-o astfel de țară”. El vrea mai întâi să excludă posibilitatea trecerii ilegale a graniței dintre Turcia și spațiul Schengen din Bulgaria „cu o bancnotă de 50 de euro”.

Premierul Nicolae Ciucă a salutat, vineri, pe Twitter, recunoaşterea de către Guvernul Olandei a disponibilităţii României de a adera la Schengen, şeful Executivului arătând că Olanda este un partener valoros al ţării noastre şi că sunt hotărâţi să continue să lucreze împreună.

„Salut recunoaşterea de către Guvernul Olandei a disponibilităţii României de a adera la Schengen ca un pas esenţial pentru atingerea acestui obiectiv, posibil prin dialog şi cooperare. Olanda este un partener valoros al ţării noastre. Suntem hotărâţi să continuăm să lucrăm împreună”, a scris premierul Nicolae Ciucă. 

Ministrul de Externe, Bogan Aurescu a scris vineri pe Twitter că se bucură să salute evaluarea pozitivă de astăzi şi poziţia guvernului olandez în sprijinul aderării la Schengen a României.

În urmă cu scurt timp, şi Guvernul Suediei a reuşit să obţină sprijinul Parlamentului şi a primit mandat pozitiv pentru a vota aderarea României la spaţiul Schengen.

Guvernul olandez dă undă verde aderării României şi Croaţiei la Schengen, dar îşi menţine împotrivirea „fermă” şi „refuză să accepte” ca Bulgaria să adere la spaţiul de liberă circulaţie. Cabinetul de la Haga consideră în continuare că este prea devreme pentru Bulgaria, care ar putea să adere, totuşi, anul viitor, scrie, vineri, publicaţia „Volkskrant”.

„O veste extraodinară primită acum de la un coleg parlamentar din Olanda. Olanda va susține intrarea României în spațiul Schengen!”, a anunțat și deputatul USR Iulian Bulai.

Săptămâna viitoare, miniștrii UE trebuie să fie de acord în unanimitate să admită noi țări. Deci, chiar dacă Olanda este singura care votează împotrivă, nu va trece.

Recomandare: Ar mai fi fost admisă Olanda astăzi în spațiul Schengen, dacă nu făcea parte din el?

Secretarul de stat pentru azil și migrație, Van der Burg, nu știe dacă Olanda este singurul oponent, dar nu ar considera că este o problemă. „Există oameni în Europa care fac presiuni asupra noastră”, adaugă secretarul de stat. „Dar poți să rezisti pur și simplu presiunii. Este simplu: dacă te ții de acorduri și îndeplinești criteriile, ești binevenit în Schengen”.

Intrarea României în spațiul Schengen nu este însă sigură. Austria încă se opune, iar un vot împotrivă blochează accesul.

Tratatul Schengen prevede că cetățenii UE pot călători liber prin spațiul Schengen. Această zonă este formată acum din 22 de țări UE și patru țări din afara Uniunii Europene.


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Prinși de jandarmi cu 800 de kilograme de porumb care nu era al lor

vin dec. 2 , 2022
Jandarmii din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Constanța, aflați în îndeplinirea atribuțiilor de serviciu în seara zilei de 29.11.2022 pe centura localității Medgidia, au observat cinci TIR-uri staționate într-o zonă întunecoasă. „În apropiere era o autoutilitară și în jurul acesteia mai multe persoane. Părând o activitate suspectă, jandarmii au intervenit […]

V-ar putea interesa și: