
Consilierii locali au votat, recent, o hotărâre prin care au modificat criteriile pentru cei care vor o locuință în campusul social Henri Coandă din Constanța. S-au modificat și punctajele pentru criteriile de departajare, dar și criteriile de locuire. În plus, au apărut și anumite criterii de evacuare.
Noile reguli au fost propuse de RAEDPP Constanța și sunt o promisiune asumată a directorului instituției, Teo Hira. Unele din propunerile sale au fost puțin modificate în urma amendamentelor aduse de coaliția de guvernare locală. În plus, acestea au fost discutate cu organizațiile neguvernamentale și asociațiile create pe criterii etnice. Important este că forma finală a fost votată în unanimitate de consilieri locali PNL, USR și PSD.
Iată câteva dintre cele mai importante noutăți, așa cum au fost ele prezentate de către directorul Teo Hira în emisiunea Realitatea locală, la Dobrogea TV.
- Inițial, s-a propus ca cei care au cazier juridic să nu aibă acces în campus. Coaliția de guvernare a venit cu amendamentul ca acest criteriu de acces să devină un criteriu de departajare. „Primul criteriu este că persoanele și membrii majori ai acestora care au săvârșit fapte penale cu intenție să aibă o scădere de 30 de puncte la stabilirea punctajului. Al doilea este că persoanelor și membrilor majori care au cazier pentru fapte săvârșite din culpă să li se scadă numai 10 puncte. Acesta a fost „cartoful fierbinte” al dezbaterilor.”, spune Teo Hira.
- Exista un criteriu care spunea că nu trebuie să dețină imobile sau teren intravilan. „Noi am schimbat și am modificat în sensul că nu trebuie să dețină nici teren agricol. Este un criteriu eliminatoriu acesta.”, a punctat directorul RAEDPP Constanța.
- Solicitanții și membrii familiei trebuie să facă dovada că frecventează fără întrerupere cursurile școlare și că trebuie să fie toți înscriși la un medic de familie.
- Solicitanții care au primit repartiții nu mai pot să depună cerere timp de 5 ani dacă au refuzat o unitate de locuit. „Motivațiile de renunțare sunt adevărate picanterii. Cineva a spus că locuința nu i-a plăcut cumnatului său, care era băut.”, a dat exemplu Teo Hira, la solicitarea moderatorului emisiunii.
- Cei care au datorii la bugetul local trebuie să prezinte un angajament de plată.
- Solicitantul trebuie să aibă la data depunerii cererii domiciliul pe raza municipiului Constanța de cel puțin 5 ani. Până acum, data era 1 martie 2013. „Din punctul meu de vedere, era o dată stabilită arbitrar.”, a precizat directorul RAEDPP.
- Membrii majori solicitanți care și-au întemeiat o familie puteau solicita o extindere. Acum trebuie să înceapă un dosar de la zero, ca orice alt solicitant.
- USR a adus un amendament, prin care copiii care provin din instituțiile sociale au un punctaj mărit. „Mai mult, noi, RAEDPP, prin acest HCL, suntem obligați să facem un contract de colaborare cu DGASPC ca atunci când există cazuri de copii instituționalizați care nu mai au unde locui să devină cazuri prioritare pentru RAEDPP.”, a subliniat Teo Hira. Este vorba despre cei care împlinesc 18 ani și care nu mai au dreptul să rămână în instituțiile DGASPC.
Consilierii au decis că cei care dețin autoturisme pot depune cereri pentru o locuință socială. Motivația este că mașina a devenit o necesitate, nu un moft.
Vă recomandăm și:
Cazul Murray Bar. De ce este prea scump să nu plătim pentru protecție socială
Dar cei care adapostesc infractori din alte zone? Dar cei care permit folosirea apart pt prostitutie sau tainuire?
Mă Ioane mă dacă ai tu cunoștiință de aceste fapte penale de ce ești tăinuitor și nu faci un denunț la cea mai apropiată secție de poliție?
Cum să spui că acolo se ascund infractori căutați ori că se practică prostituția pe „internete” dar sesizare la poliție să nu faci? Mă Ioane mă tu ai spirit civic mă băiete, vezi să nu ajungi pe la pușcarii pentru tăinuire că îți sparg ăia trotineta ta civică în reprize numărate mă