ONU vrea ca Uniunea Europeană să primească încă 42.500 de refugiați din Afganistan

Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiaţi (HCR) doreşte ca ţările Uniunii Europene să primească 42.500 de refugiaţi afgani în următorii cinci ani, a anunţat joi comisarul european pentru afaceri interne Ylva Johansson, care a evocat un obiectiv „realizabil”, informează agenţia France Presse.

Reprezentanta Comisiei Europene s-a exprimat cu ocazia unui „forum la nivel înalt privind protecţia cetăţenilor afgani în pericol”, reunind virtual majoritatea statelor UE, HCR şi Organizaţia Internaţională pentru Migraţie (OIM), după preluarea puterii de către talibani.

Şeful HCR, Filippo Grandi, a estimat că în următorii cinci ani aproximativ 85.000 de afgani vor trebui să fie relocaţi din ţările vecine Afganistanului, unde ei s-au refugiat. „El a propus ca Uniunea Europeană să preia jumătate”, a explicat Ylva Johansson într-o conferinţă de presă.

Ţările membre UE nu au anunţat angajamente în timpul acestui forum. „Cred că este realizabil”, a indicat cu prudenţă comisarul european pentru afaceri interne, care a subliniat că „anumite state membre nu vor putea să ia acest tip de decizie acum întrucât ele sunt în plină formare a unui guvern”, cum este cazul Germaniei.

Johansson a accentuat că pe termen scurt ar trebui continuate evacuările afganilor cei mai vulnerabili, în special jurnaliste, judecători şi apărători ai drepturilor omului.

Aproximativ 22.000 de afgani au fost deja evacuaţi din ţara lor în 24 de state membre UE, a amintit comisarul european.


energia residence
sprijina-jurnalismul-independent

Leave a Reply

Your email address will not be published.