Opt familii din Cumpăna vor fi evacuate din propriile case

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență s-a întrunit în ședință

Opt familii din Cumpăna vor fi evacuate din propriile case, chiar dacă unele din ele se opun. Măsura este însă necesară din cauza prăbușirii malului Canalului Dunăre – Marea Neagră.

Astăzi, 05 august a.c., prefectul județului Constanța, Dumitru Jeacă,  în calitatea sa de președinte al Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, în contextul procesului evolutiv de prăbușire a malului canalului din zona comunei Cumpăna, a convocat  membrii comitetului într-o ședință extraordinară.

Momentul când o bucată din mal se prăbușește

Scopul acesteia a fost de a adopta o hotărâre CJSU de evacuare a familiilor din zona  de risc și de a stabili  măsurile concrete ce decurg din această decizie. Hotărârea a fost votată în unanimitate, pe considerentul de a fi eliminat orice risc ce ține de siguranța oamenilor și pentru ca experții proiectanți și constructorii să poată începe, în regim de  urgență, realizarea lucrărilor tehnice identificate ca fiind necesare.

Factorii de decizie  au punctat în timpul ședinței următoarele aspecte:

  • prăbușirea malului este evolutivă și se impune evacuarea a opt case din  prima linie, astfel încât viața localnicilor să nu fie pusă în pericol, iar experții tehnici să poată demara lucrările de consolidare a taluzului. În eventualitate  agravării situației astfel încât să fie necesară continuarea evacuării aceasta se va realiza în mod etapizat.
  • soluțiile tehnice, contractate prin coordonarea Companiei Naționale Administrația Canalelor Navigabile, se vor realiza în paralel cu măsurile de urgență în ceea ce privește siguranța populației
  • proiectantul urmează să delimiteze exact zona de risc, estimată acum la 250 m liniar, pentru a putea fi luate măsurile de siguranță și măsurile administrative și operative optime
  • prin colaborarea primăriei Cumpăna cu Inspectoratul Județean de Jandarmi și Gruparea Mobilă de Jandarmi se vor pune în aplicare măsurile de ordine publică și paza gospodăriilor ce fac obiectul evacuării
  • evaluarea locuințelor celor opt familii evacuate, astfel încât, în situația producerii unor pagube, să poate fi activată procedura pentru despăgubiri
  • solicitarea sprijinului Administrației Rezervelor de Stat și Probleme Speciale  pentru asigurarea de locuințe modulare, dotate pentru racordarea la utilități, pentru populația ce va urma a fi evacuată, în completare la soluțiile temporare puse la dispoziție de Primăria Cumpăna. 

„Cum populația din zona de risc este reticentă la măsura evacuării, se fac eforturi pentru simplificarea procedurilor și prin limitarea consecințelor asupra familiilor în cauză.”, au precizat reprezentanții Prefecturii Constanța.

Dacă vreți să fiți la curent cu știrile din județul Constanța, ne puteți urmări și pe Facebook:
energia residence
Constanta-financiara-sigla-jpg

Leave a Reply

Your email address will not be published.