Orban: Nu vă relaxați! Vârful epidemiei va fi în jurul datei de 1 mai

Ludovic Orban, președintele PNL

Premierul Ludovic Orban a declarat că se simte o „relaxare” în România în privinţa crizei coronavirusului, dar fără motive. Potrivit epidemiologilor, vârful va fi în jurul datei de 1 mai.

Orban a precizat că se pregăteşte revenirea la normalitate.  

„Preşedintele, împreună cu Guvernul, analizează situaţia, preşedintele a luat decizia de prelungire cu încă 30 de zile a stării de urgenţă, urmărim cu atenţie evoluţia epidemiei şi pregătim revenirea la normalitate. Aceasta depinde de modul în care românii respectă regulile şi recomandările. Cu cât diminuăm răspândirea virusului, cu atât momentul în care revenim la normalitate este mai apropiat. Estimările epidemiologilor sunt că vârful va fi în jurul datei de 1 mai. Probabil apoi se va diminua numărul de cazuri noi. În funcţie de evoluţii, vom lua toate măsurile de revenire la normalitate. Ne dorim ca acest lucru să se întâmple cât mai repede”, a declarat Ludovic Orban la B1 Tv, miercuri seara.  

Primul ministru a spus că se simte o relaxare, dar că în continuare românii trebuie să respecte restricţiile impuse de autorităţi.   

„Simt o relaxare, nu trebuie să se întâmple acest lucru, chiar dacă ţinem sub control răspândirea virusului. Suntem pe un platou, există o tendinţă de apropiere a unui număr constant de cazuri noi. Îi rog pe români să mai reziste, să respecte condiţiile de distanţare, regulile stabilite, deplasarea de la domiciliu să se facă pentru situaţiile din ordonanțele militare. Interacţiunile sociale să fie realizate în conformitate cu regulile şi recomandările care sunt formulate de specialişti”, a mai declarat Orban.

Până miercuri seară, coronavirusul făcuse 216 victime în România.

Orban a dat și o veste bună: s-a depăşit momentul de criză în privinţa materialelor medicale de protecţie, mai ales că s-au făcut unele achiziţii, iar firme româneşti au început sau urmează să înceapă producţie de măşti.

„Acţionăm pe două direcţii. Cred că am depăşit momentul de criză a materialelor. Deja au intrat fie prin achiziţiile Unifarm, fie prin achiziţiile derulate prin Oficiul Naţional al Achiziţiilor, fie prin parteneri gen Crucea Roşie sau prin implicarea unor parteneri privaţi. Avem intrări semnificative în România pentru echipamente, substanţe şi medicamente”, a declarat premierul.

Premierul a spus că s-au acordat autorizaţii unor producători români, pentru realizarea de măşti medicale de protecţie.   

„În ceea ce priveşte măştile pentru populaţie, pe lângă importurile pe care le facem suntem angrenaţi în susţinerea producătorilor români. Pe lângă autorizarea care se făcea prin Agenţia Naţională a Medicamentului, prin Ordonanţa Militară am acordat competenţa de autorizare pentru aceşti producători, dar şi pentru entităţile din subordinea Ministerului Apărării. Deja se produc în România măşti chirurgicale, combinezoane, substanţe dezinfectante şi numărul producătoroilor va creşte. Susţinem mai multe companii care au ca proiect fabricarea măştilor FFP2 şi FFP 3. După 15 aprilie vor putea pune în funcţiune utilajele şi a procura materialele necesare pentru producţia acestor echipamente. În ceea ce priveşte substanţele dezinfectante, a apărut o criză… am avut o penurie, încercăm să modificăm legislaţia în domeniul fiscal pentru ca producătorii români să introducă în producţie aceste substanţe. Trebuie să dăm drumul la producţia internă pentru a asigura cantităţile necesare care să ne permită să asigurăm distribuţia echipamentelor în zonele vulnerabile”, a mai declarat Orban.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.