Orașul Constanța pierde 70 milioane lei în urma unei decizii a PSD

Cu 70 de milioane de lei se putea reabilita Cazinoul din Constanța

Constanța a pierdut 70 de milioane de lei în urma unei decizii politice a guvernului PSD. Nu numai orașul nostru este în această situație, ci toate orașe din România.

Cu 70 de milioane de lei, adică circa 15 milioane euro, se putea reabilita Cazinoul, de pildă. Cu mai puțin de o treime din această sumă se puteau asfalta toate străzile care sunt acum la nivelul de pământ.

Ce s-a întâmplat? Guvernul PSD a luat decizia de modificare a Codului Fiscal în sensul diminuării impozitului de profit de la 16% la 10%. Acest lucru, deși pozitiv, la prima vedere, a creat o gaură importantă în bugetele primăriilor.

Iată ce spunea, anul trecut, primarul din Cluj, Emil Boc:

„Vorbim de o diminuare consistentă a veniturilor bugetului local. De unde rezultă această diminuare? Astăzi, fiecare salariat plătește la stat o cotă unică de 16%. I se reține 16% din salariul brut, care merge la stat. Din tot ce ce se adună în acest municipiu, din toate salariile care se plătesc în acest oraș, pentru partea de 16% care se reține, o bună parte din acești bani se întorc înapoi la municipiu. Toate salariile plătite în municipiul Cluj-Napoca, că sunt din IT, că sunt din învățământ, industrie sau sănătate, fiecare salariat plătește cota de 16%. Se adună o sumă de bani pe municipiu. Din această sumă de bani, 41,7% se întoarce la bugetul local, astăzi, înainte de modificarea Codului Fiscal. Asta înseamnă un stimulent să atragi investitori, ca să ai locuri de muncă , să fie venituri, ca după aceea să fie venituri și mai mari la bugetul local. E un mecanism prin care ești stimulat să cauți investitori, să te bați pentru locuri de muncă. 59% merge la bugetul central. Doar 41,7% rămâne la bugetul local. De la 41,7% până la 100% banii merg la București”, a explicat Boc.

Cluj pierde, din cauza acestei măsuri, 27 milioane de euro pe an.

Am solicitat Primăriei Constanța să ne spună cu cât s-a diminuat bugetul Constanței din cauza acestei măsuri.

„În anul 2018 am avut o scădere a sumelor alocate cu aproximativ 70 de milioane de lei, datorită diminuării impozitului pe venit de la 16% la 10%”, a precizat Marcela Frigioiu, directorul executiv al Direcției Financiare din Primăria Constanța.

Suma este mult mai mică decât în Cluj pentru că salariile în Constanța sunt mult mai mici. Diferența reflectă foarte exact puterea economică a constănțenilor și a clujenilor. Detalii AICI.

Primarul Decebal Făgădău nu a luat niciodată poziție împotriva deciziilor care au dus la diminuare semnificativă a bugetului Constanței. Într-un fel este de înțeles, cel puțin din punct de vedere politic, pentru că face parte din PSD, partidul de guvernământ. Dimpotrivă însă, edilul a afirmat că municipiul Constanța este unul bogat, își permite toalete publice de 50.000 de euro bucata și borduri de marmură. Din păcate, zeci de străzi sunt încă neasfaltate. Nu mai vorbim de lipsa trotuarelor.

Primarul din Cluj a criticat însă dur guvernul.

„Trebuie să depinzi de ceea ce produci tu, nu să depinzi de alții să îți dea banii tăi înapoi. Este culmea să depinzi de altcineva cum să îți cheltui banii tăi. Noi nu cerem bani în plus, ci numai ce ni se cuvine pe lege astăzi. Încercarea de a face primarii dependenți de un Guvern politic este dăunător. A fost o perioadă când primarii au fost ținuți captivi unei politici care să depindă doar de guvern. Eu le-am spus și colegilor din PSD. Guvernele vin și pleacă, odată diminuate aceste cote, ele nu se mai întorc. Indiferent de cine vine la putere. Va fi aproape imposibil să ne menținem la nivelul de anul acesta. Să păstrăm aceleași politici publice, aceleași susțineri financiare și să continuăm politica de investiții a orașului”, a mai spus primarul Emil Boc.


Zen ResidenceLeave a Reply

Your email address will not be published.

Următorul articol

A înjunghiat un agent de pază după ce a furat un ghiveci de flori

Thu Jan 17 , 2019
Poliţiştii Biroului Investigaţii Criminale din cadrul Poliţiei municipiului Constanţa au identificat, la data de 16.01.2019, un minor de 17 ani, bănuit pentru comiterea unei infracţiuni de tâlhărie calificată din luna noiembrie a anului 2018.   În fapt, la data de 13.11.2018, pe timpul nopţii, un tânăr de 18 ani, în […]