Olandezii de la Van Oord fac pe dracu-n patru ca să nu-și plătească datoriile

Foto: Vanoord.com

Olandezii de la Van Oord, una dintre multinaționalele care a învârtit sute de milioane de euro în România, obținute de la statul român, fac pe dracu-n patru pentru a nu plăti o factură de un milion de euro.

Curtea de Apel Constanța, în procedura insolvenței, a respins ca nefondată excepția nulității prevederilor art.1 din Acordul tripartit încheiat între Van Oord-SCT și Comprest Util SRL, a admis apelul declarat de reclamanta-creditoare Comprest Util SRL, a anulat în parte încheierea nr.94/25.01.2017 pronunțată de Tribunalul Constanta în dosarul nr. 2582/118/2016 și, judecând, a dispus: respingerea contestației debitoarei Van Oord ca nefondată, iar în temeiul art. 43 alin.7 din Legea 85/2014 a dispus trimiterea cauzei judecătorului sindic pentru deschiderea procedurii insolventei fata de debitoarea Van Oord BV.

Olandezii, care au mâncat o pâine frumoasă aici, nu vor să plătească. S-au adresat Tribunalului Constanța pentru a anula ordonanța de plată emisă de Tribunalul Constanța.

În susținerea cererii în anulare a ordonanței de plată, ce s-a judecat la Tribunalul Constanta, ulterior litigiului soluționat de Curtea de Apel Constanța, olandezii s-au făcut ca plouă, continuând să refuze plata, invocând: 1. hotărârea Curții de Apel nu a fost motivată. 2: hotărârea Curții de Apel se referă la Van Oord BV, nu la Van Oord BV- sucursala Constanța.

Olandezii uita (sau se prefac că nu știu) că potrivit art. 43 din Legea nr. 31 1990, sucursalele nu se se disting de societățile mamă, nu au personalitate juridică, sunt dependente economic total de societatea mamă şi nu sunt subiect distinct de drept. În consecință, sucursala nu poate constitui subiect al procedurii instituite de Legea nr. 85 2006, aşa încât deschiderea procedurii reglementate de această lege se face asupra societăţii-mame, asa spune legea.

Credem totuși că cei de la Van Oord cunosc legea statului român, stat unde au făcut afaceri de peste un miliard de lei. Lege pe care ar trebui să o respecte, ca noi toți.

Van Oord, pierderi colosale. Unde sunt banii?

Pentru că am ajuns în acest punct, vă atragem atenția asupra unui lucru. Van Oord a făcut în România afaceri de un miliard de lei, dar a raportat pierderi colosale. Van Oord Dredging and Marine Contractors BV – Sucursala Constanța, înființată în 2013, a avut, de la înființare până în 2016 inclusiv, pierderi totale de 194.053.301 lei. Potrivit datelor furnizate de Ministerul Finanțaloe, datoriile s-au majorat în anul 2017, un an dezastruos pentru Van Oord, cel puțin dacă citim bilanțul financiar-contabil. Astel, Van Oord sucursala Constanța a raportat, anul trecut, o pierdere de 7.643.064 lei. Veniturile totale au fost de 9.727.168 lei, iar cheltuielile de 17.370.232 lei. Cifra de afaceri pe care a raportat-o este negativă: – 1.041.032 lei. Avea, în casă și conturi la bănci, numai 516.712 lei. A avut, în medie, numai 5 angajați. Cei de la Van Oord Constanța nu au nici măcar o adresă de email pe site-ul companiei din Olanda, cum au celelalte sucursale ale lor. Îi întrebăm așadar aici, dar întrebăm în același timp și autoritățile statului:

„Unde sunt banii?”

Cum se poate să faci afaceri de un miliard de lei, dar să ai pierderi de peste 200 milioane lei? Un economist înțelept spunea că o societate comercială are trei scopuri principale: „să facă profit, să facă profit și să facă profit”. Van Oord fie nu știe să facă afaceri, fie a făcut o magie contabilo-financiară prin care a reușit contra performanța să aibă pierderi de 20% din cifra de afaceri. Știm cazuri când instituțiile statului român controlează la sânge persoane fizice și firme românești, chiar și pentru datorii de câteva zeci de lei. Cu siguranță că și aici sunt necesare controale la sânge.

van oord

Rezultatele financiare ale Vaan Oord România pe anul 2017: pierderi imense cu numai 5 angajați (sursa: Ministerul Finanțelor)

Să omorâm firmele românești

Le mai transmitem autorităților statului român să-și imagineze cum poate rezista o firmă românească în acest condiții: are de primit un milion de euro, dar se judecă de ani buni pentru acești bani; câștigă, dar vede că nu primește banii; câștigă, dar vede că sucursala din România are tolba goală, ba chiar și datorii imense. Culmea, olandezii arată cu degetul spre compania românească, spunând că, dacă ei ar plăti și ar câștiga cererea în anulare, nu și-ar mai putea recupera banii. Vorbim totuși de o firmă românească ce are active solide, mult mai mari decât această datorie. Firma aceasta trebuie să acopere din propriul buzunar paguba făcută de olandezi, trebuie să plătească salarii și taxe și impozite la stat, trebuie să plătească TVA. Autoritățile statului ar trebui să ajute firmele românești nu pentru că sunt românești, ci pentru că dau de lucru la sute de oameni, mii de persoane depind de salariile lor.

De unde provine datoria

Olandezii de la Van Oord datorează acest milion de euro firmei Comprest Util din anul 2015. Van Oord a câștigat, în consorțiu cu SCT București, lucrările de reabilitarea costieră și extindere a plajelor pentru patru din cele cinci sectoare scoase la licitație. Comprest Util a lucrat la o bună parte din ele. A livrat, din producție proprie, materiale de construcții (piatră de diferite dimensiuni), a fabricat acropode și betoane de diferite mărci, a executat lucrări de construire prin montajul acestora pentru edificarea digurilor, precum și punerea în operă a betonului deasupra acestora. Comprest Util a încheiat contractele în baza cărora a construit digurile marine cu firma SCT București SA, parte a consorțiului Van Oord-SCT. La un moment dat, SCT a intrat în insolvență. În condițiile în care predarea lucrării în temenul stabilit de beneficiarul final ar fi fost imposibilă fără Comprest Util, iar orice întârziere de predare a lucrării către ABADL ar fi condus la obligarea membrilor consorțiului la plata unor daune-interese ar fi de 50.532,10 RON/zi, Van Oord, în calitate de lider al consorțiului a inițiat procedura negocierii în vederea semnării unui acord tripartit „prin care sumele datorate de către SCT societății Comprest conform contractelor de furnizare (n.r. cu punere în operă) încheiate între SCT, în calitate de Beneficiar, și Comprest, în calitate de Furnizor (n.r. cu punere în operă) SĂ FIE ACHITATE DIRECT DE VAN OORD CĂTRE COMPREST”. Acest aspect este este confirmat de memorandumul redactat de Dragomir și Asociații în data de 28.11.2014, având ca subiect efectele procedurii de insolvență asupra contractelor aflate în executare, precum și a contractelor încheiate în perioade de observație.

Ținând cont de aceste acte, Comprest Util a continuat executarea lucrărilor la diguri. A facturat pentru lucrările efectuate și a primit mare parte din contravaloarea acestora de la Van Oord. Toate bune și frumoase, până la recepția finală din decembrie 2015. De atunci, olandezii nu au mai vrut să plătească ultimele facturi.

La un pas de insolvență

Lucrurile nu se vor opri aici și pot căpăta proporții catastrofale pentru Van Oord. Curtea de Apel Constanța a decis săptămâna trecută, la solicitarea Comprest Util, ca Van Oord BV să intre în insolvență, pentru aceeași datorie de un milion de euro. Odată rămasă definitivă, știrea va face cu siguranță înconjurul lumii financiare. Cu siguranță că presa economică de pretutindeni va scrie că una din cele mai mari companii din lume, Van Oord, intră în insolvență din cauza unui milion de euro pe care nu dorește să-l plătească.

Vom reveni.

C.H.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.