Orașele cu cel mai curat aer din Europa. Pe ce loc se află Constanța

Agenția Europeană a Mediului a publicat un top al orașelor care au cel mai curat aer. Acestea sunt clasificate „de la cel mai curat la cel mai poluat pe baza nivelului mediu de particule fine din ultimii doi ani calendaristici”.

În clasament, oraşul cu cel mai curat aer din România este Galaţi, locul 21. Următoarele oraşe din România în care au fost făcute calcule privind poluarea aerului sunt Oradea, locul 146, şi Sibiu, locul 157. În clasament mai apar oraşele Constanţa 232, Bacău 261, Botoşani 273, Buzău 274, Timişoara 281, Braşov 289, Cluj-Napoca 291, Suceava 296, Satu Mare 301, Arad 308, Baia Mare 313, Ploieşti 327, Piatra Neamţ 329, Târrgu Mureş 330 şi Iaşi 340.

București este pe locul 302, având un indice de poluare de 15,7, dublu în comparaţie cu oraşul Galaţi (indice 7,2). Cel mai prost aer din România este în oraşul Iaşi care se află pe locul 340.

Pe locul 375, ultimul în clasamentul întocmit de Agenţia Europeană a Mediului, este oraşul Slavonski Brod din Croaţia.

Cel mai curat aer din Europa este în oraşele Faro, din Portugalia, şi Umea şi Uppsala, ambele din Suedia.

„În Europa, beneficiem de cea mai cuprinzătoare rețea de monitorizare a calității aerului din lume. Aici prezentăm nivelurile de particule fine în peste 340 de orașe din țările membre ale SEE. Datele provin de la măsurători la sol ale particulelor fine, luate de peste 400 de stații de monitorizare”, susține Agenția Europeană a Mediului.

„Particulele fine sunt poluantul aerului cu cel mai mare impact asupra sănătății în ceea ce privește moartea prematură și îmbolnăvirea. Acest instrument se concentrează pe calitatea aerului pe termen lung, deoarece expunerea pe termen lung la poluarea aerului provoacă cele mai grave efecte asupra sănătății”, susțin reprezentanții Agenției Europene a Mediului.

Potrivit sursei citate, în 2021, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și-a actualizat orientările bazate pe sănătate pentru calitatea aerului și a recomandat un nivel maxim de 5 μg/m3 pentru particulele fine pentru expunere pe termen lung, pentru a proteja sănătatea.

În 2008, Uniunea Europeană (UE) a stabilit o valoare limită anuală pentru particulele fine de 25 μg/m3 în cadrul politicilor de furnizare a aerului curat în Europa. Directiva 2008/50/CE privind calitatea aerului înconjurător este în prezent în curs de revizuire, printre altele, pentru a alinia mai strâns standardele UE la recomandările OMS.


Puteți urmări Constanța 💯% și pe Google News sau canalul de WhatsApp.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

One thought on “Orașele cu cel mai curat aer din Europa. Pe ce loc se află Constanța

  1. Daca Galati este inaintea Constantei, vorba lui Spirache din Titanic Vals, „ma spanzur cu cureaua de la pantaloni de cuiul lampii din holul primăriei „.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

RAJA lucrează simultan în opt puncte în Constanța

mie apr. 26 , 2023
RAJA a anunțat că la ora 10.00 se lucra în ritm susținut în toate cele 8 puncte de lucru deschise. Atât specialiștii constructorului cât și cei ai RAJA S.A. au lucrat non stop pentru respectarea graficului de execuție. Lucrările de modernizare de la nivelul Stației de Tratare și Pompare Palas […]

V-ar putea interesa și: