Operațiunea de salvare a oilor de pe nava scufundată s-a terminat! Câte au fost găsite în viață

Operațiunea de căutare și salvare a oilor s-a terminat astăzi, 29 noiembrie, a anunțat Anamaria Stancu, purtător de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Dobrogea.

Aceasta a precizat că specialiștii din cadrul DSVSA au confirmat faptul cp nu mai sunt șanse să fie găsite ovine în viață la bordul navei.

În total au fost salvate 254 de ovine din totalul de 14.600.

„Mulțumim voluntarilor Arca și tuturor reprezentanților instituțiilor care ne-au sprijinit în toate aceste zile!”, a spus reprezentanta ISU Dobrogea.

Acum urmează operațiunea de preluare a cadavrelor din apă și ranfluare a navei.

„Faza doi este preluare animalelor, cadavrele animalelor care au apărut deja pe apă, deci animalele care s-au înecat pe apă şi care acum au început să apară la suprafaţă. Avem autoritatea portuară care se ocupă cu recuperarea lor şi cu incinerarea lor pentru că astea nu pot aştepta aprobarea armatorului sau aprobarea cuiva, astea imediat trebuie preluate şi trebuie duse la încinerat. Apele Române ne avertizează de un risc ecologic real, mai ales din cauza de descompunerii cadavrelor animalelor, care deja se află în apă, în afara navei, iar acolo recomandarea este să se facă orice posibil să nu ajung alte cadavre, alte animale moarte să ajungă în apă.

Următoarea etapă este etapa ranfluării navei. Mâine firma cu care s-a discutat urmează să prezinte planul, să fie supusă aprobării armatorului şi dacă este acordul armatorului să se înceapă o operaţiune de ranfluare. Am înţeles că cinci – opt zile, conform experţilor, durează această operaţiune. De subliniat, asta nu este o operaţiune simplă, are riscurile ei, dacă nu se face corect şi nu se face bine, există riscul să blocheze complet nava respectivă, canalul navigabil şi să blocheze portul complet, care ar fi o problemă majoră din punct de vedere economic. Trebuie să aşteptăm să vedem firma cu ce plan vine şi să se facă lucrurile chiar conform unei proceduri foarte bine stabilite şi foarte bine acceptată de toată lumea ca să fie făcută corect şi să evităm un nou incident şi o nouă problemă”, a declarat şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat.Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

FOTO Două mașini făcute praf în urma unui accident, patru persoane rănite

vin nov. 29 , 2019
Două mașini au fost făcute praf în urma unui accident, vineri seară, iar patru persoane au fost rănite ușor. Evenimentul s-a produs la ieșire din Techirghiol spre Movilița. Au fost răniți trei adulți și un minor. Victimele erau cooperante și au fost preluate de ambulanțele ajunse la fața locului: o […]

V-ar putea interesa și: