„Omicron va fi ultimul val de amploare al pandemiei, dar va fi unul urât”

Fostul manager al Spitalului Victor Babeș, dr. Emilian Imbri, crede că vulnerabilii nevaccinați vor devenit victime în valul 5. Singura veste bună, în estimarea lui, este aceea că acest val va fi ultimul de amploare. Cele ce vor urma „vor fi doar replici”.

Specialiștii români susțin că valul 5 al pandemiei COVID, cel ce va fi provocat de mutația Omicron, va debuta în luna ianuarie. Ministrul sănătății Alexandru Rafila a declarat că e posibil să asistăm la o creștere semnificativă a cazurilor de infectare chiar mai repede de 15 ianuarie. 

Doctorul Emilian Imbri, în prezent consilier al ministrului educației Sorin Câmpeanu, consideră că lipsa de curaj a autorităților în fața valului 5 va duce din nou la un număr mare de victime.

– Domnule doctor, este România pregătită pentru următorul val?

– Nu. Noi mereu avem un decalaj în a lua măsuri. Cei care decid, din lipsă de curaj, nu-i ascultă pe profesioniști. Emilian Popescu, Octavian Jurma, Răzvan Cherecheș, toți au avertizat autoritățile și nu s-a întâmplat nimic niciodată. Valul 4 este cel mai bun exemplu. România a atins atunci numai recorduri negative. Până și adoptarea certificatului verde este tergiversată… Toate măsurile ce vor fi luate după Anul Nou vor fi tardive. Valul Omicron va fi mai amplu decât cel Delta și greu de stăvilit.

– Cum credeți că va evolua valul 5?

– Este clar că această mutație este mai contagioasă, deci vom avea mai multe infectări, dacă luăm în calcul faptul că toți suntem expuși, indiferent că vorbim de vaccinați, nevaccinați sau trecuți prin boală. Chiar și în cazul în care Omicron este cu 40% mai puțin agresiv decât Delta, vom avea multe persoane care vor ajunge în spital din cauza numărului de mare de infectați. Este matematică pură. Iar România are nevaccinată 60% din populația vulnerabilă, persoanele vârstnice și cei cu boli cronice. Nu va fi bine deloc.

– Cum va influența perioada sărbătorilor de iarnă?

– Vom ajunge din nou în centrul atenției. Observ că mulți români care au venit în țară de Crăciun au refuzat carantina. Ei sunt vectori de transmitere în România și la întoarcere, tot ei vor fi vectori de transmitere în Europa.

– Cum credeți că va evolua pandemia în 2022?

– Eu cred că valul Omicron va fi unul urât, dar ultimul de amploare. După el vor urma valuri mai mici, ca replicile de după cutremur. Va deveni o epidemie sezonieră.

Citeşte întreaga ştire: Dr. Emilian Imbri, avertisment pentru Anul Nou. „Este matematică pură”

Institutul de Sănătate Publică a transmis, marţi, că, până în 26 decembrie, au fost confirmate în România 7.285 cazuri cu variante ale SARS-CoV-2 care determină îngrijorare, dintre care 25 cu Omicron şi peste 5.500 cu Delta. Zece cazuri de infectare cu Omicron au fost confirmate în ultima săptămână, 72% dintre pacienţii infectaţi fiind vaccinaţi.   

Alte 13 cazuri de infectare cu Omicron au fost anunţate, luni, de Minsterul Sănătăţii, ele urmând a se regăsi în raportul de săptămâna viitoare.   

Grupul de Comunicare Strategică anunţă, marţi, că în ultimele 24 de ore s-au înregistrat peste 1.100 de cazuri noi de COVID-19 şi au fost raportate 67 de decese. În ziua precedentă au fost 566 de cazuri noi.  

Sursă foto: DigiFM
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Următorul articol

Afacerea Pomacost, de la Radu Mazăre la Vergil Chițac. Miză de milioane

Wed Dec 29 , 2021
Radu Mazăre încheiase, pe vremea când era primar, două contracte pentru îngrijirea spațiilor verzi. Contractele erau pe durată nelimitată – lucru extrem de rar. Cele două firme erau SC Sport Turim SRL și Pomacost, despre care presa spunea că are legătură cu rude ale fostului edil. Detalii AICI. Contractele au […]
Afacerea Pomacost, de la Radu Mazăre la Vergil Chițac. Miză de milioane

V-ar putea interesa și: