Ovidiu intră în carantină. Ce alte măsuri a luat Comitetul Județean pentru Situații de Urgență

Astăzi, 06 noiembrie a.c., prefectul județului Constanța, Silviu-Iulian Coșa, a convocat Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, în sistem electronic, pentru votarea hotărârilor nr. 67, 68, 69 și 70 ale CJSU Constanța. Acestea prevăd propunerea instituirii măsurii de carantină zonală a orașului Ovidiu, constatarea încadrării în limitele de incidență cumulată a cazurilor pe ultimele 14 zile mai mare de 3/1.000 locuitori în U.A.T. Agigea și U.A.T. Valu lui Traian din județul Constanța, schimbarea scenariilor de funcționare în 18 unități de învățământ din județ și aprobarea Planului județean de măsuri pentru gestionarea situațiilor de urgență specifice sezonului rece 2020-2021.

Carantinarea orașului Ovidiu a fost propusă în CJSU, în urma unei analize de risc realizate de DSP Constanța, analiză avizată pozitiv și de Institutul Național de Sănătate Publică, spune prefectul.

Măsura va fi luată ca urmare a depășirii ratei de incidență cumulată, peste pragul de 3/1.000 locuitori. În acest moment, indicele, în localitatea din județul Constanța, a ajuns la 6.28/1.000 locuitori. Mai precis, din populația totală de 16.237 de locuitori, până în acest moment au fost confirmate, în ultimele două săptămâni, 102 cazuri de infectare cu SARS-CoV-2.

Măsura se instituie prin ordin al șefului Departamentului pentru Situații de Urgență, în baza hotărârii CJSU.

Tot în ultima ședință CJSU Constanța, s-a constatat creșterea incidenței cumulate în ultimele 14 zile, peste pragul de 3/1.000 locuitori, în localitățile Agigea și Valu lui Traian.

Astfel, Primăriile Agigea și Valu lui Traian vor întreprinde demersuri pentru respectarea măsurilor de prevenire a răspândirii virusului SARS-CoV-2, conform anexelor prevăzute în Hotărârea CJSU nr. 63 din 03.11.2020, după cum urmează:

1. Se instituie obligativitatea purtării măştii de protecţie în toate spațiile publice, astfel încât să acopere nasul şi gura. Este permisă înlăturarea acesteia pentru perioade scurte de timp în vederea fumatului, consumului de produse alimentare sau băuturi în afara teraselor, cât și pentru desfășurarea activităților sportive individuale sau altor asemenea activități, doar dacă persoanele sunt în afara zonelor de trafic pietonal și la minimum 2 metri față de alte persoane;

2. Organizarea şi desfăşurarea activităţii cinematografelor, instituţiilor de spectacole şi/sau concerte este interzisă;

3. Organizarea şi desfăşurarea spectacolelor de tipul drive-in este interzisă;

4. Organizarea şi desfăşurarea în aer liber a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice şi private sau a altor evenimente culturale este interzisă;

5. Activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfăşoară activităţi de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi/sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice, de tipul restaurantelor şi cafenelelor, în interiorul clădirilor, este interzisă;

6. Activitatea restaurantelor şi a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unităţi de cazare, se desfăşoară  doar pentru persoanele cazate în cadrul acestor unităţi;

7. În situaţia în care activitatea operatorilor economici prevăzuţi la pct. 5 şi 6 este restricţionată sau închisă, se permite prepararea hranei şi comercializarea produselor alimentare şi băuturilor alcoolice şi nealcoolice care nu se consumă în spaţiile respective;

8. Operatorii economici prevăzuţi la pct. 5 şi 6 vor respecta obligaţiile stabilite prin ordin comun al ministrului sănătăţii şi al ministrului economiei, energiei şi mediului de afaceri nr. 1493/2788/149/2020 pentru aprobarea Normei privind stabilirea măsurilor specifice de prevenire a răspândirii virusului SARS-CoV-2 pentru activităţile de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi/sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice în unităţile de alimentaţie publică de tipul restaurantelor şi cafenelelor din interiorul clădirilor, precum şi în spaţiile special amenajate din exteriorul clădirilor;

9. Activitatea cu publicul a operatorilor economici licenţiaţi în domeniul jocurilor de noroc este interzisă.

Măsurile prevăzute în anexele hotărârii au intrat în vigoare începând cu data de 06 noiembrie a.c., ora 14:00 și sunt valabile pentru următoarele 14 zile, urmând a fi reevaluate.

În unitățile de învățământ din localitățile Agigea și Valu lui Traian, cursurile se vor desfășura după scenariul 3 de funcționare, ca urmare a analizei epidemiologice realizate de către Direcția de Sănătate Publică a județului Constanța.

În Agigea, rata de incidență este de 3,20 cazuri la mia de locuitori, ca urmare a infectării a 29 de persoane, din totalul de 9.057 care compun populația localității, iar în Valu lui Traian, rata de incidență este de 3,15 cazuri la mia de locuitori, ca urmare a infectării a 54 de persoane, din totalul de 17.155 care compun populația localității.

Totodată, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a votat în unanimitate și modificarea scenariilor de funcționare în 18 unități de învățământ din județ. Astfel, patru vor trece din scenariul 1, în scenariul 3: Liceul Teoretic Băneasa (până pe 18 noiembrie, pentru o clasă a IX-a și două clase a XI-a, un cadru didactic confirmat), Grădinița cu Program Normal Siminoc (până pe 14 noiembrie, pentru grupa mică, un cadru didactic confirmat), Școala Gimnazială nr. 1 Dumbrăveni (rata incidenței cumulate este peste 3/1.000 locuitori) și Grădinița cu Program Normal Dumbrăveni (rata incidenței cumulate este peste 3/1.000 locuitori).

De asemenea, alte trei unități de învățământ vor trece din scenariul 2, în scenariul 3, ca urmare a ratei incidenței cumulate peste 3/1.000 locuitori: Grădinița cu Program Normal Lazu, Grădinița cu Program Prelungit „Rița Gărgărița” Agigea și Școala Gimnazială „Ion Borcea” Agigea.

Alte 11 unități de învățământ vor trece din scenariul 1, în scenariul 2, ca urmare a ratei incidenței între 1-3/1.000 locuitori: Grădinița cu Program Normal „Prichindel” Hârșova, Grădinița cu Program Normal Vadu Oii, Liceul Tehnologic „Carsium” Hârșova, Clubul Copiilor Hârșova, Școala Gimnazială „Adrian V. Rădulescu Murfatlar, Școala Gimnazială nr. 1 Siminoc, Grădinița cu Program Normal Siminoc (toată unitatea, cu excepția grupei mici menționate mai sus), Grădinița cu Program Normal nr. 2 Murfatlar, Grădinița cu Program Normal Arsa, Grădinița cu Program Normal Vârtop, Școala Gimnazială nr. 1 Cotu Văii.

În același timp, Școala Gimnazială „George Enescu” Năvodari (o clasă pregătitoare), va trece din scenariul 3, în scenariul 2, ca urmare a finalizării perioadei în care a fost aprobat prin CJSU scenariul 3.


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News sau canalul de WhatsApp.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Încă 21 de îmbolnăviri de Covid-19 în rândul personalului medical din Constanța

vin nov. 6 , 2020
În județul Constanța s-au înregistrat, în ultimele 24 de ore, încă 21 de cazuri de infectare în rândul personalului medical. În urma centralizării datelor din toate spitalele și clinicile din județul Constanța, de la începutul pandemiei și până în acest moment au fost confirmate 497 de cazuri de infectare în […]
coronavirus

V-ar putea interesa și: