Ordonanța privind amânarea plății ratelor a fost aprobată, dar cine apelează la ea va plăti mai mult

Ordonanţa de urgenţă prin care persoanele fizice şi juridice pot amâna plata ratelor a fost aprobată în şedinţa de Guvern, a anunţat miercuri Adrian Câciu. Acesta a explicat însă că cine va apela la această măsură va plăti mai mult, pentru că „orice amânare înseamnă că la final vei plăti ce ai amânat plus dobânda care s-a acumulat pe perioada respectivă.”

„Destul de aşteptatul act normativ privind un moratoriu referitor la posibilitatea de amânare a ratelor. Un instrument pentru cei care se află în dificultate, atât persoane fizice, cât şi persoane juridice. Cei care înregistrează creşteri ale cheltuielilor cu 25%. Un moratoriu care a fost avizat şi de Banca Naţională a României, dar şi de Asociaţia Română a Băncilor. Este un instrument şi nu singura soluţie. Aş vrea să mai precizez acest lucru pentru că l-am mai precizat şi în celelalte briefinguri. Este un instrument la îndemâna celor care chiar au dificultate pentru că, evident, orice amânare de rate va duce şi la obligativitatea ca aceste rate să fie plătite ulterior şi cu o serie de costuri alături de ele, respectiv dobânda aferentă”, a declarat Câciu, la finalul şedinţei de guvern.

Şeful de la Finanţe a enumerat câteva alternative pe care clienţii le au: trecerea la o dobândă fixă, trecerea de la un indicator la altul, respectiv de la ROBOR la IRCC sau refinanţări, rescadenţări sau restructurări de credite.

De asemenea, ministrul a menţionat că se aşteaptă ca, începând cu 2023, să asistăm la o scădere a dobânzilor.

El a fost întrebat dacă prin amânarea plăţii ratelor se poate ajunge ca un debitor să plătească mai mult decât dacă nu ar fi apelat la acest mecanism.

„Orice amânare înseamnă că la final vei plăti ce ai amânat plus dobânda care s-a acumulat pe perioada respectivă. Deci, vei plăti mai mult, indiferent de nivelul dobânzii. După care venim şi ne referim la nivelul dobânzii. Dobânda este încă în creştere. Această măsură, repet, nu este singura măsură aplicabilă. Este o măsură doar pentru cei care chiar sunt în acea situaţie în care nu-şi mai pot plăti ratele”, a repetat Adrian Câciu. 

energia residence
Zen Residence
comprest util asfalt dobrogeaLeave a Reply

Your email address will not be published.

Următorul articol

Vergil Chițac: Prețul parcării nu e mare în Constanța. Ora de parcare ar trebui să costă cât o cafea atât în centru, cât și în cartiere

Thu Jun 30 , 2022
Consilierii PNL și USR au modificat, după un an de chinuiri și zbateri, regulamentul parcărilor, dar primarul PNL nu este de acord cu forma care a rezultat, care prevede reduceri ale tarifelor. Vergil Chițac a declarat prețul parcării nu e mare în Constanța și că ora de parcare ar trebui […]
chitac parcari constanta