Ordin de serviciu: IPS Teodosie cheamă toți preoții din Constanța la peștera Sf. Andrei

manastirea sf andrei
Slujbă la mănăstirea Sf. Andrei. Foto: arhivă CT100.ro

Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, cheamă toţi preoţii din judeţul Constanța, pe 30 noiembrie, la Mănăstirea Peştera Sfântului Apostol Andrei, solicitând totodată ca toate bisericile să rămână deschise în acea zi pentru rugăciune individuală.

Arhiepiscopul Tomisului a trimis o adresă către toate protoieriile  din judeţul Constanţa în care anunţă că preoţii sunt delegaţi în interes profesional să oficieze Sfânta Liturghie la Mănăstirea Peştera Sfântului Apostol Andrei pe data de 30 noiembrie. 

„În contextul pandemiei actuale, precum şi al carantinei instituite în judeţul Constanţa, pentru deplina cinstire a Sfântului Apostol Andrei creştinătorul românilor, Arhiepiscopia Tomisului a hotărât următoarele: în data de 30 noiembrie 2020, toţi preoţii din Eparhia Tomisului, personal clerical şi monahal, sunt delegaţi în interes profesional să săvârşească în sobor Sfânta Liturghie la Mănăstirea Peştera Sfântului Apostol Andrei din localitatea Ion Corvin, judeţul Constanţa; bisericile parohiale din cuprinsul Arhiepiscopiei Tomisului vor rămâne deschise pentru închinare şi rugăciune individuală”, se arată în documentul Arhiepiscopiei Tomisului.   

Instituția a precizat, după apariție în presă a documentului, că vor mai rămâne preoți în biserici, pentru a oficia parohii.

„Urmare a apariției în presă a unui document intern insuficient formulat, Arhiepiscopia Tomisului precizează că în ziua cinstirii Sf. Andrei, Sf. Liturghie se va oficia și la parohiile din cuprinsul Arhiepiscopiei. Regretăm faptul că s-a putut înțelege eronat că la parohii nu se va mai oficia Sf. Liturghie.”, a precizat Biroul de Comunicare al Arhiepiscopiei Tomisului.

Constanța 100% a încercat să afle dacă este pentru prima dată când Arhiepiscopia solicită în scris ca preoții să fie prezenți la slujba de sfântul Andrei.

„Există diverse căi de comunicare internă cu preoții. Nu cred că e subiect public cum ne organizăm intern. Evident, în fiecare an preoții au fost îndemnați să vină, funcție de situație.”, a precizat Eugen Tănăsescu, purtător de cuvânt al instituției.

Solicitarea lui IPS Teodosie vine în contextul în care Arhiepiscopia a solicitat Tribunalului Constanţa să anuleze hotărârea Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Constanţa prin care sunt interzise pelerinajele religioase pentru alte persoane decât cele care au domiciliul în localitatea unde are loc evenimentul, dar instanţa a respins această cerere. Patriarhia Română a transmis joi că este necesar ca autorităţile de stat competente să permită în mod excepţional credincioşilor din ţară să vină în pelerinaj la peştera Sfântului Apostol Andrei, din comuna constănţeană Ion Corvin, cu respectarea distanţei fizice, purtarea măştii şi dezinfectarea obiectelor atinse. Motivaţia este aceea că localitatea are un număr mic de locuitori, sub 2.000, şi că Statul a recunoscut rolul excepţional avut de Sfântul Apostol Andrei în viaţa poporului român.

Poliţia Judeţeană Constanţa a anunţat că poliţiştii vor fi prezenţi, în 30 noiembrie, în zona Mănăstirii Peştera Sfântului Apostol Andrei pentru a urmări dacă se respectă prevederile legale, considerând că nu se va forma o aglomerare mare de persoane deoarece la manifestarea religioasă pot participa doar cei care locuiesc în comuna Ion Corvin.

În fiecare an, în 30 noiembrie, IPS Teodosie oficia Sfânta Liturghie, împreună cu ierarhi invitaţi din ţară şi din străinătate, preoţi şi diaconi, la Mănăstirea „Peştera Sfântului Apostol Andrei” din apropierea localităţii Ion Corvin. La manifestările religioase erau prezente în fiecare an peste 10.000 de persoane.


Un comentariu la “Ordin de serviciu: IPS Teodosie cheamă toți preoții din Constanța la peștera Sf. Andrei

  1. INSTIGARE LA NERESPECTAREA LEGII ! rog ziaristii sa-l intrebe daca a fost vre-o data in vizita la ATI

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Restricții de trafic în municipiul Constanța

vin nov. 27 , 2020
La inițiativa Primăriei Municipiului Constanța, Grupul Feroviar Român demarează lucrările de modernizare a pasajului rutier din strada Nicolae Filimon precum și a pasajului din bulevardul Aurel Vlaicu. Pentru ca intervențiile să se desfășoare în condiții optime, circulația autovehiculelor va fi restricționată total în perioada 30 noiembrie-08 decembrie la pasajul din […]

V-ar putea interesa și: