Orchestra de Muzică Populară „Kazahstan Tattimbet” oferă un concert în Constanța

Orchestra de Muzică Populară „Kazahstan Tattimbet”
Yunus Emre Enstitüsü și Organizația Internațională a Culturii Turce (TÜRKSOY) organizează marți, 30 iulie 2019, ora 19:00 la Centrul Multifuncțional Educativ pentru Tineret „Jean Constantin” din Constanța (Bd. Ferdinand nr. 56) un concert susținut de Orchestra de Muzică Populară „Kazahstan Tattimbet”.  

Intrarea este  liberă. Pentru rezervări, sunați la: 0723 81 25 81.

Evenimentul este organizat cu ocazia aniversării unui deceniu de la înființarea Yunus Emre Enstitüsü, cu sprijinul Ministerului Culturii și Turismului din Turcia, al Ambasadei Republicii Turcia la București, al Ambasadei Republicii Azerbaidjan în România, al Ambasadei Republicii Kazahstan în România, al Ambasadei Republicii Turkmenistan în România, Anadolu Automobil Rom, Uniunii Democrate a Tătarilor Turco-Musulmani din România, Uniunii Democrate Turce din România și Radio T

Miercuri, 31 iulie 2019, ora 19:00 va fi susținut un concert aniversar și la București la Teatrul Național „Ion Luca Caragiale”, sala Studio.

Yunus Emre Enstitüsü promovează Turcia, limba turcă, istoria, cultura şi arta turcă, diseminează în întreaga lume  informaţiile şi  documentele în legătură cu acestea, sprijină, prin centrele sale deschise în numeroase țări ale lumii, persoanele care doresc să își însușească limba turcă, să cunoască îndeaproape cultura și arta turcă, contribuind astfel la dezvoltarea relațiilor Turciei cu alte țări prin intermediul schimburilor culturale.

Yunus Emre Enstitüsü efectuează studii pentru predarea în cele mai bune condiții a limbii turce în centrele culturale din străinătate, desfăşoară activităţi culturale şi artistice în scopul promovării Turciei şi oferă sprijin pentru cercetările ştiinţifice.                

Intrat în activitate în anul 2009, Yunus Emre Enstitüsü deţine mai mult de 58 de centre culturale în străinătate. Prin aceste centre culturale sunt organizate o serie de activităţi în scopul promovării culturii şi artei, iar Turcia este reprezentată prin evenimente desfăşurate pe plan naţional sau internaţional.

 În România, Yunus Emre Enstitüsü a luat ființă în anul 2011, prin deschiderea celor două centre culturale, în București și Constanța.

ORCHESTRA DE MUZICĂ POPULARĂ KAZAHĂ TATTIMBET

În anul 1988 în regiunea Karagandı, sub îndrumarea dirijorului Düysen Ükibai, a apărut Orchestra de Muzică Populară Kazahă formată din 25 de persoane. După doi ani a fost redenumită ca și Tattimbet, după numele maestrului în şertpeküyün (stil muzical dombra), muzician de renume.

Între anii 1991 – 1994 dirijorul orchestrei a fost K. Saycanov. Ulterior, Prof. Şamgon Kacıgaliyev, artist al poporului în RSSK, câștigător al premiului de stat, unul dintre fondatorii orchestrei, în anul 1992 a fost numit la conducerea acesteia. Astfel, operele ”Abay” și ”Kız Jibek” au fost interpretate pentru prima dată sub formă de concert fiind acompaniate de Orchestra de Muzică Populară Kazahă. Colaborarea cu un maestru experimentat precum Ș. Kacıgaliyev a influențat într-un mod pozitiv dezvoltarea profesională a dirijorilor D. Ükibay şi A. Şokanbayev. Dirijorul din acea perioadă, D. Ükibay, a fost premiat în anul 2001 la ”Prima Ediție a Concursului Dirijorilor Republicii” și în anul 2006 a obținut titlul de artist dedicat în serviciul Republicii Kazahstan.

Muzicieni emeriți: G. Boltayeva, artist dedicat în serviciul Republicii Kazahstan, premiat la ”Concursul Național Kurmangazi”, B. Tașimov, artist dedicat în serviciul Republicii Kazahstan, premiat la ”Concursul Național Kurmangazi”, B. Smagulov, K. Gabdelov, M. Ibirayev, E. Ospanhanov, B. Kasımova, S. Rahımgaliyeva, S. İztileuova ş.a., premiați la ”Concursul Național Kurmangazi”.

Orchestra a susținut concerte extraordinare în țări precum S.U.A., Franța, Elveția, Suedia, Republica Cehă, Slovacia, Iran, Irak, Turcia, Rusia, Coreea de Sud.    

energia residence
Zen Residence
comprest util asfalt dobrogeaLeave a Reply

Your email address will not be published.

Următorul articol

Peste 100 de șoferi amendați pentru că au parcat pe spațiu verde în Mamaia

Wed Jul 24 , 2019
În perioada 15 – 21 iulie 2019, polițiștii locali din Constanța au desfășurat activități de control în Stațiunea Mamaia, Sat Vacanță, Plaja Constanța (sectorul cuprins între Modern și Reyna). Oamenii legii au verificat respectarea normelor rutiere, a celor legate de menținerea curățeniei pe raza municipiului Constanța, legalitatea lucrărilor de construire […]