ONU: Cel puțin 64 de civili au fost uciși de când Rusia a invadat Ucraina

Cel puțin 64 de civili au fost uciși de când Rusia a invadat Ucraina, a anunțat duminică ONU, citat de CNN.

Biroul pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare al agenției a raportat „cel puțin 240 de victime civile, inclusiv cel puțin 64 de persoane ucise” în luptele care au izbucnit de la lansarea atacului de la Moscova.

Declarația a adăugat că deteriorarea infrastructurii civile a privat sute de mii de oameni de acces la electricitate sau apă.

Sute de case au fost avariate sau distruse, în timp ce podurile și drumurile avariate de bombardamente au lăsat unele comunități izolate, se arată în comunicat.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat duminică trupele ruse că vizează civili, inclusiv copii, și a cerut o anchetă internațională asupra conflictului.

„Ceea ce fac ei în Harkov, Okhtyrka, Kiev, Odesa și alte orașe și orașe merită un tribunal internațional. Le documentăm crimele. Și ar fi fost multe alte crime dacă nu ar fi fost apărătorii noștri curajoși”, a spus Zelensky într-o adresă video postată pe pagina sa de Facebook.

„Trebuie să spunem lucrurilor pe nume. Acțiunile criminale ale Rusiei împotriva Ucrainei arată semne de genocid. Am vorbit despre asta cu secretarul general al ONU”, a spus el, susținând că Rusia ar trebui să fie lipsită de dreptul de vot în Consiliul de Securitate al ONU.

Zelensky a spus că „nu există nicio instalație în Ucraina pe care trupele ruse ar considera o țintă inacceptabilă”.

În capitala Kiev, locuitorii s-au trezit duminică pentru a găsi orașul încă sub control ucrainean, în ciuda a două explozii masive la aproximativ 30 de kilometri, sau aproximativ 18 mile, la sud de oraș, luminând cerul peste noapte.

Luptele au izbucnit pe străzile din Harkov, al doilea oraș ca mărime al Ucrainei, după ce forțele ruse au intrat în oraș

Ministerul rus al Apărării a declarat anterior că vizează doar infrastructura militară, spunând într-o declarație: „Forțele armate ale Federației Ruse nu lovesc orașele și orașele, iau toate măsurile pentru a salva viețile civililor”.

Dar Zelensky a spus duminică: „Au mințit când au spus că nu vor viza populația civilă. Încă din primele ore ale invaziei, trupele ruse au lovit infrastructura civilă”.

„Aceasta este teroare”, a adăugat el, în timp ce premierul ucrainean Denys Shmyhal a spus că Rusia comite „crime de război”.

„Ei luptă împotriva tuturor și a tuturor”, a spus Zelensky. „Se lovesc de grădinițe, clădiri rezidențiale și chiar vehicule de urgență. Ei folosesc artilerie și rachete împotriva blocurilor rezidențiale întregi unde nu a existat niciodată nicio infrastructură militară. Multe orașe și orașe ucrainene supraviețuiesc în condițiile pe care le aveam anterior doar în timpul celui de-al Doilea Război Mondial”.

Zen Residence
comprest util asfalt dobrogeaLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Următorul articol

Mobilizare generală în România. Tabăra mobilă aparținând ISU Constanța va fi trimisă în județul Tulcea, la vama Isaccea

Sun Feb 27 , 2022
16 microbuze de transport persoane din cadrul inspectoratelor pentru situații de urgență din județele Alba, Bacău, Bistrița-Năsăud, Brașov, Cluj, Mureș, Neamț și Sibiu au ajuns in Vama Siret din județul Suceava. Nouă dintre acestea vor rămâne în vamă pentru transportul cetățenilor ucraineni către destinațiile dorite, iar trei au fost direcționate […]