OMS: „Epidemia va fi foarte lungă”

coronavirus

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), reunită sâmbătă în Elveția, a avertizat că pandemia de coronavirus va fi „foarte lungă”.

Comitetul de urgenţă al organizaţiei, reunit de vineri pentru a patra oară ca să reevalueze pandemia, a subliniat că „durata sa va fi cu siguranţă foarte lungă”, a indicat OMS într-un comunicat citat de AFP.

„OMS continuă să estimeze că riscul de Covid-19 este foarte crescut”. Comitetul de urgență (compus din 18 membri şi 12 consilieri) a subliniat importanţa unui „răspuns care trebuie să fie naţional, regional şi global” în faţa pandemiei. 

Coronavirusul a infectat cel puţin 17,6 milioane de persoane în lume şi a provocat peste 680.000 de morţi, potrivit unui bilanţ făcut de AFP plecând de la surse oficiale. 

Comitetul de urgenţă a cerut OMS să furnizeze tuturor ţărilor instrucţiuni pragmatice ca răspuns la pandemie, „cu scopul de a reduce riscul ca reacţiile la epidemie să nu slăbească, în contextul presiunilor socio-economice”. 

Comitetul recomandă de asemenea ca OMS să accelereze cercetările referitoare la virusul încă necunoscut, în special originea sa animală şi eventualele mijloace de răspândire pe cale animală. 

El a cerut să fie clarificate „modurile de transmitere (a virusului), potenţialele mutaţii, imunitatea, protejarea”. 

Reuniunea comitetului, care a durat şase ore, s-a desfăşurat la OMS Geneva. Este prevăzut să se întâlnească din nou în trei luni. 

„Această pandemie este o criză sanitară aşa cum nu vedem decât una pe secol şi efectele sale se vor resimţi în deceniile care vor veni”, a declarat vineri directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.


Constanta-financiara-sigla-jpg
Hyundai ECO
sprijina-jurnalismul-independent

Articole recente

One comment

  • oms stie ! asa cum a stiut de molima inca de la inceputuri dar a tacut chitic trei luni pina sa dea alarma

Leave a Reply

Your email address will not be published.