
Ovidiu este, probabil, cel mai sigur oraș din județul Constanța, mai ales după cea mai recent inițiativă a primăriei din localitate: înființarea unei firme de pază și protecție.
Prezentarea oficială a societății, care se numește Ovi Protect și are drept acționar unic Orașul Ovidiu (înființarea ei a fost votată în unanimitate de consilierii locali) a avut loc vineri, 25 mai.
Primarul George Scupra a precizat, pentru început, de ce a fost nevoie de înființarea unei astfel de societăți. E simplu: legea obligă primăriile să angajeze un număr limitat de polițiști locali, adică 1 un polițist la 1.000 de oameni, ceea ce se traduce, la nivelul orașului Ovidiu, prin 16 polițiști locali. Aceștia își iau concediile de odihnă legale, din când în când au concedii medicale, lucrează în ture, ceea ce înseamnă că sunt cam 3 pe tură. Dacă luăm în calcul și satele Poiana și Culmea, aflate la distanță de câțiva kilometri buni față de Ovidiu, dar și numărul instituțiilor publice (școli, centre culturale) și a zonelor publice care trebuie păzite, tragem concluzia că era nevoie de mai mulți polițiști locali.
„În orașul Ovidiu sunt 16.000 de locuitori, deci avem voie să avem angajați doar 16 polițiști locali. Nu este suficient. Este clar că nu este vina noastră, că așa este legislația și este clar că trebuie să găsim alte soluții legale. Consider că în România, autoritățile locale trebuie să decidă care sunt nevoile comunității.
Trebuie să pornim de la gradul de infracționalitate, de la nevoile comunității locale și, mai ales, de la posibilitățile ei. Atâta timp cât noi suntem plătitorii, nu văd de ce autoritatea locală nu mai poate angaja 3, 5, sau 7 polițiști, în funcție de nevoi. Am încercat să căutăm soluții care depind de noi, de aceea a venit această nevoie de a înființa o societate a Primăriei
. În primul rând ne propunem să avem siguranță mai mare în școli, în grădinițe, în tot ceea ce înseamnă centre culturale și instituții publice în general dar și în locurile noastre publice, cum ar fi parcurile”, a declarat primarul George Scupra.
Și dacă tot vorbim de siguranță, să mai subliniem ceva. Din 2012, Primăria Ovidiu plătește tot ceea ce înseamnă pază în școli. Spre comparație, în municipiul Constanța elevii fac presiuni asupra administrației locale să respecte legea, să asigure paza în școli (în majoritatea e asigurată de părinți), dar sunt ignorați.
Firma este dotată cu tehnologie de ultimă oră. De exemplu, au stații cu un buton de alarmă, pe care polițistul local poate apăsa fără să fie văzut. Butonul îi alertează pe colegii săi că este în pericol și aceștia pot interveni pentru a rezolva problema. La nevoie, va interveni și Poliția Locală, dar și cea națională.
Am vizitat și dispeceratul firmei de pază, de unde se monitorizează întregul oraș. Sunt 40 de camere video montate în tot orașul, iar imaginile sunt transmise pe monitoarele de control din dispecerat. O reprezentantă a sexului frumos este gata să preia apelurile venite de la cetățeni și să trimită echipele oriunde este nevoie. Sunt 23 de agenți operativi gata să intervină. Deocamdată însă este doar o demonstrație. Dispeceratul este funcțional, are tot ce îi trebuie, ba chiar s-a început și achiziția de mașini, dar mai are nevoie de avize până când să fie operațional.
Dacă vorbim despre tehnică, am remarcat și dispozitivele Segway pe care le vor folosi unii dintre polițiștii locali. Sunt numai bune pe faleză, în parcurile actuale sau în cele viitoare pe care le va construi primăria în viitorul apropiat.
Există deja un număr de telefon pe care locuitorii din Ovidiu, dar și cei care nu sunt din localitate și au probleme, îl pot folosi: 0241.959.
Cristian Libu, expert tehnic al Ovi Protect, explică modul de funcționare: cineva sună, dispecera preia apelul și, în funcție de problema existentă în teren, în la dirija spre Ovi-Protect, Poliția Locală sau Poliția Națională.
Toate acestea ne determină să afirmăm că orașul Ovidiu este, probabil, cel mai bine păzit oraș din județul Constanța.
Ovi Protect intenționează să-și ofere serviciile și personelor fizice, dar și celor juridice care au nevoie de servicii de pază și protecție.
Mda !
Azi , 25.05.2018 la intersecția Șos. Națională cu Str. Poiana , la ora 22°° , s-a produs un accident grav de circulație ! A trebuit să așteptăm o oră în coloană ! Lângă un autoturism de Ag erau întinși pe jos trei victime !
Faza de cascadorii râsului : era un polițai chelos de la Locala Ovidiu care era fără cașchetă pe tărtăcuță și care în loc să dirijeze nebunia de trafic … filma cu telefonul mobil și își făcea sealfie ! Iar altul mătura cu picioarele și juca fotbal cu bucățile de plastic și resturile provenite de la caroserii care erau probe importante în câmpul infracțional ! El asta știa ca trebuie să facă … era de la Polaris … matura probele ! Ha ha ha !
Păi băi Scupra , după ce că ai angajat hahalerele alea cu zeci de mii de lei salariu , acum ai mai inventat o sifoneală de soc. de pază !